уторак, 26. март 2019.

Medena posna pita sa orasima

Kod posne medene pite korice sa medom i kiselom vodom, a fil je pripreman od brašna, margarina i oraha, sve “začinjeno” glazurom od čokolade. Osim ove pravila sam i posnu medenu pitu sa čokoladom sa kojom smo baš svi bili oduševljeni.






Sastojci za 4 korice:

  • 200 gr posnog margarina

  • 300 gr mekog brašna

  • 300 gr oštrog brašna

  • 2 kašike meda

  • 3 kašike šećera

  • 200 ml kisele vode

  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )


Fil:

  • 800 ml vode

  • 120 gr mekog brašna

  • 8 kašika kristal šećera

  • 200 gr posnog margarina

  • 200 gr mlevenih oraha


 

Priprema:

Margarin je potrebno da je sobne temperature.

Pomešati obe vrste brašna i dodati prašak za pecivo.

Rukom sjediniti brašno i margarin ( trljati izmedju dlanova ).

Masa je zrnasta.

Dodati šećer, med i kiselu vodu pa zamesiti testo srednje tvrdoće, da se ne lepi za ruke.

Ako je mekše dodati šaku brašna, a ako je tvrdje kašiku, dve kisele vode.

Ostaviti testo da dostoji 30 minuta u kesi u frižideru pa podeliti na 4 dela.

Zagrejati rernu na 180 stepeni pa razvući koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne.

Izbušiti viljuškom i staviti da se peče.

Dok se peče prva korica, razvući drugu.

Peći koru izmedju 10 i 15 minuta, treba da ostane svetla, ako ivice postanu braon nije strasno, samo pazite da ne izgori.

Pečene korice su krte i lomljive pa pažljivo sa njima.

600 ml vode staviti na vatru da provri.

U 200 ml vode dodati brašno i šećer pa izmešati da nema grudvica.

Zakuvati u vodu koja je provrila pa mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre pa odmah u vrelo dodati mlevene orahe i mešati, a zatim i iseckan margarin i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

Na obrnut pleh od rerne staviti prvu koru, trećinu fila, drugu koru, drugu trećinu fila, pa treću koru i ostatak fila. Preklopiti četvrtom korom i preko staviti tacnu ili drugu tepsiju da malo optereti kolač, da bi se lepo sve sleglo i zalepilo.

Posle 2h preliti glazurom. Glazuru uvek pravim od 150 gr čokolade, kakao krem table i 3 kašike ulja. Izlomim čokoladu, dodam ulje i stavim u mikrotalasnu na srednju vatru 15 sekundi, pa promešam, pa opet 15 sekundi, sve dok se ne otopi potpuno.

Preliti kolač, prodrmati ga i ostaviti da se glazura stegne.

 

 

Prijatno.

#Medena #ORASI #Pita #Poslastica #Posno #RECEPTI #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар