Dobro je operite i uživajte u ovom voću.
Svi znamo da su jabuke dobre za zdravlje, ali većina ne zna da je ovo voće najzdravije ako se jede isključivo s korom. Kora jabuke sadrži najveći broj vitamina i vlakana, pa se zbog toga ljušćenje nikako ne savetuje.
Jabuka je dobar izvor biljnih vlakana, ali samo ako se jede s korom - plod prosečne veličine sadrži 4,4 grama vlakana, od čega se u kori nalazi 2,3 grama. Ako oljuštite jabuku, izgubićete i na vitaminu C. Ipak, pre nego što je pojedete zajedno sa korom, postarajte se da bude dobro oprana.
Najbolje bi bilo da jabuke potopite u posudu sa vodom u koju ste prethodno dodali šoljicu sirćeta i dve kašike soda bikarbone. Kada jabuke odstoje u ovoj vodi par minuta, operite ih pod mlazom tople vode i spremne su za konzumaciju.
Jabuka ublažava probleme s disanjem
Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju znatno bolje funkcija pluća.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Jedna studija pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Zaslužna za vitku figuru
Ursolična kiselina koja se nalazi u kori jabuke pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas
#JABUKA,#KoraOdJabuke,#VitaminC,#Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар