понедељак, 29. новембар 2021.

Kupujete stan na kredit – evo šta vam je potrebno

Ulaganje u nekretnine je oduvek pametan potez, bilo da kupujete stan za izdavanje ili rešavate stambeno pitanje za svoju porodicu. Čak i ako nemate dovoljno sredstava da stan kupite za gotovinu, postoji mogućnost kupovine na kredit.






Kupujete stan na kredit – evo šta vam je potrebno

Stambeni krediti su jedan od najpogodnijih načina da građanin prosečnih primanja postane vlasnik nepokretnosti. Međutim, postoji nekoliko bitnih uslova koje morate da ispunite da bi vam kredit bio odobren. Potrebno je ispitati kreditnu sposobnost, proceniti koliko treba da bude učešće za kredit i na kraju pripremiti svu potrebnu dokumentaciju.

Ako razmišljate o kupovini stana na kredit – evo šta sve treba da znate.

Kako do stambenog kredita?


Povoljni uslovi kredita, fiksne kamatne stope, odgovarajući rok otplate – ovo su samo neki od poželjnih faktora kada želite da podignete stambeni kredit. Gotovo da sve banke koje posluju na teritoriji Srbije nude pozajmicu za kupovinu ili adaptaciju stambenog objekta.

Bez obzira da li još tražite nekretninu ili ste već pronašli kuću ili stan koji želite da kupite, korisno je da se raspitate o uslovima stambenog kreditiranja kod različitih banaka. Kredium savetnici za kredite mogu da vam pomognu da pronađete idealnu nekretninu. Uz to obezbeđuju sve zvanične ponude banaka na jednom mestu i sprovode vas kroz svaki korak realizacije stambenog kredita.

Međutim, od najbolje ponude do odobrenja i realizacije kredita deli vas nekoliko važnih koraka. Osnovni uslov koji treba da ispunjavate da biste podneli zahtev za obradu kredita jeste da ste zaposleni na neodređeno vreme. Pored sklopljenog ugovora o radnom odnosu, u zavisnosti od politike banke kod koje aplicirate za kredit potrebno je da u istoj firmi radite tri ili više meseci.

Kada se utvrdi ovaj uslov, onda banka pristupa ispitivanju vaše kreditne sposobnosti.

Da li ste kreditno sposobni?


Kreditna sposobnost je finansijska sposobnost dužnika da po odobrenju kredita redovno izmiruje mesečne obaveze, odnosno da isplaćuje rate s ugovorenom kamatom. Banka procenjuje da li je kandidat tj. potencijalan klijent kreditno sposoban na osnovu njegovih mesečnih primanja. U zavisnosti od bankarske politike, uslov za dobijanje kredita može da bude minimalna zarada ili pak da imate platu veću od minimalca.

Pored prosečne zarade, važno je da li imate još neka zaduženja. Bilo da je reč o drugom kreditu, dozvoljenom minusu ili pak zaduženosti po kreditnoj kartici, sve su ovo faktori koji mogu uticati na odluku banke da vam kredit odobri ili ne.

Prema tome, kreditna sposobnost zavisi od brojnih okolnosti koje se vremenom menjaju. Presudni faktori su svakako zaposlenje i zarada, kao i politika banke kod koje se podnosi zahtev za stambeni kredit. Pošto uzme u obzir vašu kreditnu istoriju i obaveze koje imate, banka daje konačnu ocenu i „zeleno svetlo” za ulazak u proceduru.

Koliko treba da bude učešće za kredit?


Još jedan važan uslov za dobijanje stambenog kredita jeste da kao kupac nekretnine izdvojite određenu sumu novca za učešće. Učešće za kredit u većini banaka iznosi 20% od ukupne cene stana, odnosno ugovorene kupoprodajne vrednosti nepokretnosti. Primera radi, ako aplicirate za kredit u visini od 60.000 evra, onda obavezno učešće iznosi 12.000 evra.

Narodna banka Srbije je prošle godine donela odluku da se omogući učešće za kredit od 10% kao podsticajna mera za kupce prve nekretnine. Na ovaj način banke imaju veću fleksibilnost u poslovanju, a predloženo smanjenje iznosa učešća mogu i ne moraju da uvaže.

Da li su godine starosti uslov za odobrenje stambenog kredita?


Čak i ako banka oceni da ste kreditno sposobni i imate dovoljno sredstava za učešće i od 20%, vaše godine mogu biti problem. Naime, da biste postali korisnik stambenog kredita, morate da ispunjavate i određene uslove koje se tiču vaše starosne dobi.

Pre svega, da biste podneli zahtev za kredit potrebno je da imate najmanje dvadeset godina. Takođe, važno je da poslednja rata dospeva do sedamdesete godine života. Primera radi, ako podnosilac zahteva ima 50 godina, ne može da dobije odobrenje za kredit sa rokom otplate od 30 godina.

Šta vam treba od dokumentacije?


Kako izgleda priprema za podnošenje kredita kroz pregled dokumentacije?

Što se tiče dokumentacija klijenta, potrebno je sledeće:

  • Zahtev za kreditni proizvod, koji možete potražiti u Banci ili na sajtu banke

  • AZ obrazac – U pitanju je administrativna zabrana koja se obično štampa u dva primerka. Kao u slučaju zahteva za kredit, i ovaj obrazac se dobija u Banci ili se štampa sa sajta banke. Potrebno je da se ovaj obrazac overi u obračunskoj službi poslodavca.

  • Potvrda poslodavca o radnom odnosu, dobija se  u obračunskoj službi poslodavca

  • Isplatne liste za poslednja 3 odnosno 6 meseci (u zavisnosti od politike banke), takođe se dobija u obračunskoj službi poslodavca

  • Promet po tekućem računu za poslednjih godinu dana i listing prometa  zarade koji se dobija u banci

  • Lična karta (identifikacioni dokument) klijenta

  • Zahtev za osiguranje kredita kod Nacionalne službe  za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), dobija se u Banci ili štampa sa sajta banke.


Šta treba da pripremite od papira vezanih za nekretninu?

  • Predugovor o kupoprodaji nepokretnosti između prodavca  i kupca, koji možete i ne morate overiti.

  • Vlasnički list za nepokretnost koju kupujete na kredit uglavnom ne stariji od 15 dana

  • Procena vrednosti nepokretnosti koju radi veštak. Važno je da procena bude urađena od strane licenciranog procenitelja koji banka prihvata. Naime, svaka banka ima listu određenih veštaka čije procene prihvata.

  • Identifikacioni dokument prodavca i supružnika ukoliko je predmetna nepokretnost bračna tekovina.  Ukoliko nekretnina nije bračna tekovina, potrebno je priložiti dokaz o tome u vidu izvoda iz knjige venčanih, kao i dokaz o sticanju vlasništva kako bi se utvrdilo da li je nepokretnost stečena pre stupanja prodavca u brak. Ukoliko je nekretnina stečena kao poklon, onda je potrebno priložiti i Ugovor o poklonu.


Na kraju, konsultujte se sa profesionalcima


Ugovori, kamatne stope, imovinsko-pravna dokumentacija – bankarska terminologija ponekad može delovati komplikovano. Zbog toga je veoma važno da se što više informacija o podizanju kredita prikupite pre nego što uđete u celu proceduru.

Premda sve banke na svojim zvaničnim sajtovima imaju detaljno opisane uslove kredita, kao i spisak potrebne dokumentacije, da se ne biste izgubili u moru podataka, pametno je da se konsultujete sa profesionalcima. Bankarski savetnici specijalizovani za kredite mogu da vam pomognu da se pripremite i bolje razumete sve korake od apliciranja preko odobrenja do realizacije kredita. Uz stručnu pomoć do vlasničkog lista nepokretnosti doći ćete mnogo lakše i brže.

foto:pixabay

PRessSerbia

#Kredit #KupovinaStana #STAN #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар