Lagani ručak! Naš predlog za danas: kremasti rižoto!
Kako bi se kremasti rižoto našao na vašem stolu, potrebni su vam sledeći sastojci:
½ kg pilećeg belog mesa
2 kašike maslinovog ulja
šolja pirinča
1 veza mladog luka ili jedna glavic crnog luka
2 srednje šargarepe
5-6 većih šampinjona
2 pune kašike putera
1,5 l pripremljene kokošije supe (kocka ili domaća)
so
biber
kačkavalj po ukusu
Priprema:
Pripremite meso – operite ga hladnom vodom i skinite komadiće masnoće i šta je već višak. Isecite meso na kocke. Pripremite i povrće, kako biste se kasnije mogli posvetiti mešanju rižota.
Dakle, mladi luk podelite na belo i zeleno. Iseckajte i jedan i drugi deo na kockice, ali neka ostane odvojeno.
Šargarepu takodje očistite i isecite na sitne kocke. Šampinjone operite dobro, očistite (ja im ogulim površinu, većina to ne radi, nije obavezno), pa ih isecite na komade, stabljiku na 2-3 dela, kapicu na pola, pa na nekih šest delova .
Razmutite kocke supe u 1,5 l vode (u zavisnosti za koliko vode je kocka, zavisi i koliko ćete kocki supe iskoristiti) i prokuvajte, da dobijete supu.
Na maslinovom ulju,a na srednje jakoj vatri, propržite belo meso da dobije boju svih strana i da omekša. Mešajte da se ne uhvati za dno. Nakon nekih 10-tak minuta, dodajte šampinjone i mešajte. I meso i šampinjoni pustiće svoj sok. Dinstajte tako dok sva tečnost ne uvri.
Kada je uvrla tečnost od mesa i šampinjona, dodajte beli deo mladog luka. Dodajte i šargarepu. Sve zajedno, pržite dok povrće ne omekša, mešajući i nadalje da se ne uhvati za dno.
Kada vam se čini da je povrće omekšalo, dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi.
Dodajte i pirinač. Sve zajedno malo propržite tek da i pirinač dobije malo boje.
Počnite sa dodavanjem supe.Dodajte toliko da „ogrezne“
Mešajte često. Kada se supica ukuva u pirinač, dodajte još malo supe i ponovo mešajte i tako sve dok vam se ne čini da je pirinač kuvan.
Potrošićete većinu pripremljene supe, ali nemojte da rižoto bude gust, niti previše redak.
Narendajte kačkavalj.
Uživajte i prijatno!
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/Budoar
#KremastiRižoto #Kuhinja #RECEPTDANA #RECEPTI #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар