четвртак, 2. мај 2019.

Dijamantski turizam – ove 3 zemlje proizvode najviše dijamanata na svetu!

Proces od iskopavanja dijamanata do njihove upotrebe u pravljenju nakita i maloprodaji je dug i mukotrpan. Ono što ovaj proces dodatno otežava je regija, odnosno geografski prostor. Ove 3 zemlje proizvode najviše dijamanata na svetu.






 

Neke zemlje su bogate prirodnim izvorima dijamanata, dok neke druge nisu. Pročitajte koje zemlje prednjače u proizvodnji dijamanata i kako su taj potencijal iskoristile za turizam.

Prirodni izvori dijamanata su veliko blago

Dok određene zemlje imaju bogate prirodne izvore, druge bogate zemlje koje nemaju prirodne izvore ulažu veliku količinu novca u finansiranje i visoku tehnologiju, kako bi postali proizvodni centar. Najveći proizvođači dijamanta sa prirodnim izvorima u svetu su:

Rusija,

Bocvana,

Kongo,

Australija,

Kanada.

Potraga za dijamantima je uvek aktuelna, jer ovi dragulji imaju ogromnu vrednost. Ta vrednost se kroz različite epohe čovečanstva i razvoja civilizacije menjala, a dati socio-ekonomski faktori određenog perioda su uticali na to da dragulji budu jedan od najvažnijih resursa koji bi se darivali vladarima, predstavnicima država ili voljenoj osobi.

I danas, izrada prstenja sa dijamantima spada u vrhunac juvelirskog zanata, s tim što se posebno ceni kvalitet izrade koji oslikava tradiciju i simboliše dugovečnost, pa se u koštac sa ovim izazovom upuštaju samo najtalentovaniji juveliri. U Beogradu ih takođe ima nekoliko, a neke od najkvalitetnijih primeraka prstenja sa dijamantima možete videti na sajtu PersonalZlatara.rs.
  1. Rusija


Rusija je već godinama najveći i najbogatiji izvor dijamanata. Najveći rudnik dijamanata Alrosa praktično ima monopol nad celokupnim iskopavanjem dijamanata u Rusiji. Što se tiče iskopavanja, trenutno je najaktivniji deo u Sibiru, odnosno, gradić Mirni.

Lokalni vlastodršci su prepoznali turistički potencijal ovog gradića koji ima 37 000 stanovnika. Turistički obilazak tzv. „dijamantskog puta” već postoji duži niz godina, ali lokalni mediji rade na tome da se turistička ponuda proširi i da se privuku bogati turisti, koji sebi mogu da priušte dijamante.

S obzirom na to da je ova regija jedna od najhladnijih na svetu, turisti koji nisu navikli na ovu klimu teško mogu da se priviknu, ali lokalna vlast ulaže u to da ponuda bude što kvalitetnija, a da boravak bude što ugodniji.

Veoma je teško dovesti turiste do iskopine od devet rezova, zbog klime ali i logistike. Ipak, postoje načini da se ovaj problem reši ukoliko se uloži dovoljno novca.

„Dijamantski put” se organizuje svake godine u septembru, zobg relativno povoljnih vremenskih uslova. Turisti u ovom aranžmanu obiđu radnju gde se ocenjuju dijamanti, nakon toga obiđu Mir iskopinu, obiđu gradić Mirni i posete prestonicu ove regije Yakutsk, gde mogu učestvovati na aukciji dijamanata.

Cilj lokalne vlasti je da industrijski turizam procveta, i da država prepozna veliki potencijal ovog mesta kako bi pomogla u obezbeđivanju dolazaka. Pre 15 godina na ovo mesto uopšte nije moglo da se dođe, a sada možete videti Mir iskopinu koja je duboka 525 metara.
  1. Bocvana


Bocvana je druga zemlja po proizvodnji količine dijamanata, gde je tokom 2013. godine proizvedeno 23,2 miliona karata. Ipak, kada su u pitanju afričke zemlje, otkriće dijamanata nije uvek značilo blagoslov i blagostanje.

Otkriće dijamanata je pratila eksploatacija radnika, uništavanje okoline i velika korupcija među vlastodršcima. Ipak, Bocvana je mnogo bolje prošla nego Kongo, koji je takođe veliki proizvođač dijamanata, ali ovi dijamanti su poznati kao „krvavi dijamanti”, koji su korišćeni za plaćanje građanskih ratova.

Bocvana je bila jedna od najsiromašnijih zemalja dok je bila britanski protektorat. Međutim, kada su pronađeni prirodni izvori dijamanata, Bocvana je ubrzo postala bogata i nezavisna država, a novac od dijamanta se uložio u škole, obrazovanje, puteve i čistu vodu za piće.

Ipak, nije sve tako sjajno. Na početku je nešto je uloženo u zajednička dobra, a veliki deo prihoda je uzela mala grupa najbogatijih. Sve to dovelo je do toga da je u Bocvani razlika između siromašnih i bogatih jedna od najvećih na svetu.

Postoji velika briga da su dijamanti jedino što Bocvana ima, pa ukoliko oni nestanu, zemlja će potpuno ekonomski umreti.

Zbog toga, poslednjih godina, veliki akcenat se stavlja na turizam. Posećivanje iskopina ovde nije velika atrakcija, već Bocvana turiste privlači svojom divljinom, prirodom, kulturom i potpuno drugačijim životom nego na zapadu. Ono što turisti najviše žele da vide ovde su slonovi i krokodili koji šetaju slobodno po nacionalnim parkovima ili čak putevima.
  1. Kanada


Kanada, takođe, spada među najveće proizvođače dijamanata na svetu jer je tokom 2013. godine proizvela 10,6 miliona karata dijamanata. Najaktivniji rudnici iz kojih se iskopavaju dijamanti nalaze se na severu Kanade, tačnije u gradu Yellowknife.

Dijamantski turizam u Kanadi već nekoliko godina cveta i procenjivalo se da će povećati BDP za milion dolara i obezbediti preko 130 novih radnih mesta. Istraživanjem je utvrđeno da su turisti koji posećuju Kanadu visoko-obrazovani, beli, bogati muškarci koji imaju preko 50 godina. Kanada je prepoznala ove turiste kao sposobne da kupe kanadski sertifikovan dijamant u jednoj od juvelirnici Yellowknife-a.

Rudnici su dostupni za turiste tokom zime, međutim, klimatski uslovi za mnoge nisu povoljni, jer je ovo vreme kada je u Kanadi veoma haldno. Radnici do rudnika ne dolaze putevima, već sleću u rudnik, jer prilazak nije jedostavan i brz.

Kanada mora da radi na obezbeđivanju sigurnosti i bezbednosti za turističko posećivanje rudnika. Što se tiče turističkog posećivanja juvelirnicama, tu je situacija mnogo bolja. Juvelirnice prodaju unikatne i veoma kvalitetne dijamante, od kojih neke ne možete da nađete ni na jednom drugom mestu. Osim toga, licitacije i aukcije su veoma česte, s obzirom da među turistima ima ljubitelja ovakvih dešavanja.

Kanadski dijamanti su kristali, crni dijamanti i kockasti dijamanti. Neki od njih su braon boje, što poznavaocima dijamanata govori da se kroz proces poliranja prošlo veoma temeljno i kvalitetno. Ipak, turisti najviše vole bele dijamante, tako da, ponuda ovakvih dijamanata je najčešća.

Dijamantski turizam cveta u Antverpu

Antverp je grad u Belgiji koji ljubitelji dijamanata i veliki poznavaoci obožavaju, jer ovde mogu kupiti najekskluzivnije i najdragocenije dijamante. Iako Antverp ne spada među prvih pet najvećih proizvođača dijamanata na svetu, maksimalno je iskoristio turistički potencijal kada su u pitanju dijamanti.

Antverp je veoma atraktivan i među investitorima i trgovcima, što mu donosi veliku količinu novca. Čak i u vreme ekonomske krize, ova industrija je aktivna, pa čak 80% dijamanata koji uđu u svetsku trgovinsku razmenu, prođu upravo kroz ovaj grad.

U Antverpu se dijamanti osećaju na svakom koraku, pa možete posetiti i Muzej dijamanata. Ovde možete naučiti sve o dijamantima i njegovoj istoriji. Postavke u muzeju će vas potpuno očarati, i vaš pogled na dijamante nikad više neće biti isti. U muzeju možete posetiti prave sobe sa blagom u kojima se nalaze specijalne i jedinstvene kreacije svakog dijamanta.

(putujsigurno.rs/pixabay)

#Dijamanti #DijamantskiTurizam #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар