Evo kako sačuvati kvalitet namirnica tokom vrelih letnjih dana
Leto je vreme kada su trovanja hranom česta pojava. Visoke temperature i nepravilno čuvanje hrane doprinose brzom razmnožavanju mikroorganizama, što je jedan od uzroka trovanja.
Osim toga, u najvećem broju slučajeva, trovanja hranom su izazvana bakterijama iz grupe salmonela, stafilokoka i klostridija.
Trovanje hranom se dešava naglo, samo dva do četiri sata od unošenje zatrovane namirnice u organizam javljaju se mučnina, povraćanje, povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, stomaku, proliv. Ove tegobe najčešće nestaju u roku od dva do pet dana i prolaze bez komplikacija.
Ali, dešava se i da se zakomplikuje pa tako nisu isključeni ni smrtni ishodi, pogotovu kod dece ili starijih osoba, i kod ljudi koji već boluju od nekih drugih bolesti.
Namirnice koje su najčešći uzročnici trovanja su:
*neoprano voće i povrće
*nedovoljno pečeno meso
*nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi
*jaja
*drugi proizvodi inficirani preko pacova, miševa i muva
Da bi se sprečilo trovanje hranom:
*često perite ruke
*ne stavljajte sirovo i kuvano meso jedno pored drugog
*dobro skuvajte ili ispecite meso
*ne jedite kolače koji sadrže sveža jaja
*dobro operite voće i povrće
*ne konzumirajte hranu kojoj je istekao rok trajanja
*ne jedite pečurke koje ne poznajete
*dobro očistite daske i radne površine na kojima spremate hranu
*nož kojim sečete sveže meso, ne koristite ni za šta drugo što nećete termički obrađivati
*stavite spremljenu hranu u frižider čim se prohladi
*ne jedite hranu iz udubljenih konzervi
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Budoar
#Hrana #Leto #TrovanjeHranom #VisokaTemperatura #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар