среда, 30. март 2022.

Autorske knjige na dar Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu!

Pesnikinja Božica Velousis iz dana u dan se trudi da svojim humanim delima doprinese okruženju, isto pomogne shodno svojim mogućnostima ali prevashodno kulturno uzdigne, što se može videti u okviru brojnih projekata posvećenim deci i svima onima kojima je poezija bliska.






U skladu sa tim, a ponesena nostalgičnim sećanjima iz rane mladosti, pesnikinja je donirala autorska književna dela Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, želeći da ih približi omladini i time pruži skroman doprinos ovoj renomiranoj zgradi.

Da sve bude u znaku ove saradnje, a povodom priznanja i zahvalnosti za izvanredan doprinos napretku univerzitetskog doma knjige, Adam Sofronijević, bibliotečki informatičar i univerzitetski profesor, uručio je Velousis spomen zahvalnicu koja potvrđuje ovo obostrano zadovoljstvo i poštovanje.

Projekti unutrašnjeg uređenja prostora izrađeni su prema „najmodernijim berlinskim bibliotekama“ tokom 1925. i 1926. godine. U celokupnom unutrašnjem uređenju izdvajaju se velika studentska čitaonica izrađena u stilu engleske renesanse sa zidovima obloženim hrastovim drvetom i profesorska čitaonica izvedena u stilu italijanske renesanse od orahovog drveta.

U vestibilu zdanja, u niši na mermernom postolju, postavljena je bista Endrua Karnegija, koju je biblioteka dobila od uprave njegove zadužbine.

#BožicaVelousis #Pesnikinja #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар