Kopriva je jedna od najzdravijih samoniklih biljaka, od koena do listova, za ublažabvanje prehlade, detoksikaciju, sprečavanje upala u organizmu, kao diuretik, za mršavljenje, kod neuredne menstruacije, problema sa organima disajnih puteva i mnogim tegobama.
Kopriva ima brojna lekovita svojstva, a često je jedan od vodećih prirodnih lekova u borbi protiv anemije jer je bogata gvožđem. Zbog toga je u ishrani koriste često i vegani i vegetarijanci.
Mlada kopriva je savršen pročišćivač krvi reguliše šećer, može pomoći kod urinarnih problema (posebno koren), pozitivno utiče na kosti i sprečava zadržavanje vode u telu.
Sezona mlade koprive počinje početkom proleća, pa idite u prirodu i iskoristite ovu lekovtu biljku na sledeće načine:
- Koren koprive koristi se kod uvećanja prostate, problema sa policističnim jajnicima, za detoksikaciju organizma, smanjenje rizika od upale i lečenje urinarnih infekcija. Najčešće se koren koprive pretvori u prah, pa s eod njega pravi tinktura, odnosno rastvara se u alkoholu.
- Od listova koprive se priprema čaj protiv anemije i kamena u bešici. Potrebno je da supenu kašiku listova koprive prelijete ključalom vodom, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Procedite i popijte.
- Upoteba koprive u jelima postoji još od davnina. naše bake su četo pravile čorbe od mlade koprive, dodavale je u kuvani pasulj, a danas se kopriva ubacuje i u salate, smutije i služi sa sosevima i prilozima.
- Mlada kopriva služi i za lepotu, a posebno se preporučuje kod opadanja kose i za slabu i retku kosu. 400g sveže koprive prelijte sa vodom, tako da sva kopriva bud epotopljen au vodi. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan procedite. Nakon sledećeg pranja, kosu isperite dobro ovom tečnošću i trljajte prstima teme dok ispirate. Kroz par nedelja primetićete poboljšanje.
Napomena: Pre upotrebe prirodnog leka od koprive konsultujte se sa svojim lekarom.
Priprema čaja
Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena koprive preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja. Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Recept za čorbu od zelja i koprive
Sastojci:
- 2 veze želja
- 300 g mladih listova koprive
- šaka pirinča
- veza peršuna
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- ulje
- 2 čena belog luka
- 1,5 kašičica soli
- po želji pavlaka
- 1 kašičica mlevene paprike
Priprema:
Očistite zelje i koprivu i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Iseckajte na sitno crni luk, zagrejte ulje u većoj šerpi i dodajte luk, pa dinstajte na blagoj vatri. Izrendajte šargarepu, pa dodajte u luk. Dodajte mlevenu papriku, promešajte, pa sklonite sa vatre.
Skuvanu koprivu i zelje procedite, ostavite malo da s eohladi, pa iseckajte na sitno. U luk sipajte zelje i koprivu i zajedno sve dinstajte par minuta na blagoj vatri, pa posolite i promešajte. Dolijte pirinač i prelijte vodom.
Kuvajte oko 20 minuta dok pirinač ne bude skuvan, pa dodajte iseckani beli luk i iscekan peršun. Ostavite da se kuva još par minuta. Poslužite po želji uz kašiku pavlake.
(srbijadanas/pixabay)
#ČIŠĆENJEORGANIZMA #Gvožđe #KOPRIVA #MladaKopriva #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар