уторак, 3. мај 2022.

Hipervitaminoza: zašto nije dobro da unosite previše vitamina i koji je najčešći simptom ovog poremećaja?

Unos vitamina je veoma važan za zdravlje čoveka, kako putem ishrane, tako i putem suplemenata uz savet lekara. Međutim, sa vitaminima nikako ne treba preterivati jer možete da napravite suprotan efekat i dovedete do stanja u organizmu koje se zove hipervitaminoza.






 

Hipervitaminoza je stručan naziv za višak vitamina u organizmu. Kada je kapacitet rezervi prezasićen, vitamini rastvorljivi u vodi se iz organizma eleminišu kroz bubrege i u tom slučaju se ne javlja mogućnost hipervitaminoze. S druge strane, to ne važi za liposolubilne vitamine koji se rastvaraju u mastima. Oni se mogu nagomilati i izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.

Hipervitaminoza je najčešće izazvana nagomilavanjem vitamina A i D. Prekomerno nagomilani vitamin A se često odražava hroničnim oboljenjima, kao i bolovima u kostima i zglobovima, a dlanovi i tabani su najčešće žuti. Jedan od prvih simptoma koji se javljaju je proliv. Ostale propratne pojave najčešće su mučnina, peckanje pri mokrenju i osetljivost kože na dodir.ste Usled nagomilavanja vitamina D, javljaju se problemi sa bubrezima.

Kada je u pitanju vitamin B12, njegove povišene vrednosti nastaju takođe usled prekomernog unosa ovog vitamina. Kao posledica povišenih koncentracija nastaju akne ili dolazi do pogoršanja već postojećih oboljenja. Mogu se razviti Rozacea fulminans, alergijske i anafilaktične reakcije.

Zbog toga je važno da vodite računa o unosu vitamina, ali i da se posavetujete sa lekarom. Čak ni kada su u pitanju dodaci ishrani, ne treba da ih uzimate na svoju ruku, već je najbolje da se konsultujete sa stručnjakom koji će odrediti tačnu dozu koja vam je potrebna.

Najvažnije je da vodite računa o ishrani i da dnevno imate barem dve užine koje će biti u vidu voća, putem kojeg ćete unositi dovoljno vitamina i minerala neophodnih za razvoj organizma.

(objektiv.rs/pixabay)

#Hipervitaminoza,#VITAMINI #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар