уторак, 29. јануар 2019.

Recept dana: Kremasti rižoto

Lagani ručak! Naš predlog za danas: kremasti rižoto!






Kako bi se kremasti rižoto našao na vašem stolu, potrebni su vam sledeći sastojci:

½ kg pilećeg belog mesa


2 kašike maslinovog ulja


šolja pirinča


1 veza mladog luka ili jedna glavic crnog luka


2 srednje šargarepe


5-6 većih šampinjona


2  pune kašike putera


1,5 l pripremljene kokošije supe (kocka ili domaća)


so


biber


kačkavalj po ukusu




Priprema:


Pripremite meso – operite ga hladnom vodom i skinite komadiće masnoće i šta je već višak. Isecite meso na kocke. Pripremite i povrće, kako biste se kasnije mogli posvetiti mešanju rižota.

Dakle, mladi luk podelite na belo i zeleno. Iseckajte i jedan i drugi deo na kockice, ali neka ostane odvojeno.

Šargarepu takodje očistite i isecite na sitne kocke. Šampinjone operite dobro, očistite (ja im ogulim površinu, većina to ne radi, nije obavezno), pa ih isecite na komade, stabljiku na 2-3 dela, kapicu na pola, pa na nekih šest delova .

Razmutite kocke supe u 1,5 l vode (u zavisnosti za koliko vode je kocka, zavisi i koliko ćete kocki supe iskoristiti) i prokuvajte, da dobijete supu.

Na maslinovom ulju,a na srednje jakoj vatri, propržite belo meso da dobije boju svih strana i da omekša. Mešajte da se ne uhvati za dno. Nakon nekih 10-tak minuta, dodajte šampinjone i mešajte. I meso i šampinjoni pustiće svoj sok. Dinstajte tako dok sva tečnost ne uvri.

Kada je uvrla tečnost od mesa i šampinjona, dodajte beli deo mladog luka. Dodajte i šargarepu. Sve zajedno, pržite dok povrće ne omekša, mešajući i nadalje da se ne uhvati za dno.

Kada vam se čini da je povrće omekšalo, dodajte puter  i mešajte dok se ne rastopi.

Dodajte i pirinač. Sve zajedno malo propržite tek da i pirinač dobije malo boje.

Počnite sa dodavanjem supe.Dodajte toliko da „ogrezne“

Mešajte često. Kada se supica ukuva u pirinač, dodajte još malo supe i ponovo mešajte i tako sve dok vam se ne čini da je pirinač kuvan.

Potrošićete većinu pripremljene supe, ali nemojte da rižoto bude gust, niti previše redak.

Narendajte kačkavalj.

Uživajte i prijatno!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Budoar



#KremastiRižoto #Kuhinja #RECEPTDANA #RECEPTI #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар