недеља, 27. фебруар 2022.

Mlada kopriva je riznica zdravlja: Kako da pripremite čaj i čorbu od mlade koprive?

Kopriva je jedna od najzdravijih samoniklih biljaka, od koena do listova, za ublažabvanje prehlade, detoksikaciju, sprečavanje upala u organizmu, kao diuretik, za mršavljenje, kod neuredne menstruacije, problema sa organima disajnih puteva i mnogim tegobama.






 

Kopriva ima brojna lekovita svojstva, a često je jedan od vodećih prirodnih lekova u borbi protiv anemije jer je bogata gvožđem. Zbog toga je u ishrani koriste često i vegani i vegetarijanci.

Mlada kopriva je savršen pročišćivač krvi reguliše šećer, može pomoći kod urinarnih problema (posebno koren), pozitivno utiče na kosti i sprečava zadržavanje vode u telu.

Sezona mlade koprive počinje početkom proleća, pa idite u prirodu i iskoristite ovu lekovtu biljku na sledeće načine:

- Koren koprive koristi se kod uvećanja prostate, problema sa policističnim jajnicima, za detoksikaciju organizma, smanjenje rizika od upale i lečenje urinarnih infekcija. Najčešće se koren koprive pretvori u prah, pa s eod njega pravi tinktura, odnosno rastvara se u alkoholu.

- Od listova koprive se priprema čaj protiv anemije i kamena u bešici. Potrebno je da supenu kašiku listova koprive prelijete ključalom vodom, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Procedite i popijte.

- Upoteba koprive u jelima postoji još od davnina. naše bake su četo pravile čorbe od mlade koprive, dodavale je u kuvani pasulj, a danas se kopriva ubacuje i u salate, smutije i služi sa sosevima i prilozima.

- Mlada kopriva služi i za lepotu, a posebno se preporučuje kod opadanja kose i za slabu i retku kosu. 400g sveže koprive prelijte sa vodom, tako da sva kopriva bud epotopljen au vodi. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan procedite. Nakon sledećeg pranja, kosu isperite dobro ovom tečnošću i trljajte prstima teme dok ispirate. Kroz par nedelja primetićete poboljšanje.

Napomena: Pre upotrebe prirodnog leka od koprive konsultujte se sa svojim lekarom.

Priprema čaja

Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena koprive preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta  procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja. Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Recept za čorbu od zelja i koprive

Sastojci:

  • 2 veze želja

  • 300 g mladih listova koprive

  • šaka pirinča

  • veza peršuna

  • 1 glavica crnog luka

  • 1 šargarepa

  • ulje

  • 2 čena belog luka

  • 1,5 kašičica soli

  • po želji pavlaka

  • 1 kašičica mlevene paprike


Priprema:

Očistite zelje i koprivu i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Iseckajte na sitno crni luk, zagrejte ulje u većoj šerpi i dodajte luk, pa dinstajte na blagoj vatri. Izrendajte šargarepu, pa dodajte u luk. Dodajte mlevenu papriku, promešajte, pa sklonite sa vatre.

Skuvanu koprivu i zelje procedite, ostavite malo da s eohladi, pa iseckajte na sitno. U luk sipajte zelje i koprivu i zajedno sve dinstajte par minuta na blagoj vatri, pa posolite i promešajte. Dolijte pirinač i prelijte vodom.

Kuvajte oko 20 minuta dok pirinač ne bude skuvan, pa dodajte iseckani beli luk i iscekan peršun. Ostavite da se kuva još par minuta. Poslužite po želji uz kašiku pavlake.

(srbijadanas/pixabay)

#ČIŠĆENJEORGANIZMA #Gvožđe #KOPRIVA #MladaKopriva #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар