четвртак, 27. децембар 2018.

Ishrana za bolji imunitet tokom praznika!

Virusi gripa i prehlade posebno su aktivni u zimskom periodu. Ishrana, ali ona pravilna, vam može osigurati bolji imunitet tokom praznika.






 

Da biste predstojeće dane praznika proveli veselo i u dobrom zdravlju, tokom narednih nekoliko nedelja povedite računa o ishrani i nekim drugim životnim navikama koje direktno utiču na imunitet.

Tokom predstojećih dana jedite više svežeg voća i povrća, kao što su pomorandže, mandarine, kivi, šargarepa, kupus, crni i beli luk, i dr. Voće i povrće predstavlja odličan izvor vitamina C i vitamina B-grupe koji su od ključne važnosti za energiju i jak imunitet tokom hladnih dana.

Tu su i mahunarke koje obiluju gvožđem i selenom, kao i suvo voće i orašasti plodovi koji obiluju gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kao i dijetetskim vlaknima.

Za proizvodnju antitela koja nas štite od raznih infekcija, važno je i da unosimo dovoljno proteina kojima obiluju meso, riba, mlečni proizvodi, jaja, semenke i orašasti plodovi.

Fermentisana hrana, kao i namirnice bogate resveratrolom isto tako doprinose boljem imunitetu, a od pomoći mogu biti i "tonici" poput ovog sa belim lukom i čaja od kurkume.

Vitaminsko-mineralni dodaci takođe pomažu imunitetu da se odbrani od virusa i bakterija.

(doktor.rs/pixabay)

#BoljiImunitet #ImunitetTokomPraznika #Ishrana #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар