петак, 28. децембар 2018.

6 namirnica koje održavaju jetru zdravom!

Jetra ima važnu ulogu u organizmu budući da učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti, proizvodi žuč, dok istovremeno učestvuje u detoksifikaciji organizma. Zbog svih ovih činjenica danas govorimo o hrani i napicima koji podržavaju zdravlje jetre. Ovo je 6 namirnica koje održavaju jetru zdravom!






 

Kafa - pojedina istraživanja ukazala su da bi kafa mogla da pomogne u prevenciji nealkoholne masne jetre, kao i da bi redovno konzumiranje ovog napitka moglo da smanji rizik od karcinoma jetre. Studija iz 2014. ukazala je na to da kafa smanjuje taloženje masti u jetri, kao i da pomaže enzimima jetre da oslobode telo od kancerogenih supstanci.

Grejpfrut - sadrži dva antioksidansa - naringin i naringenin koji smanjuju upalne procese i štite ćelije jetre, dok takođe smanjuju taloženje masti u jetri i povećavaju enzime koji metabolišu masti.

Borovnice (kao i drugo tamno bobičasto i jagodičasto voće) - obiluju polifenolima koji štite jetru od oštećenja.

Orašasti plodovi - sadrže nezasićene masne kiseline, vitamin E i antioksidanse koji pomažu u prevenciji nealkoholne masne bolesti jetre, smanjuju zapaljenja i oštećenja nastala dejstvom slobodnih radikala.

Maslinovo ulje - prema jednoj studiji, uključivanjem ovog ulja u ishranu smanjićemo oksidativni stres i poboljšati funkcije jetre.

Beli luk - prema studiji iz 2016. godine, konzumiranje belog luka dovodi do smanjenja telesne težine i procenta masti u telu kod osoba sa nealkoholnom masnom bolesti jetre.

(doktor.rs)

#Jetra #NamirniceZaJetru #PressSerbia #ZDRAVAJETRA #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар