Nagoveštaji da će brza, direktna i laka zarada od kratkoročnog najma stanova krenuti silaznom putanjom pojavili su se polovinom 2018. godine. Već tada je prosečna cena najma po danu pala na 58,2 evra, što je 28 odsto manje u odnosu na 80,7 evra, koliko je iznosila dnevna renta tokom 2017. godine.

Razloge za nagli pad donedavno prave revolucije u turističkom sektoru, koja je ozbiljno poremetila tržište nekretnina, ali i velike hotelijerske sisteme, analitičari ICAP-a pronalaze u zasićenju tržišta.

Podaci govore da je ovog trenutka u Grčkoj makar 80.000 objekata na digitalnim platformama u ponudi "stan na dan". Atina sa okolinom nudi 20.000 manjih stanova, soba, luksuznih apartmana, ali vila na samoj obali.

Imajući u vidu da grčka prestonica, prema podacima Atinske privredne komore, raspolaže sa 239 hotela, kapaciteta 15.576 soba sa 28.936 kreveta, logično je bilo očekivati da će naglo uzleteli Airbnb "balon" morati negde da se zaustavi.

S druge strane, moćne turističke agencije, pogođene odlivom klijentele, u tesnoj saradnji sa najvećim multinacionalnim hotelijerskim kompanijama, razradile su strategiju koja bi nižim cenama, jakim propagandnim kampanjama i boljim uslugama turiste vratila u hotele.

Rezultati su vidljivi, broj rezervacija u atinskim hotelima je u porastu u odnosu na prošlogodišnju predsezonu. Primetno je i zabrinjavajuće usporavanje pravog cunamija renoviranja, brze adaptacije i stavljanja u "renta" funkciju manjih stanova u atinskoj regiji. Interesovanje privatnog sektora u delu izgradnje i adaptacije turističkih objekata je od 74,5 u istom periodu prošle godine, danas palo na 65,5 indeksnih poena.

Prema prognozama analitičara ICAP-a trend pada interesovanja za kratkoročni najam će se nastaviti, s tim što će se s vremenom iskristalisati konstantna fokus grupa mlađih turista, čija interesovanja uveliko nadilaze klasičan turistički paket. Istovremeno, verovatno će izvestan broj vlasnika koji su svoje stanove iznajmljivali po prosečnoj ceni od 1.500 do 2.000 evra mesečno morati da potraži druge izvore prihoda.

(novosti.rs/profimedia)