U đubretu godišnje završi više od 1.000 milijardi dolara u hrani.
Oko trećina proizvedene hrane u svetu, odnosno 1,2 milijarde tona, godišnje se baci, što znači da u đubretu završi više od 1.000 milijardi dolara, procenjuje Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), a prenosi zagrebački "Večernji list".
U razvijenim zemljama se baca oko 40 odsto hrane u fazi prodaje i konzumacije, a u zemljama u razvoju 40 posto u fazi proizvodnje.
Najviše se bacaju voće i povrće, potom riba i meso, a po domaćinstvu se baci hrane u vrednosto od oko 1.800 dolara.
List prenosi da u Hrvatskoj oko 400.000 tona hrane godišnje završi u smeću, od čega 40.000 zbog nerazumevanja označavanja roka trajanja.
Studija uzorkovanja četiri kategorije proizvoda na tržištu pokazala je da su proizvodi s vrlo dugim rokom trajanja, kao što su kafa, so, šećer i pirinač, u slučaju da se pravilno skladište, ispravni za upotrebu i do godinu dana posle datuma otisnutog na ambalaži "najbolje upotrebiti do".
U drugu kategoriju spadaju proizvodi s dugim rokom trajanja koji zadrže sva svojstva do dva meseca nakon isteka roka, kao što su žitarice, slatkiši, ulje…
Proizvode sa ograničenim i kratkim rokom trajanja, poput mlečnih proizvoda, svežeg mesa i ribe, uopšte ne bi trebalo jesti posle isteka propisanih rokova.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/Tanjug
#BacanjeHrane #Gladovanje #Hrana #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар