недеља, 30. септембар 2018.

Ako volite rolate, onda ćete ih obožavati kad im dodate i čokoladu

Čokoladni rolat sa orasima i prženim šećerom koji smo samleli i dodali filu. Divna kombinacija ukusa.






Sastojci 

 

Kora:

  • 6 belanaca

  • 6 kašika šećera

  • 100 gr mlevenih oraha

  • 2 kašike oštrog brašna ( može i meko )


Fil:

  • 6 žumanaca

  • 6 kašika šećera

  • 200 gr čokolade za kuvanje

  • 125 gr maslaca ( putera )

  • 2-3 kašike mleka ( po potrebi )


Još:

  • 100 gr oraha u komadu

  • 100 gr šećera











Priprema:

 

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje dok pripremimo smesu za koru.

Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta pena.

Zatim umešati mlevene orahe i brašno i sve sjediniti mešajući.

Istresti masu za koru u obložen pleh od rerne i staviti da se korica peče.

Vreme pečenja je 15 minuta.

Pečenu koricu zajedno sa papirom umotati u vlažnu krpu ( krpu koju smo pokvasili vodom i iscedili ).

Ostaviti da se ohladi.

Kada ste odvajali belanca od žumanaca žumanca odmah stavljajte u manju šerpu u kojoj ćete kuvati fil, šerpu koju možete staviti na drugu šerpu jer se fil kuva na pari.

Za fil penasto ulupati u toj manjoj šerpi žumanca i šećer pa staviti na veću šerpu u koju smo sipali vode toliko da ne dodiruje dno manje šerpe.

Kada voda provri kuvati još 10 minuta pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi.

Skloniti sa vatre da se ohladi.

Premazati uljem keramički tanjir i na njega staviti orahe  pa 100 gr šećera istopiti, karamelizovati i njima preliti preko oraha.

Uljem mažemo da nam se ne zalepi sve za tanjir.

Kada su se karamel i orasi ohladili samleti.

Penasto umutiti mascas pa ga dodati filu i izmutiti.

Mlevene orahe i karamel dodati filu, sve dobro umutiti pa ako je pregusto dodati nekoliko kašika mleka i sve opet umutiti. Mleko se dodaje po potrebi.

Odmotati koru iz krpe i papira pa je premazati sa skoro svim filom, ostaviti deo da se rolat premaže okolo.

Premazati i okolo i ostaviti da malo odstoji, da se ukusi sjedine.

 

 

Prijatno.

 

 

 

(domaći recepti)vo

#ČOKOLADA #Dezert #RECEPT #Rolat #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар