недеља, 27. фебруар 2022.

Kako BOJE utiču na naše RASPOLOŽENJE?

Da li nošenje određenih boja može da utiče na naše raspooloženje?






Način na koji boje utiču na ljude ima veze sa ličnim iskustvima i percepcijama. Iako postoje statistički dokazi koji pokazuju da se boje poput crvene obično posmatramo kao „moćne“ i „privlačne“, ovo se ne odnosi na sve. Drugim rečima, vaša psihologija boja je potpuno jedinstvena za vas.

Kao osnova mnogih stvari u društvu, psihologija boja ima korene u evoluciji. Evolucioni i biološki principi imaju ulogu u psihologiji boja

- I kod životinja i kod ljudi, crvena može ukazivati na oslobađanje hormona povezanih sa agresijom i služiti kao signal dominacije drugima. Mnoge studije su dokumentovale 'crveni efekat' pri čemu se čini da oni koji nose ovu boju imaju prednost u poređenju sa drugim bojama - kaže dr Dženifer Hetema.

Koristeći ovaj princip psihologije boja, nošenje boje kao što je crvena bi moglo da koristi u trenucima kada vam je potreban dodatni podsticaj samopouzdanja.



Postoje uobičajene boje kojima ljudi teže kada žele da izazovu određena osećanja: jake i moćne (crvena, crna, tamno ljubičasta), zabavne i razigrane (narandžasta, žuta, svetlo zelena) i tužne (siva). Međutim, boje će imati različita značenja na osnovu naših života i iskustava.

- Naš lični afinitet prema određenim bojama može biti usko povezan sa životnim iskustvima, tako da vaše iskustvo možda ne spada u tipične norme.

Prelepa stvar kod psihologije boja je da je to nešto što se može istražiti i što se stalno menja. Jedan jednostavan korak da prepoznate koje boje podižu vaše raspoloženje, a koje ne je jednostavan: posmatrajte boje. Kada provodite dan, vodite računa o tome koje boje vam upadaju u oči i kakva osećanja izazivaju. Bilo da se radi o slici ili odeći.

- Pogledajte crteže, idite u muzej umetnosti i uronite u boje. Idite u prodavnicu i isprobajte različite boje, birajući one koje inače ne biste izabrali. Pogledajte u ogledalo i vidite kako se osećate u svakom pogledu. Kada steknete svest o sopstvenoj pristrasnosti prema bojama, zapitajte se šta vam je potrebno za dan kada se probudite ujutru: snaga, smirenost, strpljenje ili energija. Odatle izaberite svoju odeću prema bojama koje predstavljaju ta osećanja - ističe psiholog Kuk, prenosi Real Simple.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ MAGAZIN NOVOSTI

#Boje #Raspoloženje #Zanimljivosti #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар