Vaskršnja trpeza je nešto oko čega se svaka domaćica posebno potrudi.
Kao pomoć u odluci, donosimo vam fantastične recepte koji obuhvataju predjelo, glavno jelo, poslaticu i odlične predloge šta da uradite sa kuvanim jajima posle Vaskrsa. Pogledajte i obavezno probajte!
Potrebno je: kvasac, brasno, jaja, voda, mleko, ulje, sećer, so, margarin.
Postupak:
Pomešati dve čaše tople vode sa čašom toplog mleka pa dodati kocku kvasca i šećer. Ukoliko pravite slatku pletenicu stavite 150 grama šećera, ukoliko želite slanu, onda šećer ide samo jedna kašičica, a so po ukusu. Ostavite da kvasac nadođe pa dodajte čašu ulja i dva jaja. Zamesite mekano testo i pustite da dva puta naraste. Nakon toga pravite pletenice od kojih savijate venčić. Premažite žumancetom i još jednom ostavite da naraste. Ukoliko su vaše pletenice slatke odozgo pospite sa malo kristal šećera i ispecite. Nakon pečenje, onako vruće pletenice mažite margarinom.
Zalogajčići za predjelo
Potrebno je:
100 g kajmaka
2 kuvana jaja
140 g topljenog sira (tipa Zdenka sir)
so i biber po ukusu
perca mladog luka
tanko sečene kriške hleba
Kružnom modlicom za keks vadite krugove od hleba. Ukoliko želite, krugove možete blago istostirati na tiganju sa obe strane. Mladi luk sitno iseckajte. Kajmak, jaja i sir izmiksajte u blenderu u glatku smesu. Probajte pa začinite solju i biberom po ukusu. Smesu prebacite u poslastičarski špric i na svaki krug hleba istisnite kupicu. Pospite sveže mlevenim biberom i seckanim mladim lukom. Čuvajte u frižideru do služenja.
Gnezda od jaja:
Potrebno je:
10 barenih jaja
2 kašike kisele pavlake ili majoneza
konzerva tune u komadu (može se i izostaviti)
so i biber
Jaja očistite i prepolovite lagano tankim nožem na polovine, vodeći računa da budu jednake. Žumanca izvadite u jedan sud i fino ih usitnite viljuškom tako da nema grudvica. Dodajte kiselu pavlaku ili majonez i tunjevinu koju ste prethodno iscedili od ulja. Dodajte soli i bibera po ukusu i dobro izmešajte smesu.
Važno je da smesu lepo sjedinite, viljuškom, polako, da nema grudvica i da ona bude homogena. Nemojte masu mutiti mikserom jer će biti vodenasta tj. opustiće se. Dobijenom smesom punite jaja. Ukrasite ih povrćem za finalan lep izgled.
Rolovana meso sa spanaćem, pečenom paprikom i fetom
2 kg telećeg paufleka ili meso koje vi izaberete
500 g spanaća
3 čena belog luka
4 pečene paprika
oko 200 g feta sira
so, biber, suvi bosiljak
Priprema:
Spanać očistite, beli luk isecite na listiće. U dubljem tiganju, na malo maslinovog ulja propržite beli luk pa dodajte spanaći sačekajte da svene. Odložite u cediljku. Posolite i pobiberite.
Teletinu (ili meso koje želite) posolite i pobiberite sa obe strane. Po čitavoj površini mesa rasporedite dobro oceđen spanać, preko spanaća stavite papriku, a preko namrvite feta sir. Pospite sa suvim bosiljkom. Blago pritisnite dlanovima pa uvijte u rolat. Ako vam nešto viri van rolata samo isecite nožem. Uvežite kuhinjskim kanapom. Rernu ugrejte na 200°C.
U pleh u kom ćete peći meso sipajte malo ulja i vode da pokriju dno posude, pa položite meso. Stavite poklopac ili foliju i pecite sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Posle sat i po, skinite poklopac/ foliju i pecite meso još 30 do 45 minuta, kako bi se lepo zapeklo po površini.
Ako imate iskustva sami procenite vreme pečenja, jer jako je bitno da se meso ne presuši. Kada je meso pečeno, izvadite ga
iz pećnice i ostavite da se prohladi. Prohlađeno secite na šnite i služite.
Potrebno je:
10 jaja
400 g čokolade
400 g šećera u prahu
2 maslaca
5 vanilica
400 g šlaga
1 limun
mleko za šlag
2 pakovanja puslica od 200 g
Priprema:
Napravite i ispecite dva patišpanja od po pet belanaca, pet kašike šećera, pet kašike brašna i malo narendane limunove kore. Za fil pomešajte 10 žumanaca sa 100 g šećera i skuvajte na pari, dodajte čokoladu i maslac koji je prethodno izmućen sa šećerom u prahu. Dodajte vanilice. Fil lepo izmešajte i malo ukuvajte.
Ređajte ovim redom: patišpanj beli, pa fil, puslice, fil, pa drugi patišpanj, fil. Tortu odozgo ukrasite slatkom pavlakom ili po vašoj želji.
Izvor: Svetplus.com
#RECEPTI #Uskrs #UskršnjaTrpeza #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар