Grejpfrut je zdrava tropska voćka gorkog ukusa koja ima niz prednosti za ljudsko zdravlje - pun je C vitamina, pomaže u borbi protiv prehlade i kod srčanih bolesti, ubrzava metabolizam... Međutim, krije i nekoliko opasnosti.
Razlikujemo crveni i žuti grejpfrut, oba sadrže vitamine C, A, E, K i B kompleksa.
Ovo voće bogato je i mineralima (fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, mangan), sadrži bioflavonoide, spermidin, pektin, likopen i salicilnu kiselinu.
Dokazano jača imuni sistem, ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od pojave kamena i peska u bubregu, smanjuje simptome prehlade i gripa, pomaže kod bolova u zglobovima.
Čaša soka od grejpfruta poboljšava san, a spermidin je sastojak koji usporava proces starenja ćelija.
Bez obzira na ovo, postoje situacije u kojima ne smete jesti grejpfrut. U interakciji s nekim lekovima ovo voće može ometati rad jetre. Grejpfrut sadrži hemikalije koje pojačavaju delovanje leka. Uzimajući jednu tabletu uz čašu soka od grejpfruta ekvivalentno je uzimanju pet tableta s vodom.
Grejpfrut ili sok od grejpfruta mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata pre ili nakon što popijete lek. Grejpfrut takođe povećava nivo kalcijum oksalata koji može uzrokovati stvaranje bubrežnog kamenca.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/Alo
#CrveniGrejp #Metabolizam #VoćeGrejpfrut #Zdravlje #ŽutiGrejp #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар