субота, 23. март 2019.

Jaja hrane mozak, ali samo ako ih ovako pripremate!

Jaja sadrže vitmaino A i proteine, dobra su za imunitet, kožu i kosti, hrane mozak i bogata su holesterolom.






- Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle - kaže Berthold Koletzko, sa dečje univezitetske bolnice u Minhenu.

Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika.

- Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja nedeljno - rekla je PR Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl i dodala:

Pazite kako pripremate jaja


Da li su jaja zdrava ili ne, zavisi od načina na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

Savet:



  • Jaja treba dobro provuhati ili ispržiti jer takav način pripreme ubija salmonelu.

  • Ako želite da ih jedete sirova, vodite računa  da su sveža. Može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode.

  • Ostane li jaje na dnu, sveže je. Ako polako 'izlazi' prema površini, treba ga provuhati ili ispržiti.

  • Ako 'izroni' na površinu, najbolje je da ga bacite.


To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza.

Svako s visokom nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi da se drži preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno.

Zdrave osobe mogu da ih jedu i više, a ostala ishrana mora biti uravnotežena.

- Jaja sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za živčani sistem, te su odlična za stariju populaciju - kaže Koletzko.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Republika

 

#Holesterol #HranaZaMozak #Jaja #KakoSprematiJaja #Priprema #Zdravlje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар