Često i ne razmišljamo o tome da bi određena hrana mogla da nam ošteti zube i pospeši stvaranje karijesa. Evo koje namirnice stomatolozi savetuju da izbegavate.
Dok jedemo omiljenu hranu najčešće mnogo ne mislimo na zdravlje, toj. da li su te namirnice zdrave ili štetne za naše zube. Trebalo bi da znate da mnoge narminice i pića izazivaju nakupljanje bakterija (plak) koji može dovesti do ozbiljnog oštećenja gleđi, a dugoročno i do karijesa. To je naročito problem ukoliko ne vodite dovoljno računa o higijeni zuba, ne čistite ih koncem i ne perete redovno i temeljno.
Stomatolozi savetuju da izbegavate ove namirnice kako biste sačuvali zdravlje svojih zuba:
Gazirana pića
Ona su na prvom mestu svih štetnih pića I hrane. Ona sadrže mnogo šećera koji uzrokuje nakupljanje plaka i oslobađanje štetnih hemikalija. Takođe, u svom sastavu imaju i limunsku i fosfornu kiselinu, koja veoma oštećuje zubnu gleđ.
Alkohol
Svi znamo da konzumiranje alkohola štetno deluje na celokupan organizam i da izaziva zavisnost. Kada ga pijemo, on izaziva sušenje usta, samim tim i manje lučenje pljuvačke. A pljuvačka je dobra jer spira ostatke hrane i na taj način čuva zube. Savet je da se posle svakog gutljaja alkohola popije malo vode.
Hleb, čips i flips
Dok žvaćemo hleb ili ove grlickalice, oni se pretvaraju u smesu koja se lepi za površinu zuba, kao i za prostore između njih. Ako odmah nakon jela ne operete zube i ne očistite ih koncem, stvarate idealne uslove za razvoj karijesa
Kiselkasto- slatki ukusi
To mogu biti sokovi, sladoledi, bombone, kokteli, različite vrste slatkiša… nakon njigove konzumacije oslobađa se kiselina koja može biti veoma štetna za zubnu gleđ. Nakon jela ili pića treba obavezno prati zube
Previše tvrda hrana
Iako možda neće izazvati karijes, previše tvrda hrana može mehanički da ošteti zubnu gleđ. Tu spadaju dvopeci, krekeri, led, ušećereni slatkiši poput štanglica, karamela, ali i previše tvrdo voće (na primer jabuke, kruške)...
(lovesensa/pixabay)
#Gleđ,#Karijes,#Zubi #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар