субота, 29. фебруар 2020.

Zašto nakon raskida najčešće posežemo za slatkišima i brzom hranom?

Raskidi mogu izazvati različite reakcije kod ljudi. Ipak, nijedan raskid nije potpun bez ishrane koja sledi nakon njega, piše Global News.






 

El Vuds baca čokoladu na svoj televizor nakon raskida u filmu "Pravna plavuša", a Bridžit Džons jede veliki sladoled, umotana u ćebe, nakon raskida s Markom Darsijem.

Istraživanje firme za ispitivanje tržišta iz 2017. godine pokazalo je da se dve trećine ljudi oslanjaju na određenu hranu kada su uznemireni. Najpopularniji je sladoled, a prate ga pica, pržena hrana i kolači.

Istraživanje je pokazalo i da je ovakva hrana ljudima najpotrebnija u prvih pet nedelja nakon raskida veze, kada je očaj, obično, na svom vrhuncu.

Iako je emocionalno jedenje stigmatizovano kao loše ponašanje, hrana je poprilično normalan i uobičajen odgovor na burne emocije, prema rečima dijetetičarke iz Nju Jorka Kristi Harison.

Oni koji i u takvom slučaju paze na ishranu, umesto da uživaju u hrani, imaju veće šanse zapasti u duži stresan period, pokazala je jedna studija iz Holandije iz 2018. godine.

Kada smo depresivni, okrećemo se hrani

Tuga nakon raskida obično počne naglo da opada nakon nekoliko nedelja, zavisno o pojedincu. "Ali ako upadnete u dosta ozbiljnije stanje, poput depresije, vaša se ishrana može potpuno promeniti", kaže psiholog dr. Sajmon Šeri.

"Hrana može biti izlaz od samokritikovanja ili negativnih pogleda na sebe, koji su povezani s depresijom. Gubljenje rutine zbog novonastalog stanja može vam smanjiti volju za kuvanjem ili zdravom ishranom i to je razlog zbog kojeg neki ljudi žude za brzom hranom", objašnjava psiholog.

Ako se suočavate s tugom ili bolom, pokušajte svoju utešnu ishranu da bazirate na unosu proteina; jedite puter od kikirikija, suvo voće ili umereno uravnotežene grickalice i to bi vam moglo pomoći u suzbijanju žudnje za lošom hranom.

(index.hr/pixabay)

#BrzaHrana #NakonRaskida #PressSerbia #Raskid #SLATKIŠI #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар