четвртак, 27. фебруар 2020.

Razlozi zašto ne možete da prestanete da jedete slatko!

Ako shvatite da unosite mnogo dodatnog šećera ili nezdravih masnoća, možda se radi o tome da ne spavate dovoljno, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American Heart Association". Ovo su razlozi zašto ne možete da prestanete da jedete slatko...








 

Naučnici iz medicinskog centra Univerziteta Kolumbija proučavali su veze između kvaliteta sna i prehrambenih navika gotovo 500 žena koje su učestvovale u programu AHA Go Red, jednogodišnjoj studiji obrazaca spavanja i kardiovaskularnog rizika kod žena, prenio je CNN.

Ono što su otkrili je da su uz lošiji kvalitet sna ili kraći san žene konzumirale više dodatnog šećera, zasićenih masti i kofeina.

Prema naučnicima otkriće je važno zbog toga što su žene izložene velikom riziku za gojaznost ili za poremećaje spavanja, što može biti podstaknuto povećanim unosom hrane.

Hrana s visokim procentom šećera i nezdravim masnoćama takođe je povezana sa zdravstvenim stanjima i bolestima među kojima su i tip 2 dijabetesa, srčane bolesti i gojaznost.

"U našem modernom društvu često radimo do kasno u noć, obedujemo kasno i ponekad zanemarujemo koliko je san važan za naše zdravlje", kaže dr. Bruk Agarval, voditeljka studije i pomoćnica profesora medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija.

"Naša studija ukazuje na važnost dobrog i kvalitetnog sna za upravljanje telesnom težinom, kao i za potencijalnu prevenciju srčanih bolesti među ženama."

Gotovo 500 žena u dobu od 20 do 76 godina bilo je obuhvaćeno istraživanjem koje je analiziralo njihov san i kvalitet i količinu konzumirane hrane.

Više od trećine obuhvaćenih žena patilo je od nekih poremećaja spavanja.

Gotovo 55 posto spavalo je manje od sedam sati noću, a od njih gotovo 25 žalilo se i na nesanicu. Prosečno vreme spavanja među ispitanicama bilo je manje od sedam sati.

Žene koje nisu dobro ili dovoljno spavale unosile su prosečno dodatnih 500 do 800 kalorija. One su prekoračile i preporuke za ukupni unos masnoća kao i za unos zasićenih masti, šećera i kofeina, ali su zato konzumirale premalo integralnih žitarica i vlakana.

Mlađe žene koje su se žalile na loš san takođe su unosile manje mlečnih proizvoda.

Jedan od razloga zbog kojih bi manjak kvalitetnog sna moglo da vodi do prejedanja je to što se veruje da loš san stimuliše glad i potiskuje hormonalne signale koji šalju informacije o sitosti, zaključuje se u istraživanju.

Nesanica može uticati na hipokampus, deo mozga koji reguliše unos hrane. Ako unos šećera i masne hrane dovede do abnormalne aktivnosti hipokampusa, teže je odupreti se želji za nezdravom hranom.

"Kad smo umorni, skloni smo impulsivnim umesto racionalnim odlukama", kaže dr. Maja Adam sa Univerziteta Stenford.

Naučnici dodaju da je još jedno moguće objašnjenje da unošenje previše hrane rezultira probavnim tegobama koje otežavaju ženi da utone u san.

Agarval preporučuje da se kvalitetniji san osigura merama poput tamnog ambijenta u spavaćoj sobi, isključivanja telefona, opuštanja meditacijom ili toplom kupkom pre spavanja i zdravijom ishranom i laganijim obrocima pre spavanja.

(index.hr/pixabay)



#JestiSlatko #PressSerbia #Šećer #SLATKIŠI #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар