Blitva je zdrava namirnica koja se može koristiti u različitim kombinacijama. Probajte: vitaminsku čorbu, drugačiji omlet, fine sarmice, zelene taljatele, rižoto sa zelenišem, bakinu pitu i picu sa mocarelom
Vitaminska čorba
Potrebno je: 300 g blitve, 300 g krompira, glavica crnog luka, čen belog luka, 100 ml neutralne pavlake, 100 g rendanog kačkavalja, so, biber, univerzalni začin
Crni i beli luk sitno iseckajte, propržite na ulju, pa nalijte litar vode. Kada proključa, dodajte krompir iseckan na kockice, opranu i isečenu blitvu i univerzalni biljni začin. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata. Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte povrće i začinite po ukusu. Na kraju dodajte neutralnu pavlaku, a kada čorbu budete servirali u tanjir, dodajte izrendan kačkavalj i komadiće hleba.
* * * * * * * * * * * * * * *
Fine sarmice
Potrebno je: 20 većih listova blitve, 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, šargarepa, 2 šake pirinča, so, biber, paradajz sos
Prodinstajte luk i šargarepu, zatim dodajte meso. Posle nekoliko minuta dodajte i pirinač i začine. Nastavite da dinstate još malo. Kroz slanu i ključalu vodu samo provucite svaki list blitve, a zatim ih punite nadevom i u listove zavijajte sarmice. Poređajte ih u šerpu, nalijte paradajz sos, pa ostavite da se lagano krčkaju.
* * * * * * * * * * * * * * *
Drugačiji omlet
Potrebno je: 2 veze blitve, 4 jajeta, 2 kašike pavlake, 2 kašike mleka, malo svežeg peršuna, so
Operite i ocedite blitvu. Sitno je iseckajte i na zagrejanom ulju kratko propržite. Napravite nadev od umućenih jaja, pavlake, mleka, sitno seckanog peršuna i soli, pa time prelijte blitvu. Pecite samo sa jedne strane. Po želji, omlet možete da ukrasite svežom ili blanširanom blitvom. Servirajte uz dvopek i čaj.
* * * * * * * * * * * * * * *
Zelene taljatele
Potrebno je: 500 g taljatela, 500 g blitve, glavica luka, čen belog luka, 3 dl pavlake za kuvanje, so, biber, suvi biljni začin, malo maslinovog ulja, kesica parmezana
Stavite taljatele da se kuvaju u slanoj vodi. Blitvu očistite i odstranite beli deo. Luk sitno isecite i dinstajte ga na maslinovom ulju, pa dodajte seckan beli luk, još malo prodinstajte i zatim dodajte sitno seckanu blitvu. Lagano dinstajte dok blitva ne omekša. Ubacite pavlaku za kuvanje i začinite po želji, pa izmiksajte u blenderu. U smesu umešajte skuvane i oceđene taljatele, a u servirano jelo sipajte parmezan. Ukrasite peršunom.
* * * * * * * * * * * * * * *
Rižoto sa zelenišem
Potrebno je: 300 g pirinča, 500 g blitve, kašika naseckanog peršuna, čen belog luka, kocka za supu, 3 kašike susamovog ulja, 20 g parmezana, kašika bosiljka
Iseckajte blitvu, bosiljak i peršun. Zgnječeni beli luk dinstajte na ulju, kada požuti izvadite ga iz posude, a u ulje dodajte naseckanu blitvu. Ostavite da se krčka na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Zatim ubacite pirinač, dinstajte i dovršite kuvanje postupnim dolivanjem vode (litar) u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Kada se pirinač skuva, dodajte mu naseckani peršun, bosiljak i parmezan, pa poslužite. Ukrasite bademom ili kikirikijem.
* * * * * * * * * * * * * * *
Bakina pita
Potrebno je za testo: 300 g brašna, 150 g putera, 100 g pavlake, jaje, so. Za fil: 300 g blitve, 100 g spanaća, 20 g sremuša, 200 g sitnog sira, 2 dl milerama, 3 jajeta, so, biber
Umesite testo od potrebnih sastojaka i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Očistite povrće i izblanširajte ga u vodi do pet minuta. Ostavite ga sa strane da se malo prohladi, pa ga ocedite i sitno iseckajte. Pređite na fil. Umutite jaja, dodajte sir i mileram, a zatim zeleno povrće. Po ukusu začinite. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga u veći krug, pa ga stavite u kružni kalup za pečenje i pecite u rerni na 180 stepeni deset minuta. Izvadite testo, pa sipajte fil. Pecite ga još pola minuta.
* * * * * * * * * * * * * * *
Pica sa mocarelom
Potrebno je za testo: 300 g brašna, 1 dl mlake vode, 20 g svežeg kvasca, 2 kašičice maslinovog ulja, so. Za nadev: 500 g blitve, 2 mlada luka, 4 jajeta, šolja kiselog mleka, so, biber, parmezan. Za dekoraciju: 3 žumanca, mocarela sir
izmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, brašno, maslinovo ulje i so pa umesite testo. Trebalo bi da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Na pleh prebacite testo i rastanjite ga. Ivice ostavite da budu malo deblje. Ostavite da odstoji 15 minuta. Za to vreme skuvajte blitvu u slanoj vodi, ocedite je i iseckajte. Mladi luk iseckajte i blago prodinstajte. Od blitve, luka, jaja, kiselog mleka i začina napravite nadev, pa ga rasporedite po površini testa. Izmrvite parmezan na krupnije komade i stavite odozgo. Pica treba da odstoji oko deset minuta, a zatim je pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Pet minuta pre kraja pečenja ubacite žumanca i mocarelu.
(novosti)
#Blitva #Ishrana #RECEPTI #VitaminskaČorba #ZDRAVAHRANA #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар