четвртак, 30. децембар 2021.

L`Ekip: Novak Đoković najbolji sportista sveta

Francuski list L'Ekip proglasio je Novaka Đokovića za najboljeg sportistu sveta u 2021. godini.






Prvi teniser sveta je u godini na izmaku osvojio tri Gren slem titule (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon), igrao je i finale US opena, gde je propustio šansu da dođe do kalendarskog Grend slema i rekordne 21. titule u karijeri.

Đoković je proglašen za najboljeg sportistu sveta ispred američkog plivača Kejleba Dresela, koji je osvojio pet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je treće mesto u izboru prestižnog francuskog lista pripalo Slovencu Tadeju Pogačaru, pobedniku Tur de Fransa.

Najbolja sportistkinja sveta je atletičarka sa Jamajke Elejn Tompson Era, koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila tri zlatne medalje u sprinterskim disciplinama - 100 metara, 200 metara i štafeta 4x100 metara.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izabran je za najboljeg sportistu Balkana za 2021. godinu u 48. izboru novinskih agencija.

U tradicionalnom izboru novinskih agencija iz regiona, koji organizuje Bugarska novinska agencija (BTA), učestvovalo je 10 agencija, a Srbiju je predstavljao Tanjug.

Đoković je rekordni sedmi put proglašen sportistom Balkana, a srpski teniser ovo priznanje osvajao je pet puta uzastopno od 2011. do 2015. godine, kao i 2019. godine.

Šampion Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona dobio je 83 glasa od 10 agencija iz regiona, drugi sa 56 bodova je grčki košarkaš Janis Adetokumbo, šampion NBA lige sa Milvoki Baksima, a kao treći sa 48 bodova završio je grčki atletičar Miltijadis Tentoglou, olimpijski i evropski šampion u skoku udalj.

Od srpskih sportista u ovom izboru, karatistkinja Jovana Preković zauzela je peto mesto, košarkaš Nikola Jokić završio je na 11. poziciji, vaterpolista Filip Filipović na 15. mestu, a odbojakšica Tijana Bošković je na 17. listi.

Izvor: PRessSerbia/Žurnal

#LEkip #NajboljiSportistaSveta #NovakĐoković #Teniser #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар