Nova godina se bliži, a ako ostajete u toplini svog doma napravite super atmosferu i počastite se bolje nego u restoranu.
Za svoje ukućane pripremite hranu koju najviše vole, a ovo su neki od predloga.
NAJMEKŠE IKADA: Svekrvine kiflice sa sirom
Rumene mekane kiflice odličan su izbor za doručak za vaše mališane.
Potrebno je:
- 1kg brašna
- 1,5 šolja ulja (za belu kafu)
- 1/2 l mleka
- 3 jaja
- 1,5 kvasac
- sir
Priprema:
U malo toplog mleka staviti kvasac, so i šećer. Promešati da bi se kvasac brže rastopio. Kad posle 5 minuta zapenuša kvasac vreme je da počnete da mesite testo.
U posudu staviti brašno, napraviti rupicu u sredini i staviti 3 jaja, pa polako nalivati mlekom i mesiti. Za početak možete varjačom a posle kad se stegne rukom.
Zamesiti glatko, mekano testo. Nakon toga ga ostaviti da naraste. Kad prvi put poraste podelite ga na 6 jufki. Svaku jufku rastanjiti i od nje naprviti 8 kiflica.
Filovati na svaku i ređati u podmazan pleh. Ostaviti da stoje oko 1,5 sat. Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peče. Nakon nekoliko minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Na svaku kiflicu pre pečenja staviti po parčence margarina, premazati žumancetom i posuti sa malo susama.
Fil: Umutiti 200 g sira sa 1 jajetom. Malo posoliti ukoliko sir nije mnogo slan. Time filovati kiflice.
Gotove kiflice staviti u plastičnu posudu i pokriti krpom da lepo omekane.
Kraljica praznične trpeze: Mimoza salata
Prelepa salata od povrća, majoneza, jaja i kiselih krastavaca.
[caption id="attachment_117038" align="aligncenter" width="1000"] Foto: Šerpica[/caption]
Sastojci :
- 4 srednja krompira
- 400 – 500 g šargarepe
- 6 – 7 kiselih krastavaca
- 6 jaja
- 1 glavica ljubičastog luka (može i crveni, praziluk ili mladi luk)
- 200 g kačkavalja
- 300 g salame po izboru
- 300 g majoneza
- 100 g kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- biber
- vezica peršunovog lišća (može i zelena salata)
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, šargarepu ogulite i posebno skuvajte ali da ne bude jako mekana. Jaja tvrdo skuvajte i ostavite da se ohlade kao i povrće. Izmešajte majonez, pavlaku, posolite i pobiberite.
Svi sastojci se rendaju (osim luka), belanca odvojite od žumanca.
Na dno posude stavite iseckano lišće ili salatu, narendajte krompir i premažite tankim slojem premaza. Potom šargarepu, premaz, salamu, premaz, kačkavalj, premaz, luk (iseckan), premaz, rendana belanaca, premaz, kiseli krastavci, premaz, žumanca narendana na sitnijoj strani trenice. Ukrasite po želji.
Salatu ostavite da stoji u frižideru do sutradan pa poslužite.
Punjene rolnice u slaninici na tradicionalan način
Sjajan recept i jedan dobar predlog šta spremiti za ručak.
Pileće šnicle punjene sirom belim lukom i kulenom uvijene u suvu slaninicu daju ovom mesu poseban ukus koji osvaja na prvi zalogaj….
Potrebno je:
- 1 par pilećih grudi
- 200-250 g suve slanine
- 100- 150 g kulena
- 150 g sira feta
- začin, so, biber
- beli luk
- kari
Priprema:
Meso iseći na šnicle tanke i izlupati, dodati začina, soli, bibera, karija pa sve dobro izmešati. Izdrobiti sir, dodati izdrobljen beli luk i isitnjen kulen pa izmešati.
Na sto stavite listove slanine, preko nje jedno parče izlupanog mesa. Na meso razmažite sir. Savite stranice mesa i uvijte zajedno sa slaninom čineći finu rolnicu.
Ređati u pleh u koji ste prethodno stavili foliju. Možete dodati krompir da se peče kao prilog. Uključite rernu na 200 stepeni pa pecite oko 40 min, da lepo požuti.
Kupus salata sa kiselim mlekom
Sastojci:
- 2 manje glavice kupusa
- jedan crni luk
- kašičica šećera
- pola kašike soli
- crni biber
- 120 ml mleka
- 4 kašike majoneza
- 1 časa mlaćenice
- kašika sirćeta
- malo limunovog soka
- 1 šargarepa
Potrebno je:
Iseckajte glavice kupusa i pomešajte sa belim lukom i narendanom šargarepom.
Pripremite drugu činiju i u nju stavite šecer, so, biber, mleko, majonez, širće, mlaćenicu. Mešajte dok se ne sjedite svi sastojci. Mešavinu sjedinite sa iseckanim kupusom i lukom i ohladiti sat vremena. Možete ukrasiti peršunom.
Kuglof sa malinama i čokoladom
Fenomenalni, sočni kuglof sa malinama i čokoladom, idealan kolač ako želite da se zasladite i počastite svoje ukućane.
[caption id="attachment_117041" align="aligncenter" width="1000"] Foto: Šerpica[/caption]
Sastojci:
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- 100 g čokolade
- 200 ml jogurta
- 1 vanilin šećer
- 350 g brašna
- 300 g malina (ili višanja)
Preliv:
- 100 g čokolade rastopljene sa kašikom ulja (ili pospite šećerom u prahu)
Priprema:
Rastopite 100 g čokolade, kalup premažite uljem i pospite brašnom, uključite rernu na 180 stepeni.
Kada ste ovo uradili možete početi mutiti kolač.
Margarin, šećer i vanilin šećer umutite, dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, brašno. U kalup sipajte veći deo testa, poređajte maline i zaronite ih testo. U ostatak testa umešajte rastopljenu čokoladu pa sipajte preko žutog. Nožem blago prođite kroz testo. Pecite oko sat vremena pa ga ostavite da se hladi. Izvadite iz kalupa i prelijte rastopljenom čokoladom. Ukrasite malinama ili po želji.
Prijatno.
#LudaNoc #Meni #NovaGodina #Predlog #RECEPTI #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар