петак, 25. јануар 2019.

Kafu ne treba piti na prazan želudac

Preskakanje jutarnjeg obroka uslovljava porast apetita i preobilne obroke u poslepodnevnim časovima, ali i usporavanje metabolizma i želudačne tegobe.






Kasniji odlazak na spavanje uzrok je, najčešće, teškog ustajanja ujutru i kako se onda nema vremena, doručak se nikako ne uklapa u satnicu. Mladi ga preskaču jureći u školu, a odrasli se namire šoljom jake crne kafe da se razbude. I tako sve do prve pekare... Niko ne mari za to što ako doručak nije redovan ili se često preskače raste apetit i u poslepodnevnim časovima se koriste preobilni obroci, kao i što se usporava metabolizam, i pojavljuju želudačne tegobe posebno ako je zamena za jutarnji obrok kafa ili sok. Može doći i do lošeg metabolizma glukoze, a to je već preduslov za nastanak dijabetesa. Moguć je i pad pritiska, dehidratacija...

Doručak se nikako ne sme preskočiti i trebalo bi da bude najkasnije sat vremena posle buđenja. On je najzdraviji kad sadrži sve hranljive materije – ugljene hidrate, belančevine i masti. Ključan je odabir namirnica, koje treba da budu kvalitetne da bi i doručak bio valjan.

A to svakako nisu burek, pogačice, niti bilo koje pecivo, jer se testima dodaju razni aditivi, so i još dosta sastojaka a u lisnatim pecivima i masnoća. Na taj način, unosi se puno kalorija, opterete se organi za varenje i najčešći efekat od ovakvih obroka na prazan stomak jeste pospanost... Ili želudačne tegobe.

Međutim i oni koji doručkuju, kao i oni za koje taj obrok uopšte ne postoji često se pitaju šta valja ujutru prvo uzeti. Jer dosta je tu predloga narodne medicine, kojekakvih „melema”, recepata, saveta…

Već duži niz godina sveopšti trend je konzumiranje mlake vode sa limunom odmah po buđenju... Može se reći da je ovo dobra preporuka, jer mlaka voda podstiče gastrokolični refleks, što znači da budi organe za varenje i priprema ih na rad. To olakšava pražnjenje što je od velikog značaja za osobe koje imaju problem sa opstipacijom. U ovoj kombinaciji jako je dobar i limun, pošto vitamin Ce podiže imunitet i jak je antioksidans.

– Treba biti i obazriv jer limun kod osoba koje imaju problema sa želucem kao što je gastritis može izazvati tegobe i bol. Kako pokazuju istraživanja, on deluje alkalno, bazno na naš organizam, čime se postiže optimalna pe-ha vrednost naše krvi, što je od velikog značaja za prevenciju mnogih, a pogotovo kancerogenih oboljenja. Naravno, ni sa limunom ne treba preterivati, sasvim male količine su dovoljne da se postigne efekat – objašnjava Ana Todorović, strukovni nutricionista dijetetičar.

Jabukovo sirće sa medom je jako dobro za čišćenje krvnih sudova, ali da ne bi delovalo nadražajno na sluzokožu želuca, neophodno je razblažiti ga i dodati med. Preporučuje se ujutru pre doručka, i u tom slučaju ima pozitivan efekat na ubrzavanje metabolizma. Važno je ne preterati u količinama.

U poslednjih dve, tri godine popularna je i kurkuma. Taj prah dobijen od istoimene biljke ima odličan efekat na čišćenje krvnih sudova i pozitivno utiče na zglobove. Zbog preintenzivnog ukusa kurkuma nije omiljena, ali razmućena u vodi sa limunom i medom je prihvatljivija i ima još bolji zdravstveni efekat.

Kafa kao neizostavni jutarnji prijatelj mnogih ljudi je jako veliki neprijatelj zdravlja jer nadražajno deluje na sluznicu želuca ako se popije odmah posle buđenja. Preporuka je ako se već upotrebljava, saglasni su lekari, popiti je tek posle doručka. Kada je o čajevima reč, pogotovo blagim kao što su nana, kamilica, majčina dušica, sa medom i limunom dobar su uvod u dan.

Mleko treba samo povremeno da bude na meniju odraslih osoba, s obzirom na to da je sve veća intolerancija na laktozu ili mlečni šećer poslednjih godina. Razlog tome je istrošenost enzima za varenje, česte gastrične tegobe u vidu pojave takozvane kiseline. Za razliku od čistog kravljeg mleka kiselomlečni proizvodi se preporučuju, pogotovo za poboljšanje varenja.

Savet za mlađu populaciju je sticanje zdravih navika i njihovo prihvatanje kao stil života, usklađivanje obroka sa dnevnim obavezama – škola, fakultet... nošenje zdravih sendviča od kuće, kao i voća.

Što se tiče starije populacije, pogotovo radno aktivnog stanovništva najvažnija je redovnost u obrocima, smanjivanje količina hrane usled uglavnom nedovoljne fizičke aktivnosti, a i činjenica je da se metabolizam posle 30. godine na svakih pet godina usporava za pet procenata.

Sveopšta preporuka je da ishrana treba da bude umerena, raznovrsna i dovoljna za sve potrebe organizma u pogledu hranljivih materija, vitamina i minerala.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Politika

#KAFA #PorastApetita #PrazanŽeludac #PreskakanjeObroka #Tegobe #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар