петак, 29. мај 2020.

London – prestonica moćne imperije!

London je zbog svoje raznovrsnosti i bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, bez sumnje jedna od najboljih turističkih destinacija na svetu. U njemu se može videti, saznati i iskusiti toliko toga, da su turisti uvek na mukama kada treba da odaberu najvažnije atrakcije koje će uključiti u svoju kratku turističku posetu.






 

Evo nekoliko važnih razloga zbog kojih London treba da se nađe na spisku vaših putnih želja u budućnosti.


Brojne atrakcije

Turisti će u Londonu stvarno biti na mukama, jer je praktično nemoguće obići sve njegove atrakcije tokom jedne posete. Samo za posetu Britanskom muzeju preporučuje se ceo dan, a tu su i brojni drugi važni muzeji, kakvi su Prirodnjački, Tate Modern, Muzej Viktorije i Alberta, Nacionalna galerija, itd.



Ukoliko putujete sa decom, u porodične atrakcije spada Muzej madam Tiso, SEALIFE London Aquarium, Muzej nauke, kao i tura: Warner Bros. Studio Tour London The Making of Harry Potter.



O bogatim kulturnom i istorijskom nasleđu saznaćete više tokom posete Bakingemskoj palati, Big Benu, Vestminsterskoj opatiji i Londonskom Taueru.



Savršen pogled pruža se sa panoramskog točka London Eye, ali i sa panoramske platforme najviše zgrade zapadne Evrope – nebodera The Shard.
Pozorište

London spada u gradove sa najboljom i najbogatijom pozorišnom scenom na svetu. Klasične predstave, mjuzikli, novi hitovi sa premijerama u West End-u, bogata ponuda Šekspirovih drama, i desetine dečjih pozorišta, dovoljan su razlog da se londonska pozorišna scena našla na listi Top 10 najznačajnijih gradskih atrakcija.
Smeštaj

U Londonu posetioci mogu da biraju od najpovoljnijih hostela i airbnb smeštaja, preko udobnih B&B smeštaja i butik hotela, do najluksuznijih i najskupljih svetskih hotela. U gradu čak postoji i mogućnost kampovanja i glampinga!


Besplatne atrakcije

Ono što će iznenaditi većinu posetilaca je činjenica da su mnoge važne atrakcije potpuno besplatne. Britanski muzej, Tate Modern, Prirodnjački muzej, Muzej nauke, Nacionalna galerija, Southbank centar, Muzej Viktorije i Alberta, Somerset House, Kraljevska akademija umetnosti i Kraljevski muzeji Grinič, samo su 10 najvažnijih atrakcija za koje ne morate da platite ulaznicu.


Hrana i piće

Od svetski poznatih restorana sa Mišelinovim zvezdama, preko gastropabova i čajdžinica, do ulične hrane i čuvene „ribe i krompirića“ (fish and chips), London odlikuje bogata kulinarska ponuda. Zahvaljujući kolonijalnoj prošlosti i jakoj imigraciji, posetioci će ovde moći da probaju i specijalitete drugih kuhinja – kakve su indijska i pakistanska, japanska, bliskoistočna, kineska, tajlandska i karipska.


Šoping

Najveći gradski tržni centar u Evropi nalazi se upravo u Londonu u Westfield Stratford-u, a izdvajaju se još i legendarni Harrods i Selfridges. Najpoznatija šoping ulica u gradu je Oxford Street u West End-u sa više od 300 radnji poznatih brendova i brojnim kafeima i restoranima. Ali London je poznat i po svojim uličnim i buvljim pijacama, od kojih je jedna od najpoznatijih Portobello Road Market.


Zeleni London

Parkovi i gradski vrtovi su idealno mesto za predah od turističkih obilazaka. U Londonu se nalazi čak osam prelepih Kraljevskih parkova, od kojih su najpoznatiji Hyde Park, Richmond Park, Regent’s Park i Kensingtonski vrtovi. Jedna od najviših gradskih tačaka je velika zelena površina Hampstead Heath, sa brojnim igralištima, jerzercima i šumracima, sa sjajnim pogledom na London.



Kraljevske botaničke bašte (Kew Gardens) su najveći londonski lokalitet na Listi svetske baštine UNESCO-a. Dom su najbogatije zbirke živih biljaka i svetski priznatog istraživačkog centra. Među njenim brojnim atrakcijama su staklene bašte koje imitiraju klimatske uslove 10 svetskih klimatskih zona.


Temza

Temza je žila kucavica Londona već vekovima i uz nju su locirane mnoge važne atrakcije, kao što su Tower Bridge, London Eye i Globe teatar. Posetioci je mogu istražiti tokom rečnog krstarenja ili uživati u pogledu na reku iz nekog od rečnih restorana. A vredni pažnje su i londonski kanali, kakvi su Regent’s Canal i Little Venice.

(travelmagazine/pixabay/instagram)

#London #PressSerbia #Turizam #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар