понедељак, 7. децембар 2020.

Ako ste preležali Covid-19, možete slobodno na Island!

Od ove nedelje putnici koji se upute na Island moći će da izbegnu karantin ali i zahteve za testiranje u ovoj zemlji. Uslov za to je dokaz da su prethodno imali pozitivan test na koronavirus i da su se oporavili, navodi se u saopštenju vlade.






 

Nova pravila, koja treba da stupe na snagu 10. decembra, omogućiće posetiocima koji su se već oporavili od virusa da predaju ili pozitivan PCR test star najmanje 14 dana ili test na antitela iz evropske laboratorije ili od strane nekog epidemiologa sa Islanda. Sa druge strane, brzi testovi neće biti prihvatljivi za ovaj program.



Premijerka Islanda, Katrin Jakobsdottir, istakla je da ove mere imaju za cilj da ograniče rizik od infekcija koje dolaze u zemlju iz inostranstva. Iako niko ne garantuje da će svi potencijalni izvori budućih epidemija biti zaustavljeni, mudro je smanjiti rizik. Takođe, premijerka je dodala i da se nada da će razvoj efikasnih vakcina omogućiti da se pomenute mere preispitaju već u prvim nedeljama januara.



Trenutno Island zahteva od posetilaca ili da 14 dana po dolasku budu u karantinu ili da se dva puta testiraju: prvi put po dolasku u zemlju, nakon čega sledi karantin pet do šest dana i nakon toga ponovno testiranje. Onima koji su u karantinu na Islandu dozvoljeno je da posete neke turističke atrakcije (poput impresivnih islandskih vodopada), ali to mogu da urade samo u osamljenim šetnjama, što nije teško imajući na umu prostrane pejzaže ove zemlje.

Inače, Island je zatvorio svoje čuvene bazene, a zahteva se i da restorani sa dozvolom za prodaju alkohola budu zatvoreni u 21 sat. Takođe, maske su neophodne kada god se ljudi nalaze na udaljenosti manjoj od dva metra.

(travelmagazine/pixabay)

#COVID19 #Island #Putovanje #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар