уторак, 30. новембар 2021.

Detoks od 50 dinara: Ovo su ČETIRI zdrave namirnice koje će vam OTOPITI SALO, a sačuvaće vas i od PREHLADE

Uštedite i vreme i novac!






Zimski meseci ispunjeni su proslavama, jakom i kaloričnom hranom i sigurno će ostaviti trag na vašem telu - koji kilogram viška, umoran izgled kože, celulit...

Čak i ako "ne zgrešite" previše kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam "probudite" metabolizam iz zimskog sna.

Ove četiri namirnice dokazano čiste organizam od svih toksina, vrlo su jeftine i ukusne.

Možete ih kombinovati kao smuti, kuvati, jesti kao salatu ili jesti sveže.

Šargarepa

Pozitivno utiče na vid jer obiluje vitaminom A. Pored toga, beta karoten u šargarepi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.

Pored toga, šargarepea smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narandžastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.

Cvekla

Cvekla je odličan antioksidans koji pospešuje lakšu razgradnju toksičnih materija.


Delotvoran je u lečenju astme, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, ali nervnih oboljenja. Sadrži i supstance koje smanjuju nivoe hormona stresa.

Celer utiče na snižavanje visokih vrednosti holesterola, a pozitivno deluje i na zdravlje kože i kose.

Detoks od 50 dinara: Ovo su ČETIRI zdrave namirnice koje će vam OTOPITI SALO, a sačuvaće vas i od PREHLADE

Šljive

Šljive efikasno utiču na regulisanje funkcija digestivnog trakta i poboljšavaju varenje, imaju snažnu adetoksntioksidantnu aktivnost.

Sadrže vitamin C i fitonutrijente poput luteina, kriptoksantina, zeaksantina, neohlorogene i hlorogene kiseline. Ovakva hrana pomaže u prevenciji određenih oštećenja na ćelijskom nivou, posebno onih izazvanih oksidacijom.

Šljive su dobar izbor dijetarnih vlakana i pomažu u regulaciji funkcije digestivnog trakta. Konzumiranje šljiva i ostale hrane bogate vlaknima dva puta dnevno može pomoći u tretmanu konstipacije.

Pošto je u pitanju sezonsko voće, preporuka je da napravite džem od šljiva koji ćete čuvati u frižideru i tako uvek imati dostupan detoks namirnicu koju ste sami napravili.

Recept za džem od šljiva

Sastojci: 

  • 3 kg šljiiva

  • 1 kg šećera

  • pola kesice konzervansa

  • limun (po želji)


Priprema:

Šljive oprerite i očistite od peteljki i koštica. U šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez ređajte red šljiva, red šećera dok ne potrošite sve šljive. Ređanje završite sa šećerom.

Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan kuvajte pekmez - u početku na jačoj, a kasnije na slabijoj vatri. Kuvajte dugo da se pekmez skroz zgusne, tako da se vidi dno šerpe kada povučete kašikom.

Postoji još jedan način da proverite da li je džem gotov - zahvatite ga kašikom, pa ako pekmez iz nje teško pada, možete da dodate konzervans i još malo kuvate. Po želji, možete da dodate i koju krišku limuna.

Vreo pekmez sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali, zatvorite i ostavite zamotano u deblje krpe da stoji 24 sata da se polako hladi.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas



#DETOKS #DETOKSIKACIJA #PREHLADA #SALO #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар