Čokoladni rolat sa orasima i prženim šećerom koji smo samleli i dodali filu. Divna kombinacija ukusa.
Sastojci
Kora:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 100 gr mlevenih oraha
- 2 kašike oštrog brašna ( može i meko )
Fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 125 gr maslaca ( putera )
- 2-3 kašike mleka ( po potrebi )
Još:
- 100 gr oraha u komadu
- 100 gr šećera
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje dok pripremimo smesu za koru.
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta pena.
Zatim umešati mlevene orahe i brašno i sve sjediniti mešajući.
Istresti masu za koru u obložen pleh od rerne i staviti da se korica peče.
Vreme pečenja je 15 minuta.
Pečenu koricu zajedno sa papirom umotati u vlažnu krpu ( krpu koju smo pokvasili vodom i iscedili ).
Ostaviti da se ohladi.
Kada ste odvajali belanca od žumanaca žumanca odmah stavljajte u manju šerpu u kojoj ćete kuvati fil, šerpu koju možete staviti na drugu šerpu jer se fil kuva na pari.
Za fil penasto ulupati u toj manjoj šerpi žumanca i šećer pa staviti na veću šerpu u koju smo sipali vode toliko da ne dodiruje dno manje šerpe.
Kada voda provri kuvati još 10 minuta pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi.
Skloniti sa vatre da se ohladi.
Premazati uljem keramički tanjir i na njega staviti orahe pa 100 gr šećera istopiti, karamelizovati i njima preliti preko oraha.
Uljem mažemo da nam se ne zalepi sve za tanjir.
Kada su se karamel i orasi ohladili samleti.
Penasto umutiti mascas pa ga dodati filu i izmutiti.
Mlevene orahe i karamel dodati filu, sve dobro umutiti pa ako je pregusto dodati nekoliko kašika mleka i sve opet umutiti. Mleko se dodaje po potrebi.
Odmotati koru iz krpe i papira pa je premazati sa skoro svim filom, ostaviti deo da se rolat premaže okolo.
Premazati i okolo i ostaviti da malo odstoji, da se ukusi sjedine.
Prijatno.
(domaći recepti)vo
#ČOKOLADA #Dezert #RECEPT #Rolat #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар