уторак, 2. април 2019.

Jedan "klik" za đake prvake


Počeo upis učenika u prvi razred osnovnih škola i zvanično traje do 31. maja. Uvođenjem elektronske procedure uštedeće se čak 50 miliona dinara






UPIS đaka u prvi razred osnovnih škola u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. maja. Od ove godine uvedene su olakšice za roditelje pri prikupljanju dokumentacije, jer neke škole pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, a rotelji sami donose uverenje o lekarskom pregledu i potvrdu o završenom predškolskom programu.

U Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu predsednica Vlade Ana Brnabić i ministri prosvete i lokalne samouprave Mladen Šarčević i Branko Ružić proverili su kako funkcioniše sistem elektronskog prikupljanja dokumenata.

Premijerka je izjavila da iskreno uživa u tome što je počeo sa radom elektronski upis đaka u osnovne škole i najavila da će naredne godine roditelji moći da upišu decu u školu samo sa ličnom kartom, a da će za dve godine biti uspostavljen Jedinstveni informacioni sistem prosvete koji će povezati sistem obrazovanja i privrede.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da je više od 1.000 roditelja juče iskoristilo mogućnost da decu upiše u školu elektronskim putem i najavio da će sledeće godine biti ukinuto donošenje lekarskog uverenja i potvrde o završenom predškolskom obrazovanju.

Upitan da li će biti zabranjeno da deca upišu školu ako nisu vakcinisana, Šarčević je odgovorio "deca moraju da idu u školu i moraju da se vakcinišu".

Direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije Mihailo Jovanović kazao je da je uvođenjem elektronskog upisa oko 150.000 dokumenata i isto toliko sati odlaska u ustanove ušteđeno, kao i oko 50 miliona dinara.

- Svih 1.229 osnovnih škola u Srbiji počinje da koristi ovaj sistem - rekao je Jovanović.

RODITELjI NOĆILI ISPRED ŠKOLE

ODGOVARAJUĆI na pitanje o situaciji u beogradskom naselju Mirijevo, gde su roditelji zbog upisa čekali skoro celu noć ispred škola, Šarčević je rekao da su OŠ "Despot Stefan Lazarević" i "Pavle Savić" prebukirane i imaju po 1.800 učenika, ali i najavio da u Mirijevu počinje gradnja nove osnovne škole.

- Doneta je loša odluka da se OŠ "Vukica Mitrović" ugasi i da se u tom objektu otvori gimnazija - rekao je Šarčević i dodao da je ta odluka doneta a da prethodno nije urađena mreža škola.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Novosti




#ĐaciPrvaci #ElektronskiUpis #PočeoUpis #UpisUŠkole #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар