Centralno mesto okupljanja tokom praznika svakako je trpeza, zato je učinite posebnom.
Ukoliko ste se odlučili da kao glavno jelo pripremite specijalitet od mesa - pogledajte recepte koje smo izdvojili za vas, a koji će oduševiti ukućane za vreme praznika
Praznične lovačke šnicle u sosu od pečuraka
[caption id="attachment_117138" align="aligncenter" width="1000"] Foto: Profimedia[/caption]
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- glavica crvenog luka
- po 1 crvena i ljuta paprika
- 4 tanje svinjske šnicle (po 150 g)
- so, biber
- 3 kašičice maslaca
- 2 kašike paradajz pirea
- 250 ml supe (kocka)
- kašika brašna
- 100 ml slatke pavlake
Priprema
1. Očistiti šampinjone i iseći ih na listiće. Iseckati crveni luk. Papriku iseći na prutiće.
2. Šnicle proprati, posoliti i pobiberiti. Zagrejati maslac i pržiti šnicle na umerenoj temperaturi oko 4 minuta, pa izvaditi iz tiganja i ostaviti na toplom.
3. U masnoći od prženja prodinstati luk, dodati pečurke i papriku. Krčkati dok ne ispari sva voda od pečuraka. Umešati paradajz pire, naliti supu i kuvati još 5 minuta. Razmutiti brašno i slatku pavlaku, zatim umešati u sos i prokuvati. Krčkati 3 minuta. Servirati šnicle, pa ih preliti sosom od pečuraka i paprika.
Pečeno pile punjeno šampinjonima
Sastojci:
celo pile
4-5 kriški starog hleba
po potrebi mleka
200 g slanine
1 luk
3 čena belog luka
veza peršuna
1 jaje
200 g šampinjona
so, biber
po potrebi puter
Priprema
1. Očišćeno pile dobro posolite spolja i iznutra.
2. Potopite hleb u mleko, dobro ga ocedite i stavite u posudu. Dodajte sitno seckanu slaninu, sitno iseckani crni i beli luk, peršunov list, jaje i listiće šampinjona, posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte i napunite pile, pa mu potom povežite nogice jačim koncem, da smesa ne bi iscurela.
3. Od ostatka smese napravite loptice i poređajte ih oko pileta u dublji pleh ili vatrostalnu tepsiju.
4. Pre pečenja namažite pile s malo putera, a tokom pečenja nalivajte ga više puta sokom od pečenja. Pecite oko sat i po na 200°C.
Meka pečena junetina
Sastojci:
1 kg junećeg mesa (najbolje ramstek)
200 g svinjske masti
3 šolje vode
5 zrna crnog bibera
so po ukusu
1 čen belog luka
2 lista lovora
1 kašičica cimeta
1 kašika sirćeta
1 kašika šećera
Za testo:
1 šolja vode
2 šolje brašna
Priprema:
1. Stavite šećer, so, sirće, crni biber, cimet, lovor i luk u vodu u koju ćete staviti i komad junetine premazan svinjskom mašću. Ostavite meso da odstoji u ovoj marinadi 2-3 dana.
2. Izvadite junetinu iz marinade. Marinadu prokuvajte i ostavite da se ohladi.
3. Pomešajte vodu i brašno da biste dobili meko testo i razvucite ga do veličine posude za pečenje. Meso stavite u posudu za pečenje, prelijte ga marinadom i pokrijte testom.
4. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C i ostavite da se peče 3 sata.
Rolovana teletina sa saftom od rukole
Sastojci za pečenje
2 kg telećeg paufleka
1 manja glavica crnog luka
30 g slanine
200 g šargarepe
200 g korena peršuna ili paškanata (možete iskoristiti i smrznutu mešavinu povrća)
1 kašika senfa
so, biber
Sastojci za salatu
100 g rukole
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike aceto balsamico sirćeta
so po ukusu
parmezan narezan na listiće (količina po želji)
čeri paradajz (količina po želji)
Priprema mesa
Crni luk, slaninu, šargarepu i koren peršuna isecite na sitne kocke. Na par kašikica maslinovog ulja prodinstajte luk i slaninu, pa dodajte šargarepu i koren peršuna. Dinstajte, uz povremeno dolivanje malih količina vode, sve dok povrće ne omekša, ali pazite da se ne raspadne. Posolite i pobiberite, ostavite sa strane da se prohladi.
Teletinu dobro posolite i pobiberite, začine dobro utrljajte u meso. Unutrašnju stranu premažite sa senfom, pospite mešavinu prethodno spremljenog povrća, ravnomerno rasporedujući po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolajte i uvežite kanapom ili ubacite u mrežicu za meso.
Rernu ugrejte na 200° C. U posudu u kojoj će se peći, sipajte malo ulja i vode da pokrije dno posude, pa položite meso. Prekrijte poklopcem ili folijom i pecite sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Posle sat i po, skinite foliju i pecite meso još pola sata do 45 minuta, kako bi se lepo zapeklo po površini.
Kada je meso pečeno, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prohlađeno režite na šnite i služite uz salatu od rukole.
Priprema salate
Rukolu dobro operite i ocedite od viška vode. U posebnoj činijici pomešajte ulje, aceto balsamico i so, pa prelijte preko rukole. Izmešajte, pa pospite listićima parmezana i polovinama čeri paradajza.
Rolovana svinjetina
[caption id="attachment_117142" align="aligncenter" width="1000"] Foto: Camera Press[/caption]
Potrebno je:
1, 5 kg svinjetine bez kostiju i kože
4 svinjske kobasice
50g seckane, sveže žalfije
50g seckane, sveže majčine dušice
30g celog zrna senfa
3 čena belog luka, smrvljenog
30g meda
So i biber
Maslinovo ulje
Sos:
200ml jabukovog sirćeta
15g celog zrna senfa
50ml pavlake
Zagrejati rerun na 170°C
Priprema
1. Staviti meso na ravnu površinu, deo sa kožom okrenuti na dole.
2. Kobasice oljuštiti i začiniti sa pola količine žalfije, majčine dušice, luka, senfa i meda.
3. Drugu polovinu začina utrljati u meso i posuti ga solju i biberom.
4. Rasporediti smesu od kobasica uzduž po sredini svinjetine. Urolati meso i pričvrstiti rolat koncem koji treba staviti na svaka 2cm jer će tako zadržati svoj oblik i lakše će se seći.
5. Namazati ovako pripremljeno meso maslinovim uljem i staviti u pleh za pečenje. Peći dva sata dok površina mesa ne postane zlatkasta i hrskava.
6. Kada je gotovo, izvaditi meso iz pleha, a u isti pleh sipati jabukovo sirće. Dobro promešati i dodati senf i pavlaku. Kuvati 2 do 3 minuta.
7. Meso preliti ovim sosom i tako služiti.
#JELO #Pranik #Predlozi #RECEPTI #Rucak #Svečano #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар