Virusi gripa i prehlade posebno su aktivni u zimskom periodu. Ishrana, ali ona pravilna, vam može osigurati bolji imunitet tokom praznika.
Da biste predstojeće dane praznika proveli veselo i u dobrom zdravlju, tokom narednih nekoliko nedelja povedite računa o ishrani i nekim drugim životnim navikama koje direktno utiču na imunitet.
Tokom predstojećih dana jedite više svežeg voća i povrća, kao što su pomorandže, mandarine, kivi, šargarepa, kupus, crni i beli luk, i dr. Voće i povrće predstavlja odličan izvor vitamina C i vitamina B-grupe koji su od ključne važnosti za energiju i jak imunitet tokom hladnih dana.
Tu su i mahunarke koje obiluju gvožđem i selenom, kao i suvo voće i orašasti plodovi koji obiluju gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kao i dijetetskim vlaknima.
Za proizvodnju antitela koja nas štite od raznih infekcija, važno je i da unosimo dovoljno proteina kojima obiluju meso, riba, mlečni proizvodi, jaja, semenke i orašasti plodovi.
Fermentisana hrana, kao i namirnice bogate resveratrolom isto tako doprinose boljem imunitetu, a od pomoći mogu biti i "tonici" poput ovog sa belim lukom i čaja od kurkume.
Vitaminsko-mineralni dodaci takođe pomažu imunitetu da se odbrani od virusa i bakterija.
(doktor.rs/pixabay)
#BoljiImunitet #ImunitetTokomPraznika #Ishrana #PressSerbia #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар