недеља, 23. фебруар 2020.

Lombok – novi Bali?

Da li ste čuli za Lombok? U želji da rasterete turizam na Baliju, vlasti Indonezije već neko vreme rade na promociji određenih alternativnih mesta koja popularno zovu “novi Bali”.






 

Jedno od tih mesta je svakako ostrvo Lombok, koje pripada grupi Malih Sundanskih ostrva, istočno od Jave.

Prema poslednjem popisu na Lomboku živi oko 3.35 miliona stanovnika. Ostrvo je prilično stradalo u zemljotresu iz 2018., i lokalnim vlastima trebalo je dosta vremena da obnove oštećene kuće, te da život na Lomboku stabilizuju. Danas, dve godine nakon potresa Lombok pokušava da se postavi kao savršena zamena Baliju…
Da li je Lombok novi Bali?

Za razliku od Balija koje je prilično eksploatisano od strane hotelskih lanaca ali i ostalih ugostitelja, Lombok nudi tek nekoliko hotelskih kapaciteta i mirniji doživljaj jednog egzotičnog ostrva.
Milion turista godišnje

Prema nezvaničnim procenama Lombok godišnje poseti oko milion turista, što je za 5.5 miliona manje u odnosu na Bali.

Još uvek se ne zna da li će se epidemija korona virusa odraziti na turizam, s obzirom da Indoneziju, te i Lombok, velikim delom posećuju Kinezi.
Milion turista poseti Lombok godisnje

Po broju turista u ovom delu sveta prednjače i Australijanci. Njih je čak 1.23 miliona posetilo Bali prošle godine. Ova brojka sve manje raduje lokalnu vlast, s obzirom da australijski turisti stvaraju dosta problema, konzumirajući u velikoj meri alkohol na plaži od jutra do mraka.

Kompleks “Mandalika” menja imdž ostrva

Ipak, za sada nije očekivano da se ovi turisti “presele” na Lombok koji nema izgrađenu infrastrukturu kao Bali, te je prilično “divlji” za “razmažene” posetioce. Tu je i imidž koji se izgradio oko Balija. Ovo popularno ostrvo je prepoznato i kao idealna destinacija za poklonike joge, jer nudi bezbroj yoga retreat mogućnosti.
Novi projekti treba da od Lomboka naprave novi Bali

Svesni toga turistički radnici na Lomboku kao i investitori pokreću niz projekata koji bi trebali da promene ovu sliku. Tako je najavljena izgradnja luksuznog Mandalika resort-a. Ovaj kompleks bi obuhvatao i moto staze na kojima bi po dogovoru bilo održano nezvanično prvenstvo sveta u motociklizmu – Gran Prix, i to već 2021.

Da li će to pomoći da Lombok postane novi Bali, pokazaće vreme.

(travelmagazine/pixabay/Unsplash)

#Lombok #PressSerbia #Putovanje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар