понедељак, 3. фебруар 2020.

Marbelja – više od mondenskog letovališta

Marbelja je poznato mondensko letovalište na jugu Španije. Nalazi se u Malagi, na čuvenom delu obale Kosta del Sol.






 

U njenim lukama usidrene su luksuzne jahte, a bogataše pored besprekornih peščanih i šljunkovitih plaža i čistog mora privlače skupi hoteli, kockarnice i prodavnice čuvenih svetskih dizajnera.

Ipak, osim luksuznih sadržaja u gradskoj marini, Puerto Banusu, Marbelja ima i drugu stranu. Turisti će uživati u šetnji uskim kaldrmisanim ulicama Starog grada i mirisanju cvetova bugenvilije na šarmantnim trgovima oivičenim tradicionalnim zdanjima. Nakon odmora u nekom od brojnih tapas barova, posetioci istražuju ponudu lokalnih suvenira – od domaćeg maslinovog ulja do ručno rađenih čokolada.
Opuštanje na trgu

Sa aromatičnim drvećem narandže i brojnim kafeima, barovima i restoranima, Plaza de los Naranjos je centar Starog grada i idealno mesto na kome treba zastati da biste upili atmosferu Marbelje. Podjednako je atraktivna tokom dana i uveče.
Istorijska zdanja

U Starom gradu nekoliko zdanja se izdvaja po svom značaju i lepoti. Obavezno osmotrite gradsku većnicu, kuću starog gradonačelnika i crkvu Ermita de Santiago. Sva ova zdanja su iz perioda 15. i 16. veka. Nedaleko odatle je i barokna crkva Gospe od utelovljenja, koju krasi kameni ulaz u rokoko stilu. Unutar nje je statua svetog Barnabasa, sveca zaštitnika Marbelje. U blizini su ostaci impresivne mavarske tvrđave Alkazabe i njenih zidina.
U Starom gradu nekoliko zdanja se izdvaja po svom značaju i lepoti

Zeleno utčište od dnevne vreve

Sa mermernim stazama za šetnju, elegantnom fontanom Virgen del Rocio iz 18. veka, tropskim drvećem i osvežavajućim mirisom borovine, Almeda park je oaza mira. Sedite na neku od klupa ukrašenih andaluzijskim pločicama i napravite predah od obilaska grada.
Sedite na neku od klupa ukrašenih andaluzijskim pločicama i napravite predah od obilaska grada

Uočite nadrealizam

Pređite ulicu kod Alameda Parka i krenite niz aveniju Avenida del Mar, u kojoj ćete imati priliku da vidite 10 bronzanih statua Salvadora Dalija. Ova remek-dela imaju zanimljive teme – od predstave mitoloških stvorenja do prikaza Don Kihota. Smeštena su u prelepom okruženju palminog drveća i cvetnih aranžmana. Ako želite da vidite još Dalijevih radova, posetite Museo del Grabado Espanjol Kontemporaneo u Starom gradu, u nekadašnjoj bolnici Bazan. U muzeju su izložena i dela Goje, Pikasa i Miroa.

Prošetajte se Zlatnom miljom

Avenida del Mar izlazi na promenadu Paseo Maritimo kojom se možete prošetati od Marbelje do Puerto Banusa. Duga je osam kilometara i trebaće vam i do sat i po vremena lagane šetnje, a možda i duže ako zastanete u nekom od barova na plaži da se osvežite. Uvek se možete vratiti nazad autobusom ili u skupljoj, ali lepšoj varijanti katamaranom (10 evra) i posmatrati spektakularnu obalu i planine Sierra Blanca.
Avenida del Mar izlazi na promenadu Paseo Maritimo kojom se možete prošetati od Marbelje do Puerto Banusa

Hrana

Ako želite da doručkujete kao lokalaci, posetite neku od popularnih gradskih churreria. Ćurosi su tradicionalno pecivo prženo u u dubokom ulju, začinjeno cimetom i servirano sa toplim čokoladnim sosom za umakanje. Odličan je dodatak uz jutarnju kafu. Obavezna je i degustacija tapasa u nekom od brojnih tapas barova, a za pravi užitak, spustite se na plažu i u restoranu naručite sardine espetos, ribu koja se na ražnjićima peče na roštilju. Nažalost, cene u Marbelji nisu niske, pa tako za čašu vina treba izdvojiti oko 3 evra, a recimo, izbor od šest tapasa u povoljnijem tapas baru izaći će vas oko 10 evra. Cena sardina sa roštilja je oko 10 evra.

(travelmagazine/pixabay/wikimedia)

#Letovalište #Letovanje #Marbelja #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар