уторак, 1. јануар 2019.

Za svečano praznično glavno jelo imamo nekoliko predloga za vas

Centralno mesto okupljanja tokom praznika svakako je trpeza, zato je učinite posebnom.






Ukoliko ste se odlučili da kao glavno jelo pripremite specijalitet od mesa - pogledajte recepte koje smo izdvojili za vas, a koji će oduševiti ukućane za vreme praznika

Praznične lovačke šnicle u sosu od pečuraka




[caption id="attachment_117138" align="aligncenter" width="1000"]Za svečano praznično glavno jelo imamo nekoliko predloga za vas Foto: Profimedia[/caption]

Sastojci:

  • 250 g šampinjona

  • glavica crvenog luka

  • po 1 crvena i ljuta paprika

  • 4 tanje svinjske šnicle (po 150 g)

  • so, biber

  • 3 kašičice maslaca

  • 2 kašike paradajz pirea

  • 250 ml supe (kocka)

  • kašika brašna

  • 100 ml slatke pavlake


Priprema

1. Očistiti šampinjone i iseći ih na listiće. Iseckati crveni luk. Papriku iseći na prutiće.

2. Šnicle proprati, posoliti i pobiberiti. Zagrejati maslac i pržiti šnicle na umerenoj temperaturi oko 4 minuta, pa izvaditi iz tiganja i ostaviti na toplom.

3. U masnoći od prženja prodinstati luk, dodati pečurke i papriku. Krčkati dok ne ispari sva voda od pečuraka. Umešati paradajz pire, naliti supu i kuvati još 5 minuta. Razmutiti brašno i slatku pavlaku, zatim umešati u sos i prokuvati. Krčkati 3 minuta. Servirati šnicle, pa ih preliti sosom od pečuraka i paprika.

 

Pečeno pile punjeno šampinjonima


Za svečano praznično glavno jelo imamo nekoliko predloga za vas

Sastojci:

celo pile

4-5 kriški starog hleba

po potrebi mleka

200 g slanine

1 luk

3 čena belog luka

veza peršuna

1 jaje

200 g šampinjona

so, biber

po potrebi puter

Priprema

1. Očišćeno pile dobro posolite spolja i iznutra.

2. Potopite hleb u mleko, dobro ga ocedite i stavite u posudu. Dodajte sitno seckanu slaninu, sitno iseckani crni i beli luk, peršunov list, jaje i listiće šampinjona, posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte i napunite pile, pa mu potom povežite nogice jačim koncem, da smesa ne bi iscurela.

3. Od ostatka smese napravite loptice i poređajte ih oko pileta u dublji pleh ili vatrostalnu tepsiju.

4. Pre pečenja namažite pile s malo putera, a tokom pečenja nalivajte ga više puta sokom od pečenja. Pecite oko sat i po na 200°C.

 

Meka pečena junetina

Za svečano praznično glavno jelo imamo nekoliko predloga za vas

Sastojci:

1 kg junećeg mesa (najbolje ramstek)

200 g svinjske masti

3 šolje vode

5 zrna crnog bibera

so po ukusu

1 čen belog luka

2 lista lovora

1 kašičica cimeta

1 kašika sirćeta

1 kašika šećera

Za testo:

1 šolja vode

2 šolje brašna

Priprema:

1. Stavite šećer, so, sirće, crni biber, cimet, lovor i luk u vodu u koju ćete staviti i komad junetine premazan svinjskom mašću. Ostavite meso da odstoji u ovoj marinadi 2-3 dana.

2. Izvadite junetinu iz marinade. Marinadu prokuvajte i ostavite da se ohladi.

3. Pomešajte vodu i brašno da biste dobili meko testo i razvucite ga do veličine posude za pečenje. Meso stavite u posudu za pečenje, prelijte ga marinadom i pokrijte testom.

4. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C i ostavite da se peče 3 sata.

 

Rolovana teletina sa saftom od rukole

Za svečano praznično glavno jelo imamo nekoliko predloga za vas

Sastojci za pečenje

2 kg telećeg paufleka

1 manja glavica crnog luka

30 g slanine

200 g šargarepe

200 g korena peršuna ili paškanata (možete iskoristiti i smrznutu mešavinu povrća)

1 kašika senfa

so, biber

Sastojci za salatu

100 g rukole

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike aceto balsamico sirćeta

so po ukusu

parmezan narezan na listiće (količina po želji)

čeri paradajz (količina po želji)

Priprema mesa

Crni luk, slaninu, šargarepu i koren peršuna isecite na sitne kocke. Na par kašikica maslinovog ulja prodinstajte luk i slaninu, pa dodajte šargarepu i koren peršuna. Dinstajte, uz povremeno dolivanje malih količina vode, sve dok povrće ne omekša, ali pazite da se ne raspadne. Posolite i pobiberite, ostavite sa strane da se prohladi.

Teletinu dobro posolite i pobiberite, začine dobro utrljajte u meso. Unutrašnju stranu premažite sa senfom, pospite mešavinu prethodno spremljenog povrća, ravnomerno rasporedujući po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolajte i uvežite kanapom ili ubacite u mrežicu za meso.

Rernu ugrejte na 200° C. U posudu u kojoj će se peći, sipajte malo ulja i vode da pokrije dno posude, pa položite meso. Prekrijte poklopcem ili folijom i pecite sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Posle sat i po, skinite foliju i pecite meso još pola sata do 45 minuta, kako bi se lepo zapeklo po površini.

Kada je meso pečeno, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prohlađeno režite na šnite i služite uz salatu od rukole.

Priprema salate

Rukolu dobro operite i ocedite od viška vode. U posebnoj činijici pomešajte ulje, aceto balsamico i so, pa prelijte preko rukole. Izmešajte, pa pospite listićima parmezana i polovinama čeri paradajza.

 

Rolovana svinjetina

[caption id="attachment_117142" align="aligncenter" width="1000"]Za svečano praznično glavno jelo imamo nekoliko predloga za vas Foto: Camera Press[/caption]

Potrebno je:

1, 5 kg svinjetine bez kostiju i kože

4 svinjske kobasice

50g seckane, sveže žalfije

50g seckane, sveže majčine dušice

30g celog zrna senfa

3 čena belog luka, smrvljenog

30g meda

So i biber

Maslinovo ulje

Sos:

200ml jabukovog sirćeta

15g celog zrna senfa

50ml pavlake

Zagrejati rerun na 170°C

Priprema
1. Staviti meso na ravnu površinu, deo sa kožom okrenuti na dole.

2. Kobasice oljuštiti i začiniti sa pola količine žalfije, majčine dušice, luka, senfa i meda.

3. Drugu polovinu začina utrljati u meso i posuti ga solju i biberom.

4. Rasporediti smesu od kobasica uzduž po sredini svinjetine. Urolati meso i pričvrstiti rolat koncem koji treba staviti na svaka 2cm jer će tako zadržati svoj oblik i lakše će se seći.

5. Namazati ovako pripremljeno meso maslinovim uljem i staviti u pleh za pečenje. Peći dva sata dok površina mesa ne postane zlatkasta i hrskava.

6. Kada je gotovo, izvaditi meso iz pleha, a u isti pleh sipati jabukovo sirće. Dobro promešati i dodati senf i pavlaku. Kuvati 2 do 3 minuta.

7. Meso preliti ovim sosom i tako služiti.

 

#JELO #Pranik #Predlozi #RECEPTI #Rucak #Svečano #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар