петак, 26. јул 2019.

300 kalorija manje dnevno za bolje metaboličko zdravlje

Evo kako da poboljšate svoj metabolizam.






Naučnici su utvrdili da bi smanjenje dnevnog kalorijskog unosa za 300 kalorija bilo dovoljno da se poboljšaju biomarkeri za metabolički sindrom kao što su povišen krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, višak masnih naslaga u predelu stomaka i visoki nivoi triglicerida i holesterola u krvi.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su poredili biomarkere dve grupe mladih odraslih pojedinaca koji nisu bili gojazni - prva grupa se pridržavala normalnog dnevnog kalorijskog unosa, dok je druga grupa u kojoj je bilo 143 osobe imala redukovan kalorijski unos (u proseku oko 300 kalorija dnevno manje). Istraživanje je trajalo dve godine i pokazalo se da su tokom ovog perioda učesnici iz druge grupe izgubili u proseku 7.3 kilograma (uglavnom masti).

Posle dve godine umerene kalorijske restrikcije, kod učesnika u istraživanju došlo je do poboljšanja biomarkera, čak i ako su pre početka istraživanje oni bili u granicama normale, što svakako dovodi do smanjenog rizika od gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Foto:Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ Doktor.rs

#Kalorije #Metabolizam #Mrsavljenje #ZdravŽivot #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар