субота, 27. октобар 2018.

Sočna i mekana baklava sa orasima

Preukusna mekana poslastica koja se uvek pojede za tili čas.






Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu

  • 300 g mlevenih oraha (mogu i bademi, pistaći)

  • 4 kašike šećera

  • 4 kašike griza

  • 1 vanilin šećer

  • 300 ml ulja

  • malo putera


Preliv:

  • 600 ml vode

  • 600 g šećera

  • 1 vanilin šećer


Priprema

U sud stavimo mlevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera i griz. Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo.

Na radnu ploču stavimo 1 koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, pa prekrijemo drugom korom. Na jedan kraj stavimo nadev od oraha, pa zarolamo.

Tako pripremljen “rolat” stavimo u podmašćen pleh. Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše.

Isečemo baklavu, prelijemo zagrejanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče u pećnici zagrejanoj na 200 C oko 20-25 minuta.

U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuvamo oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.

Serviramo kada baklave upiju preliv.

 

 

 

 

(stvar ukusa)

#Baklava #Mekana #ORASI #Poslastica #RECEPTI #Sočna #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар