четвртак, 27. фебруар 2020.

Najbolje namirnice za podizanje ENERGIJE

Ukoliko se ujutru teško budite i od samog početka dana osećate manjak energije, potrudite se da za doručak pripremite neke od namirnica koje povoljno utiču na nivo energije.






- Za početak, po ustajanju popijte čašu vode - voda je neophodna za optimalno funkcionisanje organizma, i čak i blaga dehidratacija može biti uzrok umora i pospanosti. Voće i povrće bogato vodom kao što su lubenica, dinja, krastavac odličan su izbor za jutro, budući da pored vode obezbeđuju i vitamine, minerale i antioksidanse.

- Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi i lešnici sadrže kvalitetne proteine, vlakna i zdrave masti, kao i vitamine B-kompleksa i magnezijum. Svi ovi nutrijenti združeno pomažu kod zamora mišića.

- Jaja isto tako obezbeđuju kvalitetne proteine i zdrave masti, zahvaljujući kojima ćemo dugo biti siti tokom dana. Ukoliko pravite omlet, možete mu dodati spanać koji obezbeđuje gvožđe, vitamin C i obilje antioksidansa karotenoida. Nedostatak gvožđa je inače jedan od čestih uzroka umora.

- Šejk ili smuti predstavlja odličan način da unesete supernamirnice koje su poznate po pozitivnom efektu na energiju, fizičku izdržljivost i imunitet. Jedna takva namirnica je pčelinji polen, koji sadrži antioksidans rutin. Rutin je doprinosi zdravlju krvnih sudova time što poboljšava cirkulaciju i ublažava zapaljenja. Svom napitku možete dodati i urme, koje obiluju cinkom, gvožđe, kalijumom, fosforom i dijetetskim vlaknima, kao i banane, koje predstavljaju odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina B-grupe.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Doktor.rs

#ENERGIJA #Hrana #UMOR #Zdravlje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар