субота, 30. март 2019.

Ovo treba da jedete kad vas boli grlo!


Ove namirnice mogu da ublaže bolove u grlu, ali i da vam ojačaju imuni sistem.









 

Kada vas boli grlo, verovatno najradije ne biste jeli ništa, ali određene namirnice mogu da vam ublaže bolove, da smanje zapaljenje i ojačaju imuni sistem.
Čorba sa povrćem, lukom, biberom i kurkumom

Ova topla čorba može da vam pomogne i kod zapušenog nosa. Plus, čorba od povrća će vam dati potrebne nutrijente i antioksidante, a sumpor pomaže u borbi protiv zapaljenja. Crni luk ima i antibakterijska, antiviralna i antigljivična svojstva, što može da vam poboljša imunitet.

U čorbu dodajte i kurkumu – ovaj začin se u kineskoj i ajurvedskoj medicini odavno koristi jer ima antizapaljenska svojstva. Istraživanja pokazuju da kurkumin, sastojka ovog začina, snižava nivo enzima u telu koji podstiču zapaljenje.

Međutim, kurkumin najbolje deluje u kombinaciji sa supstancom piperin, koja se nalazi u biberu.
Pire od slatkog krompira sa cimetom

Slatki krompir sadrži vitamine A i C, koji su dobri za imuni sistem. Takođe je i pun antioksidanata i sastojaka koji imaju antiinflamatorno dejstvo, a tekstura pirea će umiriti bolno grlo.

Cimet će doprineti ukusu, ali je takođe i važan izvor antioksidanata i pomaže imunom sistemu da se odbrani od virusa, bakterija i gljivica. Takođe, pireu od slatkog krompira, pored cimeta, možete da dodate i med, koji je takođe dobar za bolno grlo.
Čaj od kamilice sa limunom  

Pored toga što sadrži antizapaljenske sastojke, čaj od kamilice pomaže ljudima da brže zaspe, što je važno kada ste bolesni. Ukoliko kašljete, kamilica to može da ublaži, a vitamin C iz limuna je dobar za imunitet, kao i antioksidanti.
Đumbir

Svež koren đumbira je jako moćna antizapaljenska namirnica. Pomaže i kod mučnine, jača imunitet, ima antiviralna i antibakterijska svojstva.

Oljuštite, narendajte i dodajte đumbir u čaj sa medom, ovsenu kašu, pire od slatkog krompira ili smuti napitak.
Med

Ukoliko je bol u grlu praćen i kašljem, med tu takođe može da pomogne. Ne samo što ima antizapaljenska i antibakterijska svojstva, med ima i moćne antibiotske kvalitete.

Dodajte med u čaj ili ovsenu kažu, u smuti ili ga jednostavno pojedete samog.
Ovsena kaša sa bananom

Antioksidanti i magnezijum u ovsenoj kaši pomažu kod zapaljenja, dok cink pojačava imunitet i pomaže u oporavku. Sjajan dodatak ovsenoj kaši je izdrobljena banana – što zbog teksture, što zbog vitamina C i antioksidanata. Možete da dodate i malo meda, đumbira ili cimeta.
Smuti napici

Smuti napitak lako može da postane čitav obrok, ako ga obogatite zdravim proteinima, dobrim mastima i ugljenih hidratima bogatim nutrijentima, kao i vitaminima, mineralima, antioksidantima.

Posebno ukoliko vam je smanjen apetit kad ste bolesni, dva smuti napitka mogu da vam daju dovoljno nutrijenata za ceo dan, a usput i da umire bolno grlo.

U bledner stavite nešto od zelenog povrća, puter od kikirikija ili avokado, mleko ili jogurt, smrznuto voće, svež koren đumbira, kurkumu, crni biber i malo proteina u prahu.

(mondo.rs/pixabay)





#BolnoGrlo #BoloviUGrlu #HranaIGrlobolja #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар