недеља, 2. фебруар 2020.

KURKUMA za jači imunitet

Kurkuma se tradicionalno koristi u cilju prevencije kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja, kao i za ublažavanje probavnih smetnji, a čaj od kurkume predstavlja jedan od najboljih načina da uključimo ovaj začin u ishranu, budući da visoka temperatura povećava bioraspoloživost antioksidansa kurkumina.






Kurkumin dokazano jača imunitet zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima. Ovaj antioksidans pomaže u prevenciji karcinoma, dok su istraživanja takođe pokazala da ograničava širenje ćelija raka. Kurkumin deluje protivupalno i na taj način ublažava simptome reumatoidnog artritisa. Nekoliko studija je pokazalo da ovaj sastojak smanjuje bolove kod sindroma iritabilnog kolona.

Ipak, ako vas aroma kurkume baš i ne privlači, od pomoći vam mogu biti dodatni začini, med i mleko. U šerpicu sa 2 dl ključale vode dodajte po kašičicu kurkume i cimeta u prahu, prstohvat mlevenog karanfilića i malo crnog bibera.

Potom smanjite vatru na umereno i kuvajte 10 minuta. Procedite čaj i dodajte malo mleka (kravljeg ili biljnog, po želji) i meda po ukusu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Doktor.rs

#IMUNITET #Kurkuma #SAVETI #Zdravlje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар