Mnoge delove biljaka bacamo, a ne znamo koliko su oni zapravo korisni...
Iako nam izgleda čini kao otpad, delovi voća i povrća koje bacamo zapravo obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.
Kore od pomorandže
Istraživanja su pokazala da se u kori nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj voćki. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.
Stabljike brokolija
Znamo, navikli smo da jedemo samo "cvetove" brokolija dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu naviku treba da promenimo.
Stručnjaci tvrde kako je upravo u stabljikama brokolija, ove jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.
Stabljike peršuna
Jednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.
Kora od jabuke
Mnogi skidaju koru s jabuke i time prave jednu od najvećih greški. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i održava jednjak čistim.
Beli delovi lubenice i semenke
Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/Prva
#DeloviBiljaka #KoraOdNarandze #SemenkeLubenice #StabljikePeršuna #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар