субота, 28. децембар 2019.

Crveni kupus zdraviji od običnog

Crveni kupus sličnog je ukusa kao zeleni kupus, a pritom obiluje i dodatnim fitonutrijentima koji doprinose boljem kardiovaskularnom i digestivnom zdravlju.






Kada su vitamini i minerali u pitanju, crveni kupus sadrži vitamine A, B6, C i vitamin K, kao i kalijum. Predstavlja odličan izvor antioksidansa (karotenoida i flavonoida) zahvaljujući kojima pomaže u borbi protiv zapaljenja koja često vode ka hroničnim bolestima.

Antocijanini, flavonoidi zaslužni za ljubičastu boju ovog tipa kupusa, pomažu u regulaciji povišenog krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Ovi antioksidansi zajedno sa sulforafanom, koji se isto tako nalazi u crvenom kupusu, pomažu u prevenciji raka debelog creva. Istraživanja su pokazala i da ishrana bogata povrćem iz porodice kupusnjača može da se poveže sa nižim rizikom odraka dojke.

Najzad, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorivih vlakana, crveni kupus povoljno deluje i na probiotske bakterije u crevima. Ove bakterije proizvodekratkolančane masne kiseline za koje je naučno dokazano da ublažavaju zapaljenja i druge simptome gastrointestinalnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog kolona iulcerativni kolitis.

Foto. Pixabay

Izvor. PRessSerbia/ Doktor.rs

#CrveniKupus #KardioprotektivnaUloga #PROBAVA #Zdravlje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар