Ovaj režim podrazumeva i dugoročnu promenu navika!
Promena ishrane i životnog stila može da snizi loš holesterol od osam do 10 odsto, da smanji rizik od srčanih bolesti i dovede do gubitka kilograma, pokazuju istraživanja.
Režim ishrane koji se naziva i TLC dijeta, prema rečima nutricionista, daje rezultate, bez posledica po zdravlje i fizički izgled, koji prate mnogobrojne dijete. To nije samo dijeta, već i dugoročni stil života, koji podstiče razmenu materija u organizmu. Cilj je da se unesu namirnice koje snižavaju nivo lošeg holesterola. Da bi ovaj životni stil bio potpun, treba se baviti sportom, ići na časove plesa ili na bilo koji drugi način imati fizičku aktivnost pola sata dnevno.
TLC dijeta bazira se na ishrani koja obiluje integralnim žitaricama, povrćem i voćem. Crveno meso i mesne prerađevine treba u potpunosti izostaviti, dok je dopušteno ćureće i pileće meso, kao i riba. Nezasićene masti i hladno ceđena ulja koriste se u ovoj dijeti. Mogu se pojesti najviše dva jajeta nedeljno, a proteini treba da čine od 15 do 20 odsto dnevnih obroka. Obrano mleko i mlečne prerađevine dopušteno je konzumirati, dok margarini ne dolaze u obzir zbog hidrogenizovanih masti koje sadrže.
Ukoliko kologrami ne nestaju brzinom kojom ste očekivali, trebalo bi smanjiti unos žitarica i mlečnih prerađevina, a povećati unos voća i povrća bogatog vlaknima, kao što su pasulj, grašak i sočivo.
PRVI DAN
Doručak: musli od celog zrna sa obranim mlekom i čaša sveže ceđenog soka od pomorandže
Užina: kruška
Ručak: 100 g grilovane piletine sa smeđim pirinčem i salatom od paradajza, posute bosiljkom
Užina: šaka indijskog oraha
Večera: porcija salate od tunjevine
DRUGI DAN
Doručak: smuti od banane i šolja niskomasnog mleka
Užina: jabuka
Ručak: porcija graška
Užina: šaka neslanih badema
Večera: salata od testa sa paradajzom i maslinama
TREĆI DAN
Doručak: kriška hleba od celog zrna tanko premazana puterom, krastavac i list kačkavalja
Užina: šaka kokica
Ručak: porcija bakalara sa roštilja i povrće pripremljeno na pari
Užina: čaša kefira
Večera: porcija grčke salate
ČETVRTI DAN
Doručak: smuti od zobenih pahuljica i pomorandže, kafa bez šećera
Užina: jabuka
Ručak: porcija salate od zeleniša, piletine ili ribe. Umesto toga može se pojesti kačkavalj i tanjir čorbe od zeleniša, sa mesom ili bez mesa
Užina: šaka oraha
Večera: pirinač, salata ili čorba od zeleniša
#Dijeta #Ishrana #NižiHolesterol #POVRĆE #ProgramIshrane #VOĆE #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар