субота, 29. фебруар 2020.

RECEPT DANA: Špagete s belim lukom za 20 minuta

Sa špagetama nikada nećete pogrešiti!








Ako nemate dovljno vremena za pripremu komplikovanijeg ručka, špagete su uvek dobar izbor.


Umesto klasične testenine sa melevenim mesom i "crvenim" ili belim sosom, ovog puta odaberite nešto pikantniji recept.

Špagete sa belim lukom i parmezanom će oduševiti vaše ukućane!

Sastojci:
400 g špageta
1 kašika biljnog začina
5 čena belog luka
2-3 kašike suncokretovog ulja
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike iseckanog peršuna
2 kašike iseckanog svežeg bosiljka
narendani parmezan

Priprema:

Maslinovo ulje pomešati sa četiri iseckana čena belog luka, peršunom i iseckanim bosiljkom. Špagete skuvati u slanoj vodi i ocediti. U tiganju, na zagrejanom ulju, kratko propeći očišćen i na četvrtine isečen čen belog luka. Tiganj skloniti s vatre, a beli luk izvaditi. Dodati špagete, posuti biljnim začinom, preliti pripremljenom mešavinom maslinovog ulja, bosiljka, peršuna i belog luka i sve dobro izmešati. Tiganj sa špagetama vratiti na vatru i sve kratko zagrejati (2-3 minuta). Služiti sa narendanim parmezanom.

Prijatno!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Mondo

#PredlogZaRučak #RECEPTDANA #ŠpageteSBelimLukomZa20Minuta #PRessSerbia

DNEVNI HOROSKOP: Horoskop za 1. mart

Ovo je vaš dnevni horoskop za 1. mart 2020. godine.






Dnevni horoskop:

OVAN


Nije preterano povoljan period za vas. Nemojte da očekujete sada važna poslovna rešenja. Pred vama su nova ljubavna dešavanja sa osobom koja vam se dopada duže vreme. Problemi sa tahikardijom su vam naglašeni.

BIK


Nije preterano povoljan dan ako se bavite privatnim poslom, mogli biste da imate neku štetu ili gubitak. Uznemireni ste i nije vam lako da rešite ljubavne dileme koje imate. Sve ukazuje na neiskrenost partnera. Problemi sa stomakom.

BLIZANCI


Pred vama je nova odluka u koju niste sigurni. Dajte sebi vremena da o svemu dobro razmislite. Moguće je da delujete prilično nervozno i da nekada nemate dovoljno samopouzdanja pred simpatijom. Bolovi u grlu.

RAK


Moguće je da ćete imati neke neočekivane odlive novca i da nećete biti zadovoljni zbog toga. Ako ste slobodni, moguće je da vam neće biti lako da ostvarite neke promene na ljubavnom polju tokom dana. Proverite štitnu žlezdu.

LAV


Pred vama je generalno dobar da za rešavanje nekih problema koji su vas mučili u prošlosti. Situacija na ljubavnom planu nije baš sjajna kod vas. Moguće je da niste zadovoljni odnosom sa partnerom. Moguće je da vas muči loša probava.

DEVICA


Pokazujete svoje interesovanje za napredovanjem. Možete da očekujete da ćete uskoro dobiti vće odgovornosti. Iskreni ste prema osobi do koje vam je stalo. Možete da očekujete da će vaš odnos ići u boljem pravcu. Problemi sa zglobovima.

VAGA


Moguće je da ćete naći pomoć i da ćete uspeti da rešite probleme koji vas muče na ovom polju. Između vas i voljene osobe ima nekih trzavica zbog kojih vam odnos nije baš preterano dobar. Osetljivost vratnog dela kičme.

ŠKORPIJA


Možete da očekujete generalno povoljan dan u kojem bi poslovna situacija trebala da bude prilično mirna. Pred vama je zanimljiv period u kojem može doći do flerta i novih poznanstava. Nervna napetost vas prati.

STRELAC


Vreme je da prihvatite da ste pravili greške u proceni i da se neke stvari zbog vas sada okreću u negativnom pravcu. Iako ste više puta bili razočarani u ljubav ne želite da prestanete da verujete u čuda. Okružite se ljudima koje volite.

JARAC


Veoma povoljan period za novo radno mesto vam dolazi. Možete da očekujete dobre preokrete na ovom polju. Moguće je da vam je teško da se opustite jer znate da vaš partner ima neku zadršku prema vama. Hronični problemi.

VODOLIJA


Posao vam je prioritet i nije vam lako da svoj privatni život sasvim isključite, ali neko vreme ćete tako raditi. Deluje vam da se voljena osoba promenila prema vama i čini vam se da vas više ne voli kao pre. Problemi sa očima.

RIBE


Imate sasvim stabilnu atmosferu na polju posla. Nemate brige. Možete da očekujete generalno povoljan dan. Veoma ste osetljivi i želite nova ljubavna dešavanja. Potrebna vam je uteha u voljenoj osobi. Bavite se sprotom!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Besno pile

#DnevniHoroskop #Horoskop #HoroskopZaDanas #PRessSerbia

Vremenska prognoza za 1. mart

Najniža temperatura od 1 do 8, najviša od 13 do 18 stepeni.






Nedelja: Toplije uz postepeno naoblačenje. Posle podne na severozapadu, a u toku noći i u ostalim krajevima ponegde slaba kiša. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 1 do 8, najviša od 13 do 18 stepeni.

Iako je i dalje prilično hladno u Beogradu, mart donosi prve, rane naznake dolaska proleća. Prva polovina ovog meseca u mnogome više podseća na zimu jer su temperature, u proseku od 3.9°C (39°F) do 12.2°C (54°F) i sunca ima nešto manje od pet sati u toku dana.

Kako god, broj snežnih dana opada znatno krajem marta i količina padavina iznosi oko 50.8mm (2"). Svež i hladnjikava vazduh sa planina nekada, u vidu vetra, donosi dodatno rashlađenje u ravnice.

Neka vam svakako zimske jakne i kaputi ostanu pri ruci jer vremenski uslovi variraju od blagih do veoma hladnih u toku marta meseca.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/RTS

#PROGNOZA #PrognozaZaBeograd #PrognozaZaSrbiju #VremenskaPrognoza #PRessSerbia

OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE

Evo o čemu piše srpska štampa u izdanjima za subotu  01.mart






OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE

 

 

 

Foto:printscreen

PRessSerbia

#Blic #DanasnjeNovine #DnevneNovine #Dnevnik #Kurir #NajvažnijeVesti #NaslovneStrane #Politika #Prelistavanje #SportskiŽurnal #SrpskiTelegraf #VecernjeNovosti #PRessSerbia

Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije!

Drugo polufinalno veče Beovizije održano je večeras, a od 12 kompozicija koje su se borile za finale dalje je prošlo šest i pridružilo se preostalih šest takmičara iz prve polufinalne večeri.




U finale je večeras otišlo još šest takmičara i to Hurricane, Bane Mojićević, Ana Milenković, Lift, Milan Bujaković i Olivera Popović i Naiva.

Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije! Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije! Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije! Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije!

Finale će se održati u nedelju 01. marta, a samo jedna pesma će nas predstavljati na Evrosongu u Roterdamu.

Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije!

Najveću euforiju izazvale su svojim nastupom članice grupe Hurricane.

 

U prvoj polufinalnoj veceri u finale su se plasirali: Igor Simić (Ples za rastanak), Andrija Jo (Oči meduze), Thea Devy (Sudnji dan), Neda Ukraden (Bomba), Marko Marković (Kolači) i Ejo (Trag).

 

Redosled izvođenja kompozicija druge polufinalne večeri je bio  sledeći: Lift, Bane Mojićević, Bora Dugić i Balkubano, Bojana Mašković, Naiva, Rocher Etno Bend, Lazar Živanović, Ivana Jordan, Nenad Ćeranić, Hurricane, Ana Milenković, Milan Bujaković feat Olivera Popović.

A konačan redosled nastupa u finalnoj večeri sutra je sledeći:

Ovo su finalisti druge polufinalne večeri Beovizije!

PRessSerbia

#Beovizija #Beovizija2020 #Eurovision #Finalisti #Hurricane #Rts #PRessSerbia

Putni saveti: Napojnice – gde, kome i koliko?

Ukoliko na put krenete nepripremljeni, davanje napojnica može biti neprijatno iskustvo. Bilo da ste u taksiju, restoranu ili u hotelu, od vas se može očekivati da za uslugu koju dobijete ostavite i dodatni novac. Sa druge strane, napojnice negde mogu izazvati i negativnu reakciju.






 

Zato se pre putovanja uvek informišite o pravilima vezanim za davanje napojnica, a mi vam dajemo smernice za neke destinacije.
SAD

Gotovina se u SAD-u i dalje široko koristi, delimično i radi lakšeg davanja napojnica. Osoblje u kafeima, barovima i restoranima ovde zaista živi od napojnica, zato uvek sa sobom imajte novčanice od 1, 5 i 10 dolara. Podrazumeva se da ćete konobaru ostaviti 15% vrednosti računa, pa čak i 20% u ekskluzivnim restoranima. Taksisti očekuju 15% za vožnju, odnosno 20% ako vam pomognu i sa prtljagom. U hotelima, u kojima su plate mizerne, treba ostaviti neki dolar osoblju zaduženom za čišćenje, kao i portiru i konsijeržu ukoliko su vam pomogli.
Japan

Ako se protivite kulturi novčanih nagrada i napojnica, Japan je pravo mesto za vas. U većini restorana u ovoj zemlji svoj račun ćete izmiriti na centralnoj kasi, a ne kod konobara. Ostavljanje napojnice može se čak smatrati uvredljivim. Jedini slučaj u kome se davanje bakšiša može smatrati prihvatljivim je izuzetna angažovanost turističkog vodiča. Tada mu nikako ne smete samo staviti novčanice u ruke – jer se to smatra uvredljivim i ponižavajućim. Umesto toga, upakujte novac, ne više od 10% vrednosti ture, u lepu kovertu. Nju ćete diskretno, uz naklon, predati svom vodiču.
U Japanu se davanje napojnica smatra neprihvatljivim

Južna Afrika

Ukoliko napojnica već nije uračunata u račun, običaj je da se ostavi između 10 i 15% vrednosti računa. Prilikom parkiranja, često će vas ljudi u uniformama (ili neformalni pomagači) uputiti na prvo slobodno parking mesto. Običaj je da, kada se vratite po kola, ove „čuvare“ nagradite sa 5-10 randa. I na benzinskim pumpama treba dati istu sumu zaposlenima koji umesto vas sipaju gorivo.
Dubai

Ako vam restoran ili kafe, koji nisu u okviru nekog hotela, u račun uračunaju i napojnicu, radi se o direktnom kršenju zakona (isto važi i za Abu Dabi). Ovakva praksa zabranjena je pre više od 10 godina, budući da nije u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača. Bakšiš se ne očekuje, ali konobari i taksisti će ga za zahvalnošću primiti. Tokom Ramazana obično se daju nešto više napojnice. U ovom mesecu je i tolerancija prema sporim konobarima i lošoj usluzi veća, budući da tada ljudi ceo dan rade posteći, bez hrane i vode.
U Dubai je protivzakonito da vam u restoranu u račun uključe i napojnicu

Australija

Zbog visokih plata u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kao i činjenice da je „service charge“ već uključen u račune u kafeima i restoranima, većina Australijanaca neće često ostaviti napojnicu. Zato ni vi ne morate da to radite, osim u slučaju da želite da pokažete da ste izuzetno zadovoljni uslugom. Napojnica u Australiji nije obaveza, već nagrađivanje. Konobari će je u svakom slučaju rado primiti. U slučaju turističkih vodiča, pravilo je malo drugačije, i tu se očekuje napojnica.
Tajland

U Tajlandu se pri kupovini hrane i pića na uličnim tezgama ne očekuje nikakva napojnica. Ipak, u kafeima i restoranima treba ostaviti nešto novca. Najbolje je zaokružiti na najbližih deset bahta. U Bangkoku taksisti često voze bez taksimetra i u tom slučaju uvek tražite procenu cene pre vožnje. Ukoliko sednete u taksi sa taksimetrom, onda prilikom plaćanja možete zaokružiti cifru, opet na najbližu desetinu bahta.
U Tajlandu je uobičajeno zaokružiti račun nanajbližu desetinu bahta

Maldivi

Uprkos tome što Maldivi imaju sopstvenu monetu (rufija), uobičajeno je da se napojnica ostavlja u dolarima. Ako vam u račun u hotelskom restoranu zaračunaju i 10% napojnice, taj deo obavezno ostavite u gotovini. Ako ga platite karticom, gotovo je izvesno da novac neće stići do konobara. Zbog toga što su rizorti izolovani, izgrađeni na malim nenaseljenim ostrvima, osoblje hotela i konobari su često mesecima odvojeni od porodica i uglavnom primaju veoma niske plate. Bilo kakva napojnica njima će značiti.
Češka Republika

Kultura davanja napojnica je trenutno u tranziciji u Češkoj, posebno u Pragu. Sve se manje praktikuje tradicija zaokruživanja računa na najbližih deset kruna. Zahvaljujući velikom prilivu turista sa zapada, sve je popularnija praksa ostavljanja napojnice u vrednosti 10% iznosa na računu. Vredi pomenuti i da je posao konobara jedan od najslabije plaćenih u Češkoj. Budući da u proseku zarađuju oko 5 evra na sat, konobari će sa zahvalnošću prihvatiti velikodušne bakšiše.

(travelmagazine/pixabay)

#DavanjeNapojnica #Napojnice #PressSerbia #Putovanje #PRessSerbia

Tri prirodna leka protiv anemije!

Ukoliko vaš doktor ne kaže da imate neki ozbiljniji oblik anemije koji se rešava isključivo medicinskom intervencijom, vaša anemija može biti uzrokovana pogrešnom ishranom. Možda imate manjak gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline. Mi vam predstavljamo tri prirodna leka protiv anemije.






 

Nivo vaših krvnih zrnaca je opao i vaše telo ne dobija dovoljno kiseonika, a nizak hemoglobin koji prenosi kiseonik do nekih delova tela može biti rizičan za vaše zdravlje.

Zato vašu ishranu obogatite sastojcima koji su prirodni lekovi za anemiju.

1. Susam

Crno seme susama odličan je izvor gvožđa, a evo kako da susam upotrebite u borpi protiv anemije.

Potopite kašičicu susama u vodu i ostavite da odstoji dva sata. Procedite susam i izgnječite ga kako biste dobili pastu. Dodajte jednu kašičicu meda i dobro izmešajte. Uzmite po kašiku ove paste dva puta dnevno.

2. Spanać

Samo pola šoljice spanaća je sve što vam je potrebno da ojačate krv. Bogat je vitaminima A, B9, E, C, gvožđem, kalcijumom i beta karotenom. Uključite ovo povrće u vašu svakodnevnu ishranu, ali vodite računa da ga prokuvate jer ćete tako smanjiti nivo oksalne kiseline koja sprečava apsorpciju gvožđa.

Pročitajte i:  Najelegantniji metod ukrašavanja uskršnjih jaja: Stara češka tradicija farbanja jaja (VIDEO)


– Spanać dodajte vašoj salati. Ako ga i inače koristite povećajte unos, a ako pomešate i celer, brokoli, kelj i potočarku dobićete zdrav i drugačiji dodatak vašem ručku.

– Prokuvajte pola šolje spanaća u šolji vode, kako biste napravili supu. Dodajte vaše omiljene začine i ovu ukusnu supu jedinte dva puta dnevno.

– U čašu sa sokom od lišća spanaća dodajte dve kašičice meda. Ovaj sok pijte svakodnevno, narednih 40 dana.

3. Paradajz

Nije dovoljno samo imati dovoljno gvožđa, potrebno je i da ga vaše telo apsorbuje. Paradajz je odlično rešenje za bolju apsorpciju gvožđa. Bogat je vitaminom C i likopenom.

– Jedite svež paradajz svakodnevno. Ubacite ga u salatu, sendviče, ili ga jednostavno jedite samostalno.

– Popijte čašu soka od paradajza barem jednom dnevno.

– Dodajte paradajz jelima koje pravite.

(stvarukusa/pixabay)

#ANEMIJA #PressSerbia #PRIRODNILEKOVI #PROTIVANEMIJE #PRessSerbia

Znakovi koji ukazuju da ne trenirate pravilno!

Neke vežbe vašem telu odgovaraju manje, neke više, a evo kako će vam poručiti kada radite "pogrešnu", odnosno vežbu koja mu ne prija. Ovim znakovima vam telo poručuje da radite pogrešan trening.






 

Dobar je osećaj kada se skrasite što se tiče vežbanja, odnosno držite se rutine, ali ako vaše telo ne reaguje onako kako ste se nadali, možda treba da razmislite o tipu vežbi koje radite.

Nije svaka vežba prava za svakoga, a evo kako će vas telo obavestiti kada radite neodgovarajuću vežbu.

Ekstreman umor mišića

"Normalno je da su vam mišići umorni posle bilo kakvog treninga", kaže lični trener Heder Tajler. "Ali, umor koij traje i tri dana nakon treninga nije dobar znak. Ako su vam mišići uvek umorni, možda vam telo govori da je trening previše intenzivan za vas u ovom trenutku".

U tom slučaju, trener savetuje da malo usporite trening, smanjite intenzitet i dozvolite sebi više odmora između treninga. "Zatim postepeno povećavajte intenzitet treninga", predlaže ona.

Uvek ste umorni

Trening bi trebalo da vam da energije, a ne da se posle njega osećate letargično i ošamućeno.

"Ako ste stalno iscrpljeni, moguće je da previše vežbate", kaže lični trener Majk Martin. "Dodajte sebi dan odmora između treninga, pokušajte da radite drugu vrstu treniga – joga, pilates, trčanje... i pobrinite se da dovoljno jedete, ali i da dovoljno spavate da bi telo imalo najbolje efekte od vežbanja".

Dostigli ste vrhunac

Ako više trening ne doživljavate kao izazove ili ne osećate nikakve unutrašnje ili fizičke promene, možda vam više ne odgovara trening na koji ste navikli.

"Naše telo je napravljeno da se prilagodi, a kada konstantno radite isti trening poput 20 minuta kardio treninga slične brzine, opterećenja, uspona, nakon nekoliko nedelja telo to prestaje da doživljava kao izazov. Umesto toga, promenite trajanje treninga, intenzitet ili otpor pri svakoj vežbi", savetuje trener Martin. Videćete kako će vaše telo drugačije reagovati kada promenite dinamiku vežbanja.

Mrzite da vežbate

Ako mrzite da idete na trening i svaki put se jedva naterate na to, možda samo ne radite odgovarajući trening, odnosno onaj koji je pravi za vas.

"Vežbanje ne bi trebalo da se tiče samo vaših ciljeva. Trebalo bi da to bude nešto čemu se radujete svakog dana jer će vam dati energije. Ako hvatate sebe da prezirete odlazak na trening, vreme je da promenite režim. Probajte nešto drugačije i novo, dok ne nađete trening u kojem uživate", savetuje trener kros-fita Toni Karvadžal.

Osećate bol

Kao što smo rekli, umor mišića dan-dva nakon jakog treninga su normalni. "Ali, ako osećate bol dok vežbate, bilo da je taj bol tup ili oštar, trebalo bi da se zaustavite pre nego što se povredite. Bol je znak upozorenja koji vam telo šalje. To je način da se zaštitite, i najčešće znači da nešto ne funkcioniše kako treba, što može da dovede do ozbiljne povrede", upozorava Karvadžal.

Imate vrtoglavice

Glavobolja, mučnina ili vrtoglavica su znaci da telu ne prija trening kakav ste zamislili.

"Vrlo je verovatno da previše forsirate telo ili da trening radite u ekstremnim uslovima. Previše intenzivan trening može da bude uzrok svih ovih simptoma. Dehidratacija takođe može da bude razlog za to, kao i neadekvatan unos hrane ili nedovoljno sna", kaže trener Karvadžal.

Često ste bolesni

"Preterana fizička aktivnost može da oslabi imuni sistem, dovede do premale telesne težine i gubitka menstrualnog ciklusa. Umesto da poboljšavate svoje zdravlje, vi ga na ovaj način narušavate i slabite sposobnost tela da ostvari ciljeve koje ste mu zadali. Drugi znaci da preterano trenirate su konstantan umor, nesanica, gubitak apetita, nervoza, gubitak interesa za stvarima koje su vas zanimale, i depresija", kaže Tajler.

Obratite pažnju na to kako se vaše telo oseća i kakve vam signale šalje, da biste bolje razumeli kakav trening je odgovarajući za vas.

(mondo.rs/pixabay)

#NeTreniratePravilno #PogrešanTrening #PressSerbia #Trening #PRessSerbia

Milica odgovorila na priče da je Petar Strugar vara!

Evo šta kaže pevačica o navodnoj "šemi" glumca sa njenom koleginicom!








Milica Todorović i Petar Strugar ne kriju da uživaju u vezi, i mnoge detalje dele s javnošću više nego u prethodnim vezama.

I ne samo oni - Petrova bivša žena je pričala o njihovoj romansi, a Miličin tata je dao izjavu koja je šokirala javnost.

Tabloidi ne prestaju da se bave ovim parom, pa je nedavno objavljeno da je Petar prevario Milicu sa jednom njenom koleginicom.

Todorovićeva se oglasila i poručila - izmišljotina!

"Slatko smo se ismejali", rekla je pevačica, a prenosi Pink.



#MilicaTodorovic #PetarStrugar #Pevacica #PRessSerbia

Darko Lazić o odnosu sa ćerkom Lorenom, spomenuo i bivšu ženu

Pevač Darko Lazić pre devet meseci je dobio sina Alekseja, kojeg mu je rodila verenica Marina Gagić, dok iz prvog braka sa Anom Sević ima šestogodišnju ćerku Lorenu.






Darko je priznao da im je sin Aleksej doneo ogromnu radost u porodici, ali da je za menjanje pelena ipak zadužena njegova verenica Marina.

– Dogovorili smo se da ona brine o njemu dok je mali, a ja ću tu ulogu preuzeti nešto kasnije, kad poraste. Lorena i Aleksej su divni. Aleksej je mirna beba, osim kada je gladan, žedan ili se upiški. Noću spava odlično i slabo se budi. Takva je manje-više bila i Lorena kada se rodila. Šta da vam kažem, imam lepu i dobru decu – rekao je Darko i dodao da Lorena obožava Alekseja, kao i on nju.

– Slabo nas posećuje jer ja puno radim, a i Ana joj često organizuje neka putovanja. Međutim, volim da je iznenadim i dođem po nju u vrtić. Tada ostatak dana provedemo zajedno – dodao je Lazić, a potom se osvrnuo na dogovor sa Sevićevom oko zajedničkog starateljstva:

„Normalno je da ljudi nakon razvoda imaju razmirice. Međutim, sve smo rešili na obostrano zadovoljstvo.“

– Sa Aleksejem sam se snašla kao da mi je četvrto dete, a ne prvo. Roditelji nam često dolaze u posetu, ali retko kad od njih tražim pomoć. Nastojim da se o sinu brinem sama i budući da Darko često nije tu, mogu reći da mi dobro ide. Lagano prolazimo kroz sve faze, a evo, baš ovih dana pitamo se zašto prvi zubići nikako da izniknu – uključila se u razgovor i Marina, dodajući:

„Darko čak ne voli ni kad Aleksej malo duže plače, odmah se unervozi i traži da idemo kod lekara.“

– Istina je da sam, za razliku od nje, veoma oprezan i često joj govorim da ga ne ostavlja samog na krevetu. Počeo je da se vrpolji i zato u sekundi može da mu se dogodi da padne i povredi se – nadovezao se pevač, podvlačeći da misli da će biti strog otac Alekseju.

– U selu (prim.aut. Brestaču, u kom je par živeo donedavno pre preseljenja u Beograd) preko zime nema šta da se radi i to je jedini razlog našeg privremenog preseljenja u prestonicu. Na leto ćemo se vratiti u rodno mesto. Oboje volimo prirodu, a kada se vreme malo prolepša, završićemo i bazen, tako da će nam biti prelepo – ispričao je Darko za Story, uz napomenu da uskoro više neće iznajmljivati stan nego će kupiti nekretninu.

– Vrlo brzo ćemo to učiniti. Razmatramo da se skućimo na Novom Beogradu jer nije skučen kao ostali delovi grada, a blizu je i aerodrom – priznao je.

– Za navikavanje na život u Beograd mi je trebalo svega par dana. Volim sa Aleksejem da prošetam pored reke ili odem do tržnog centra. Stekla sam i prijatelje, tako da se ne žalim – zaključila je Gagićeva.

Izvor: PressSerbia/Blic

#Ćerka #DarkoLazic #Lorena #Pevac #PRessSerbia

Goca Tržan o nastupu Andrije Jo, otkrila ko joj je favorit, a evo zbog čega se NIKADA ne bi takmičila na Beoviziji

Sinoć je održano prvo polufinalno veče Beovizije, a sebi su plasman u finale obezbedili: Igor Simić sa pesmom "Ples za rastanak", Andrija Jo sa numerom "Oči meduze", Thea Devy sa "Sudnji dan", Neda Ukraden sa "Bombom", Marko Marković i "Kolači" i EJO sa "Tragom".






Večeras će biti održano i drugo polufinalno veče, a Andrija Jo, koji važi za jednog od favorita, sinoć je imao spektakularan nastup. Kako je već poznato u pevanju mu je pomagala Goca Tržan, a evo šta ona kaže o njegovom nastupu.

- On je već odrastao izvođač, pokušala sam neke dve - tri nedelje da mu objasnim da "pogura" neke tonove. On nije profesionalni pevač, on to zna, ali daje najbolje od sebe. Za njega je velika pobeda što će ovde da peva uživo. Rekla sam mu da ne očekuje da se to svidi svima - kazala je Goca za "Blic", a onda je otkrila ko joj je favorit i zbog čega se nikada ne bi takmičila na Beoviziji, njene odgovore pogledajte u video snimku u okviru teksta.

#Beovizija #GocaTrzan #Pevacica #PRessSerbia

SOCIETY 5.0 - super pametno društvo

Ambasada Japana u Republici Srbiji i Fond za nauku Republike Srbije organizovali su predavanje „Society 5.0 to better shape our aging society“.






Cilj predavanja je bio predstavljanje koncepta Society 5.0 - super pametnog društva koje treba da omogući rešavanje različitih društvenih izazova uključivanjem novih tehnologija (Internet stvari/IoT, veštačka inteligencija/AI, Big Data, robotika) u industriju i društveni život. Society 5.0 je deo strateškog programa Vlade Japana, predložen u petom Osnovnom planu za nauku i tehnologiju, kao vizija budućeg društva i napretka.

V.d. direktor Fonda za nauku Republike Srbije, dr Milica Đurić-Jovičić, izrazila je zadovoljstvo zbog nove saradnje sa Ambasadom Japana. „Ovom saradnjom je omogućeno predstavnicima Vlade, naučne zajednice i industrije da na primeru Tehnološkog i razvojnog plana Japana saznaju kako tehnološki razvoj usmeriti ka čoveku. Osim primera kako se nove tehnologije i prikupljeni podaci usmeravaju na nove pametne primene u proizvodnji, poljoprivredi, industriji hrane, medicini, logistici i životnoj sredini, u okviru predavanja smo saznali na koji način se jedna od najrazvijenijih država u svetu, uz pomoć korišćenja novih tehnologija, suočava sa svetskim i rastućim izazovom starenja i opšte transformacije strukture stanovništva, koji je veoma prisutan i kod nas.“ izjavila je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktor Fonda za nauku Republike Srbije.

Predavanje je održala profesorka emeritus Juko Harajama sa Univerziteta Tohoku iz Japana. Profesorka Harajama je stekla veliko iskustvo kao izvršni član Saveta za nauku i tehnologiju, kabineta u Japanu i zamenik direktora Uprave za nauku, tehnologiju i inovacije u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, a sa naučnom zajednicom u Srbiji je podelila njihova iskustva nakon trogodišnje primene ovog koncepta u Japanu.

SOCIETY 5.0 je društvo koje korišćenjem naprednih tehnologija treba da omogući pružanje proizvoda i usluga ljudima koje su im potrebne, u pravo vreme i u odgovarajućim količinama, nezavisno od starosnog doba, pola, regije, jezičkog ili bilo kog drugog ograničenja. To je društvo koje je usredsređeno na blagostanje svakog pojedinca, u kojem svaka osoba može da vodi aktivan i ugodan život. Ostvarivanje ovakvog društva obezbediće ekonomski razvoj i rešavanje ključnih društvenih problema, što će istovremeno doprineti ispunjenju ciljeva održivog razvoja.“ – istakla je profesorka Harajama.

Predavanju profesorke Juko Harajama su prisustvovali visoki zvaničnici Republike Srbije, ambasador Japana Njegova ekselencija gospodin Đuniđi Marujama, kao i predstavnici naučne zajednice i privrede, kao i studenti.

#AmbasadaJapana #FondZaNauku #Society50 #PRessSerbia

Naslednik Saše Matića Valentino Perutina priprema novi hit sa Jalom Bratom i Bubom Corellijem

Jala Brat (Jasmin Fazlić) i Buba Corelli (Amar Hodžić) već duže vreme su najtraženiji autori u regionu. Mnoga poznata imena čekaju mesecima da uđu u studio popularnog dvojca i snime pesme koje preko noći nalaze put do publike i imaju milionske preglede.






Čast i zadovoljstvo da sarađuje sa njima ima i najtalentovaniji hercegovački pevač Valentino Perutina. On je u studiju najpoznatijeg reperskog dvojca Balkana nakon hita "Blef" snimio i novu pesmu.

Kako je Perutina najavio na društvenim mrežama, numera će se zvati "Moja nevoljo", a njena premijera trebala bi biti narednog meseca.

Valentino, kojeg muzički stručnjaci smatraju naslednikom Saše Matića, polako ali sigurno gradi uspešnu karijeru, što potvrđuje interes publike i posete na njegovim nastupima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, ali i širom Evrope. Sigurno je da je Valentino Perutina pevač za velike stvari koji ima sve kvalitete i potencijal da postane prava muzička zvezda.

#BubaKoreli #JalaBrat #Muzika #ValentinoPerutina #PRessSerbia

DRAGANA MIRKOVIĆ: ĆERKA MANUELA JE DEFINITIVNO MOJE UMILJATO OKO!

- To je moja ćerka Manuela. Ona ima divne krupne oči i sva je, onako, nežna devojčica. Ona je stvarno umiljato oko jer svako ko je imao prilike da je upozna, rekao je da ulazi pod kožu, kako je mila. Tako da, ona je definitivno moje umiljato oko, izjavila je folk diva Dragana Mirković na pitanje Nenada Škundrića da li postoji neka osoba u njenom životu koju zove "umiljato oko" aludirajući na naziv hita popularne pevačice.






Inače, Dragana Mirković zbog nedostatka slobodnog vremena ne daje često intervju-e, posebno kada su radijske emisije u pitanju, ali je ovaj put napravila izuzetak kada je talk show "Sve po spisku sa Škundrićem" u pitanju.

- Bili ste uporni i obratili ste se pravim ljudima, tako da nisam mogla da odbijem. Tačnije, do mene nije teško doći, ali jeste do mog slobodnog vremena. Vi ste uspeli da dogovorite ovaj intervju i meni je bilo veoma prijatno ovih skoro sat vremena koliko smo pričali, izjavila je Dragana Mirković na kraju gostovanja.

Za sve vas koji niste imali prilike da poslušate ovu emisiju koja se emituje svakoga četvrtka od 19h u sklopu medijske i marketinške kuće "TopMedia", u nastavku teksta vam ekskluzivno donosimo link kompletnog intervju-a, gde su čak i neki Draganini saradnici govorili o njoj i doveli je gotovo do suza.



#DraganaMirkovic #NenadŠkundrić #Radio #SVEPOSPISKUSAŠKUNDRIĆEM #TopVibe #PRessSerbia

Snežana Đurišić: Proglasili su me mrtvom! Sad ću da potegnem advokate!


Pevačica je besna nakon što se pronela vest da mrtva i da ju je pronašao Đani! Proglasili su me mrtvom! Sad ću da potegnem advokate!





- To je ugrožavanje bezbednosti moje porodice i familije u trenutku kad pročitaju tako nešto, jer ja sam puno na putu i neću da se pitam da li će moja mama stići da proveri da li sam živa ili će je strefiti infarkt odmah - kaže pevačica.


Poznata pevačica narodne muzike Snežana Đurišić proglašavana je više puta mrtvom od strane pojedinih medija, a kako kaže pred premijernim kamerama, zbog bezbednosti svoje porodice ovako nešto više neće ignorisati, već će se time pozabaviti njen advokat.

- Pre dva, tri meseca je na nečijem Fejsbuku osvanulo da sam ja imala saobraćajnu nesreću i izbubila život. Onda sam ja sva u čudu jurila da javim porodici da sam dobro, da se nekom ne daj bože nešto ne desi. Evo sada ponovo je neko na Jutjubu objavio kako me je Đani pronašao mrtvu. Sad ću da potegnem advokate - rekla je Snežana u emisiji ''Premijera'' i dodala:

"Šta se nalazi u tim umovima ljudskim koji prvo to osmisle, a onda u onim drugim koi to objave, a ne provere... Dala sam advokatu da se time bavi i od sada ću svaki članak koji o meni ide u medijima, a da nije istinit, dati mom advokatu da se pozabavi njime. Više neću da ignorišem to. Koliko god ja to ignorisala, mislim da je to ugrožavanje bezbednosti moje porodice i familije u trenutku kad pročitaju tako nešto, jer ja sam puno na putu i neću da se pitam da li će moja mama stići da proveri da li sam živa ili će je strefiti infarkt odmah. E to više neću praštati." - kaže pevačica, a osvrnula se i na natpise da ne želi da pomogne mlađim kolegama.

- Nebuloze su i to da ja ne pomažem i ne podržavam mlade ljude koji počinju. Oni koji to rade znaju zašto to rade. Aman više, dosta! Neću više ništa praštati - poručila je pevačica.

Izvor: PressSerbia



#Pevacica #SNEŽANAĐURIŠIĆ #PRessSerbia

PESMA SAMO ŠTO JE IZAŠLA, A DOŽIVELA JE OVO U INOSTRANSTVU Anastasija Ražnatović beleži uspeh za uspehom

Anastasija Ražnatović je u toku jučerašnjeg dana objavila treći singl sa predstojećeg debitantskog albuma, a u jednom sve svi slažu - možda izdaje jednu pesmu godišnje, ali mlada pevačica već treći put zaredom ima hit godine.






Podsetimo, iako je prvobitno bilo planirano da "Heroina" bude predstavljena publici uz visokobudžetni spot, kao što je slučaj bio sa "Savršenim parom" i "Ranama", Anastasija je promenila mišljenje nakon što je demo verzija ove numere ilegalno završila na internetu. Kako bi njeni obožavaoci mogli da uživaju u finalnoj verziji pesme, Ražnatovićeva ju je objavila uz tzv. "lirik video".



Ipak, to je nije omelo da se pozicionira na prvom mestu Jutjub trending liste u roku od 24 časa u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok je druga u Severnoj Makedoniji.

Pohvalni komentari mogu se pročitati na sve strane, a slušaoci uglavnom ističu kako je "Heroina" "drugačija od prve dve pesme, ali da opet zvuči svetski".

Pojedini hvale Anastasijin triler, za koji tvrde da je "toliko jedinstven da niko na estradi nema takav", a posebnu pažnju je privukao komentar jednog Austrijanca sledeće sadržine: "Top! Ekstra! Tek je izašla, a već je hit! Pozdrav iz Salcburga! Ovde se već sluša u diskoteci par sati nakon objavljivanja!"

PressSerbia/Blic

#AnastasijaRaznatovic #Heroina #Pesma #Pevacica #Singl #PRessSerbia

Umetnička mesta u Beogradu u kojima kreativci pronalaze inspiraciju

Kreativno izražavanje izuzetno je važno za svakoga, kako za one kojima je ispoljavanje umetničkih i raznih kreativnih veština važan deo života, tako i za one koji se ne smatraju umetničkim tipovima, ali traže beg od svakodnevice u istraživanju umetničkih dela i razvijanju sopstvene kreativne crte.






Nema sumnje da je inspiracija potrebna svakome - ona deluje kao motivacija, razvija naše kreativne sposobnosti, pospešuje maštanje i nikad se ne zna gde će nas dovesti (najčešće je to pronalazak novog hobija). Ako ste i sami u potrazi za kreativnom inspiracijom, u nastavku teksta navešćemo umetnička mesta u Beogradu koja su uvek puna kreativnih i zanimljivih sadržaja!

Umetničke galerije uvek će ponuditi odličnu inspiraciju


Umetničke galerije u Beogradu uvek imaju sjajnu postavku, a izložbe je uvek zanimljivo posetiti. Nikad se ne zna, ako se ne raspitate ranije, naravno, na šta ćete u njima naići. Ono što je sigurno je da će to, o čemu god da je reč, biti inspirativno i divno uticati na Vašu kreativnu stranu.

Neke galerije ne samo da nude izložbeni prostor, već u svom sklopu imaju i mesto na kome možete da popijete piće, a često organizuju i događaje koji su odlični za pospešivanje inspiracije, ali i stvaranje novih kontakta.

Sem toga, informisanje o umetničkoj sceni u Beogradu posećivanjem izložbi i umetničkih galerija, odličan je način da uvek budete “u toku” i pratite kulturnu scenu grada - kako onu etabliranu, tako i alternativnu.

Mesta na kojima se organizuju umetnički kursevi najbolje će razviti vašu umetničku crtu


U Beogradu postoje i odlična mesta na kojima nećete biti samo pasivni posmatrač, već možete i aktivno da učestvujete u stvaranju umetnosti. Dobro mesto za kreativnost, odnosno mesto na kome ćete moći u potpunosti da izrazite svoju kreativnost, ali i da razvijate neophodne veštine, posebno je važno za razvoj novih umetnika, ali i onih koji žele da se izvešte u stvaralačkom i kreativnom hobiju.

Ako mislite da je kasno da inspiraciju pronađete u kreativnom hobiju - grešite. Slikarski, crtački, pa čak i kursevi maketarstva pomoći će vam da razvijete svoje umetničke sposobnosti i veštine i na taj način poboljšate vaše umetničke veštine i naravno - dobijete inspiraciju.

U muzejima uvek možete da saznate nešto novo


Beograd ima preko 30 muzeja. Oni su specijalizovani za najrazličitije oblasti, pa svako može pronaći barem nekoliko koji će najviše odgovarati njegovim interesovanjima i inspirisati ga na najbolji mogući način.

Stalna postavka većine muzeja brzo se može obići, ali ako ste u potrazi za inspiracijom, posvetite se upoznavanju svakog izloženog eksponata ili umetničkog dela - uvek možete uočiti nešto novo ili saznati zanimljivo o predmetu. Pogotovo ako je reč o umetničkom delu  - svaki put ćete ga doživeti na drugi način.

Inspirativni muzeji locirani su širom Beograda, pa ćete uvek, brzo i lako, pronaći onaj koji će najviše odgovarati vašim preferencijama u datom trenutku. Ovako ćete širiti svoje obrazovanje, moć zapažanja, ali i pospešivati svoju inspiraciju.

Kreativni centri najbolji su za one koji su u potrazi za inspiracijom


U Beogradu postoje i kreativni centri (Ciglana npr.) koji služe upravo ovome - izražavanju kreativnosti i uživanju u upoznavanju sa kulturnom, ali i alternativnom kulturnom scenom. Ovde se stalno organizuju najrazličitije radionice, kursevi i umetnički događaji u kojima možete uzeti učešće, a česte su i izložbe.

Umetnici naročito vole kreativne centre - uživaju u njima i uvek se iznova “napune” inspiracijom i posebnim, kreativnim zanosom, pa ih obiđite i vi - sigurno ćete uživati.

Nema sumnje da je Beograd pun umetničkih mesta, odnosno kreativnih lokaliteta koji divno služe umetnicima, ali i svima koji su u potrazi za dodatnom inspiracijom i umetničkim elanom u kome će uživati. Zato, nemate šta da čekate - krenite u obilazak umetničkih galerija, muzeja i kreativnih centara, a razmislite i o upisivanju kursa - nikad se ne zna gde vas nove umetničke veštine mogu odvesti.

#Beograd #Galerije #Muzeji #Umetnost #PRessSerbia

Osnovana Omladina Zelene stranke

Juče je u Beogradu održana osnivačka skupštine Omladine Zelene stranke.






Za predsednika Omladine izabran je Oleg Slatina iz Beograda, dok su na mesto potpredsednika Omladine imenovani Jelena Petrović iz Novog Sada i Nikola Nikolić iz Niša.

„Osnivanje Omladine vidim kao značajan trenutak u razvoju Zelene stranke. Uključivanjem mladih u političke procese možemo dati novu snagu daljoj promociji zelenih ideja i vrednosti. Velika mi je čast da pored sebe imam tim mladih i perspektivnih ljudi koji će biti nosioci promena u ovom društvu.“ –izjavio je novoimenovani predsednik Omladine, Oleg Slatina.

„Lepo je videti tako mlada i pozitivna lica pogotovo da su u priči koja se zove Politika. Omladinu stranke, kao i samu stranku, čeka duga i naporna borba, ali dokle god je čine ovako pozitivni ljudi duboko verujem da su zeleni ciljevi itekako ostvarivi.“ –istakla je potpredsednica Omladine, Jelena Petrović. 

Formiranje Omladine od velikog je značaja za dalji razvoj zelenih ideja. Cilj formiranja ovog organa predstavlja težnju da što više mladih aktivno učestvuje u radu stranke i time doprinese realizaciji političkih ciljeva koje stranka zastupa.

Foto: Zelena stranka

Izvor: PRessSerbia

#Omladina #ZelenaStranka #PRessSerbia

Andrija Jo pušta probne balone: Isplivao snimak sa generalne probe Beovizije!(Video)

Jedan od favorita predstojeće Beovizije je Jutjuber Andrija Jo, a sada je isplivao i snimak generalne probe njegovog nastupa




Iako je to u potpunoj suprotnosti sa pravilima festivala, neko iz Adrijinog tima je snimio, a zatim i objavio deo njegovog beovizijskog nastupa.

Snimak je naime, objavljen na Jutjubu, a otkrivena je i koreografija koju je Andrija navodno čuvao u strogoj tajnosti.

Ko god da je autor snimka, pevaču je napravio magareću uslugu time što sada više ništa neće biti ekskluzivno i do sada neviđeno, kao što je Andrija tvrdio da će biti, a ukoliko je sam objavio snimak kako bi čuo komentare fanova, onda je ovo bio manje uspešan probni balon.

Pogledajte snimak:

https://www.youtube.com/watch?v=WTqzjactIEA

Foto:Printscreen

PRessSerbia

#AndrijaJo #Beovizija2020 #GeneralnaProba #OciMeduze #Proba #SNIMAK #PRessSerbia

Zašto nakon raskida najčešće posežemo za slatkišima i brzom hranom?

Raskidi mogu izazvati različite reakcije kod ljudi. Ipak, nijedan raskid nije potpun bez ishrane koja sledi nakon njega, piše Global News.






 

El Vuds baca čokoladu na svoj televizor nakon raskida u filmu "Pravna plavuša", a Bridžit Džons jede veliki sladoled, umotana u ćebe, nakon raskida s Markom Darsijem.

Istraživanje firme za ispitivanje tržišta iz 2017. godine pokazalo je da se dve trećine ljudi oslanjaju na određenu hranu kada su uznemireni. Najpopularniji je sladoled, a prate ga pica, pržena hrana i kolači.

Istraživanje je pokazalo i da je ovakva hrana ljudima najpotrebnija u prvih pet nedelja nakon raskida veze, kada je očaj, obično, na svom vrhuncu.

Iako je emocionalno jedenje stigmatizovano kao loše ponašanje, hrana je poprilično normalan i uobičajen odgovor na burne emocije, prema rečima dijetetičarke iz Nju Jorka Kristi Harison.

Oni koji i u takvom slučaju paze na ishranu, umesto da uživaju u hrani, imaju veće šanse zapasti u duži stresan period, pokazala je jedna studija iz Holandije iz 2018. godine.

Kada smo depresivni, okrećemo se hrani

Tuga nakon raskida obično počne naglo da opada nakon nekoliko nedelja, zavisno o pojedincu. "Ali ako upadnete u dosta ozbiljnije stanje, poput depresije, vaša se ishrana može potpuno promeniti", kaže psiholog dr. Sajmon Šeri.

"Hrana može biti izlaz od samokritikovanja ili negativnih pogleda na sebe, koji su povezani s depresijom. Gubljenje rutine zbog novonastalog stanja može vam smanjiti volju za kuvanjem ili zdravom ishranom i to je razlog zbog kojeg neki ljudi žude za brzom hranom", objašnjava psiholog.

Ako se suočavate s tugom ili bolom, pokušajte svoju utešnu ishranu da bazirate na unosu proteina; jedite puter od kikirikija, suvo voće ili umereno uravnotežene grickalice i to bi vam moglo pomoći u suzbijanju žudnje za lošom hranom.

(index.hr/pixabay)

#BrzaHrana #NakonRaskida #PressSerbia #Raskid #SLATKIŠI #PRessSerbia

петак, 28. фебруар 2020.

Ovo je prvih šest finalista Beovizije!

Prvo polufinalno veče ovogodišnjeg festivala Beovizija održano je večeras na RTS-u, a plasman u finale izborilo je šest takmičara




Voditelji su briljirali tokom prve polufinalne večeri



U prvom polufinalu takmiče se sledećih 12 kandidata: Ejo, Milica Mišić, Ivan Kurtić feat Mistik Cello, Thea Devy, Karizma, Andrija Jo, Sanja Bogosavljević, Marko Marković, Srđan Lazić, Neda Ukraden, Amvon Duo i Bilja, Igor Simić.

U finale se večeras plasiralo šest takmičara i to Neda Ukraden, Andrija Jo, Igor Simić, Thea Devy, Marko Marković i Ejo.



Ovi takmičari će se pridružiti finalistima iz druge polufinalne večeri koja će se održati sutra uveče u isto vreme i na istom mestu, odnosno kanalu.











#Beovizija #Eurovision #Evrovizija #Polufinale #Rts #PRessSerbia

Prirodne lepote Evrope koje se moraju posetiti barem jednom!

Stari kontinent je dom mnogih fascinantnih građevina koje je stvorila ljudska ruka, ali i mnogih čuda koje su prirodne lepote. Prirodne lepote Evrope koje se moraju posetiti barem jednom!






 

Kada se spomenu evropska putovanja većina nas prvo pomisli na Ajfelov toranj ili Koloseum. Međutim, ne bi bilo loše da na svoj spisak stavite i neko od ovih prirodnih čuda.

Litica Mohera, Irska

Na "rubu" Irske iz mora se izdižu litice više od 200 metara! Protežu se na gotovo 10 kilometara, a pogled je, naravno, fascinantan. Najbolje vreme za posetu ipak je vreme između aprila i avgusta, kad je nebo uglavnom čisto, bez magle i sivih oblaka. Litice su i dom hiljada tupika (morska ptica iz porodice njorki).

Klisura Verdon, Francuska

Nazivaju je još i Velikim kanjonom Francuske, klisura Verdon dužine 25 kilometara prolazi između gotovo 700 metara visokih krečnjačkih zidina i dolazi gotovo do Alpa. Ovaj prirodni fenomen u srednjoj Provansi popularan je među planinarima, kajakašima i alpinistima.

Naravno, isplati se iznajmiti kajak ili brod pa još bolje istražiti tu lepotu, zbog toga zapamtite svakako i ovu klisuru kad vas put nanese u Provansu.

Dolomiti, Italija

Ovaj planinski lanac smešten je na severu zemlje, a ako ste u potrazi za zimskim radostima, ovde ćete pronaći užitak na brojnim skijalištima. Naravno, opcija je uvek i vožnja autom živopisnim predelima, a ako uživate u planinarenju, najbolje je da posetite Dolomite nakon sezone skijanja, kad brojna brda ozelene.

Pećina Melisani, Grčka

Ostrvo Kefalonija smatra se najlepšim u Grčkoj, a pećina Melisani koja se nalazi na njemu poznata je po gotovo providnoj boji vode, pa možete lako da vidite dno. Prema legendi, pećina je služila kao dom nimfi, pa je poznata i pod nazivom Pećina nimfi.

Ulaz u pećinu košta 7 evra, ali s obzirom na to da ulazite brodom, ovo je izlet koji se isplati.

Ajsrizenvelt, Austrija

Najveća ledena pećina na svetu nalazi se u Austriji. Ulaznica za nju je 24 evra, a uključena je vožnja žičarom, kao i stručni obilazak. Budući da je to jedini način za ulazak u pećinu jer samostalno ne možete da uđete, budite spremni da platite jer se isplati. Razni ledeni oblici, skulpture i figure ostavljaju bez teksta.

Ostrvo Ski, Škotska

Po veličini drugo škotsko ostrvo, obiluje dolinama, planinskim lancima i neverovatnom obalom. Zbog maglovitog i tmurnog vremena poznato je i pod nazivom "oblačno ostrvo", pa je najbolje vreme za posetu između maja i septembra.

Pešačke staze su gotovo svuda, a najpoznatije su Braders Point i Fejri Glen, a usput ćete naići još na brojne kampove i ribarska sela koja bi trebalo da obiđete.

Plitvička jezera, Hrvatska

Slavna jezera na listi UNESCO-a nalaze se od 1979. godine. Ukupno ih je 16 i povezana su nizom vodopada. Poznata su po boji koja se menja tokom godine, a zbog ogromnih gužvi možda je bolje da izbegavate da ih posetite leti.

(b92.net/pixabay)

#Evropa #PressSerbia #PrirodneLepoteEvrope #PRessSerbia

10 razloga zašto je dobro jesti masline!

Legenda kaže da je Mojsije oslobađao učešća u ratu, muškarce koji su uzgajali masline. U  raznim mitologijama, ova biljka simbolizuje veru, snagu i odanost.






 

Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.

1. Poboljšavaju vid

Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja.

2. Ublažavaju osećaj bolova u telu

Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju koja ima protivupalno dejstvo.

3. Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem

Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance, koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze.

4. Podižu nivo glutationa u krvi

Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidansa u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam, i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka.

5. Smanjuju podložnost alergijama

Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici. Blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije i da pomognu u ublažavanju simptoma astme.

6. Podstiču brže mršavljenje

Ljudi koji često pri ishrani unose masline, podložni su mršavljenju, jer mononezasićene masti, podstiču gubitak naslaga i razgradnju masti unutar ćelija. Takođe, u krvi se povećava nivo serotonina, hormona sreće i sitosti, pa svakodnevno konzumiranje maslina, može da smanji ukupan unos kalorija za 200, na dnevnom nivou.

7. Preventivno deluju protiv kancera

Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidanasa i ostalih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva.

8. Podižu nivo zdravlja kože

Poseduju u sebi masne kiseline neophodne za prehranu i hidrataciju kože. Preporučljivo je i nanositi maslinovo ulje na kožu nakon kupanja.

9. Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Maslinovo ulje umirujuće deluje na probleme čira i gastritisa. Pored toga, pomaže u izlučivanju žuči i hormona gušterače.

10. Prirodni su izvor gvožđa

Izuzetno su bogate ovim mineralom, a naročito crne. Preporučljivo ih je jesti ako je nizak nivo gvožđa, čije je prisustvo u krvi veoma važno. Od njegovog nivoa zavisi sposobnost crvenih krvnih zrnaca i njihova uloga, prenošenja kiseonika po celom organizmu.

(10.naj/pixabay)

#Masline #PressSerbia #ZaštoJestiMasline #PRessSerbia

Kako da budete u formi čak i ako ne podnosite vežbanje?

Većina ljudi na početku godine donese odluku da će voditi zdraviji život i više vežbati. Međutim, lako je to reći a malo teže uraditi, naročito ako je reč o osobama koje i nisu toliko vredne kada je vežbanje u pitanju. Evo kako da budete u formi čak i ako ne podnosite vežbanje.






 

Ipak, izgleda da postoji rešenje. Evo kako da dođete do maksimalne razlike u izgledu uz minimalan napor.
1. Umesto sedenja, pokušajte da stojite

Sedenje na stolici kičmu uglavnom drži u savijenom položaju. Osim toga, previše sedenja povezuje se sa pasivnim životnim stilom koji je često uzročnik brojnih oboljenja i viška kilograma.

Zato, umesto da sedite, kad god vam se ukaže prilika ili želite da napravite pauzu, vi ustanite i prošetajte, naročito ako obavljate kancelarijski posao. Idite peške do posla, u busu pokušajte da stojite, a ne da sedite, izađite na pauzu za ručak, penjite se stepenicama, a ne liftom… Videćete koliko će ova mala promena rutine prijati i vašem telu i vašem duhu.
2. Radite čučnjeve poput trogodišnjaka

Da li ste znali da kada trogodišnjaci sede u čučećem položaju, oni zapravo vežbaju? Naime, čučanj je najprirodniji položaj za odmor ljudskog tela. Nažalost, oko četvrte godine, tu ulogu preuzima stolica, te tako vremenom gubimo fleksibilnost i sposobnost da sedimo u čučećem položaju.

Čučanj ne samo da drži naše bokove fleksibilnim, već i postavlja naš sistem za varenje u pravilan položaj, što olakšava rad creva. Stoga, kako biste svom organizmu osigurali ove benefite, nastojte da dnevno makar tri minuta budete u čučećem položaju i videćete kako će se to pozitivno odraziti na vašu formu i celokupno stanje vašeg organizma.
3. Vežbajte u prirodi

Do 75. godine, dve trećine nas će patiti od hronične bolesti i možda se oslanjati na farmaceutske lekove koji će nas održavati u životu… Kako biste tu fazu sprečili ili makar odložili što je više moguće, pronađite fizičku aktivnost koja vam prija i krenite sa vežbanjem na vreme.

Jedno od sjajnih rešenja jeste vežbanje u prirodi. Po parkovima ima dosta sprava za vežbanje, pa eto ideje da isprobajte neku od njih kada se sledeći put nađete u tom okruženju.
4. Krevet kao podloga za vežbanje

Najbolja stvar kod kreveta, je to što je veoma udoban, te je kao takav idealna podloga za vežbanje.

Na krevetu se možete protezati, istezati, raditi makazice ili druge vežbe za zatezanje nogu i zadnje lože, i to sve dok gledate omiljeni film ili čitate knjigu. Može li bolje od toga?

(stvarukusa/pixabay)

#BitiUFormi #NeVoliteVežbanje #PressSerbia #Vezbanje #PRessSerbia

U sedmoj deceniji skinula silikone: Sad se sprema za još jednu operaciju!

Ovaj deo tela neće menjati.





Pevačica Dragica Radosavljević Cakana (62) nedavno je priznala da je izvadila silikonske inplante, a već sada planira da uradi još jednu korekciju na svome telu.


Iako gazi polako gazi sedmu deceniju, Cakana izgleda odlično i ne zaostaje za mlađim koleginicama. Ona kaže da ništa na sebi nije radila, ali uveliko je u potrazi za hirurgom koji bi joj ispeglao bore na vratu. Ona priznaje da joj to jedino smeta i da bi sve dala da se reši tog problema koji su donele godine:

- Na licu nisam ništa radila, ali imam nameru. Neću raditi ništa spektakularno na sebi, rešila sam da nađem varijantu da malo sredim vrat. Ako takva korekcija postoji. Mnogo me nervira taj vrat. Samo je važno da nemam bolove, da me uspavaju. Može i macolom po glavi - rekla je Cakana kroz smeh.

Izvor: PressSerbia/Stars

#Cakana #DragicaRadosavljević #Pevacica #Silikoni #PRessSerbia

Ona više neće biti lice Slagalice: Oprostila se od emisije!

Evo i zbog čega.





Već 6. marta u 22 časa na RTS 1, startuje novi kviz "Stigni me ako znaš" čiji je jedan od autora Dušan Bulić, reditelj Miroslav Damjanović, a voditeljka Kristina Radenković. Kviz ima za cilj da zabavi gledaoce, ali i da proveri njihovo znanje iz opšte kulture. Pravila igre su jednostavna i igra podseća na igre poput "Monopol" ili "Ne ljuti se, čoveče". Ovo je jedini kviz u kojem takmičar u jednom momentu igra i za sebe i za publiku. Ukoliko ne da zadat broj tačnih odgovora, takmičaru se od osvojene sume oduzima suma koju treba da osvoji za publiku - otkriva Dušan Bulić.


Saznajemo da u jednoj emisiji prođe od 120 do 200 pitanja. Na pitanje kako se Kristina snašla u ovom kvizu, Dušan kaže:

- Mislio sam da je jedna stroga i hladna osoba, ali ona je vrlo topla i duhovita osoba. Odlična je za saradnju i ima solidno znanje - ističe Dušan.

Dok čekamo da počne snimanje kviza, Kristina na tabletu gleda pitanja koja treba da postavi takmičarima.

- Posle "Slagalice", ovo je drugi kviz koji radim u svojoj karijeri. Producenti su prepoznali moj dar za humor i to im se svidelo. Drago mi je što ću biti u prilici da se podsetim nekih pitanja koje sam davno čula, a u međuvremenu zaboravila. Priznajem da sam loša sa pitanjima u vezi sa sportom jer me ta oblast malo zanima - otkriva nam Kristina, a na pitanje šta joj najteže pada, iskreno odgovara da su to - visoke potpetice koje mora da nosi:

- Da mogu da budem u ravnim cipelama, letela bih po ovoj sceni, ali ovako... Zato svaki trenutak, dok se ne uključe kamere, praktikujem da obujem ravne čizme.

Izvor: PressSerbia/Alo

#KristinaRadenkovic #Kviz #Slagalica #Voditeljka #PRessSerbia

Mirka Vasiljević progovorila otvoreno o braku: Vujadin od mene ne može da sakrije prevare!

Glumica Mirka Vasiljević i fudbaler Vujadin Savić već deset godina žive u vanbračnoj zajednici sa njihovo troje dece. Zbog Vujadinovog posla protekle decenije više puta su se selili, a sada borave na Malti za čiji klub igra Vujadin.






Budući da Mirka zbog glumačkih angažmana povremeno dolazi u Beograd interesovalo nas je da se tada brine da li će je suprug prevariti.

- Ne opterećujem se takvim stvarima. Smatram da ako neko želi da vas povredi, izda, prevari, to može da uradi i dok leži pored vas u krevetu. Naći će način. Mi smo želeli da opstanemo ovih deset godina sa svim selidbama i padovima. Ako neko želi da vas vara, naći će način, samo što se danas sve brže sazna. Imamo internet i društvene mreže. Ako Vujadin bude to uradio, to će do mene doći svakako. Možda neće danas, ali za dan, dva, tri, pola godine, hoće sigurno, a onda ja stupam na snagu da vidim kako ću da rešim tu situaciju i šta će biti moja odluka - iskrena je Mirka i kaže da ne zna unapred da li bi suprugu prešla preko prevare.

- Mnogo toga utiče na tu odluku. Svaki brak ima faze. Zavisi i od toga koliko su deca velika, koliko imamo godina, u kakvoj sam ja psihičkoj fazi, na kraju krajeva. Možda budem u nekoj minus fazi i neću preko toga da pređem i da to bude naš kraj.

Izvor: PressSerbia/Stars

#Brak #Glumica #MirkaVasiljevic #Vujadin #PRessSerbia

Nataša Bekvalac emotivnom porukom ćerki Katji četitala 2. rođendan

Nataše Bekvalac na instagramu je čestitala ćerkici Katja drugi rođendan emotivnom porukom. 









 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели Nataša Bekvalac (@bekvalceva) дана






"Sećam se kada su doktori rekli neće biti dobro. Nas dve smo znale da će biti. Sećam se da su rekli dan kada ćes se roditi. Znala sam da će biti onako kako ti budeš želela. Od trenutka kada si se rodila pa i pre kroz tebe upoznajem sebe, učiš me da pravila ne postoje i da je jedino koje za nas važi ljubav! Sećam se kako si me naučila sta znači biti hrabar. Hvala ti što me vodiš putem kojim idu malo hrabrije devojčice...najhrabrije! Hvala ti što si baš mene izabrala da ti budem mama, Katarina moja. Srećan rođus, sine moj - napisala je Nataša Bekvalac u svojoj objavi.

Izvor: PressSerbia

#Ćerka #Katja #NatasaBekvalac #Pevacica #Rođendan #PRessSerbia

Kija Kockar uvredila verenicu bivšeg muža! Konjasta je!


Kija Kockar vratila se sa američke turneje, koja je trajala nešto više od dva meseca, a dočekala je priča da je veza njenog bivšeg muža Slobe Radanovića i Jelene Đuričanin na sve stabilnijim nogama, te da golupčići planiraju da se skuće. Pevačica uvredila verenicu bivšeg muža! Konjasta je!





Pobednica "Zadruge1" Kija Kockar ofarbala se baš kao pevačeva verenica, a mnogi misle da ovo nikako nije slučajno, već da na sve moguće načine pokušava ponovo da privuče njegovu pažnju. Svi komentarišu da je ovo još jedan od njenih bezuspešnih pokušaja da mu se vrati u naručje ili pak da bi bar malo na sebe skrenula pažnju, a Kija je za Star rekla da joj je promena kose odavno bila cilj, ali da je eto sad bila idealna prilika da to i uradi.


- Pa samo sam se vratila u staru boju. To je bio cilj odavno. Samo sam čekala da je oporavim. Ja sam ovu boju imala godinama i najlepše ide uz moj ten. Ne znam šta je tu čudno - rekla je Kockareva.

Da nakon ove promene Kristina neodoljivo podseća na Slobinu verenicu Jelenu, svima je jasno, pa je zbog toga svi i prozivaju, dok je njoj bilo kakva veza sa Đuričaninovom smešna.

- Ha, ha, ha. Ponavljam, imala sam ovu boju kose godinama, ne kopiram nikog. Daleko od toga da Jelena i ja ličimo. Ja sam mala, sićušna, a ona je konjasta.

Nakon što je rekla šta misli o konkurenciji, Kija je priznala da od jula nije imala odnose.

- Otkad smo Miloš i ja raskinuli, u julu, od tada nemam nikog u bilo kakvom smislu. To je očigledno duži period. Posle njega mi se niko nije svideo. Ne opterećujem se time jer se svet ne vrti samo oko nalaženja partnera. Ne treba biti s nekim po svaku cenu.

Izvor: PressSerbia/SvetPlus



#Estrada #KijaKockar #Pevacica #PRessSerbia

Mina Kostić sebe vidi u NJOJ: Rodila je desetoro dece i izgleda super!

Pevačica bi ovaj deo tela osigurala!








Kada se pojavila na estradi Mina Kostić je dobila nadimak "čepna Venera", a svoju savršenu liniju zadržala je do danas.

Mina je nedavno objavila novi spot za pesmu "Čovek moj" u kom izgleda savršeno, ali ona ipak ističe da trenutno ima najviše kilograma u životu, kako kaže sa četrdeset došla na pedeset. Međutim ima nešto što je Mini zaštitni znak na koji je ona ponosna.

"Ja zaista ne znam odakle mi ovakav struk, ali moraću nekako da ga zaštitim. Struk mi je takav prirodno. Ništa na njemu nisam radila. Struk ne možete da napravite, ili ga imate ili nemate", rekla je pevačica i otkrila da su za to zaslužni dobri geni.

"Moja mama je rodila desetoro dece i četvoro pobacila, sada ima sedamdeset i dve godine i izgleda super. Ja u njoj vidim sebe. Znam da ću biti takva kada ostarim", rekla nam je Mina.



#MinaKostic #Osiguranje #Pevacica #Telo #PRessSerbia

Aleksandra Prijović objavila pesmu "Duguješ mi dva života" koju je snimila za popularnu seriju

Aleksandra Prijović snimila je naslovnu numeru za novu, četvrtu, sezonu serije "Ubice mog oca". Pesma nosi naziv "Duguješ mi dva života" i odmah po objavljivanju pobrala je simpatije publike.






Čim je objavljeno da će se Aleksandra Prijović pojaviti u "Ubicama mog oca 4" publika je s nestrpljenjem čekala da vidi jednu od najpopularnijih domaćih pevačica u novoj ulozi.

Aleksandra je danas publici predstavila numeru koju je snimila za pomenutu seriju, a već u prvim minutima nakon objavljivanja pesme počeli su u velikom broju da se nižu pozitivni komentari oduševljenih fanova.

Sudeći po prvim reakcijama, "Duguješ mi dva života" biće još jedan hit u nizu koji je Aleksandra snimila.

Aleksandra Prijović u novoj, četvrtoj, sezoni serije "Ubice mog oca" ima zapaženu ulogu.

- Bila sam oduševljena kad sam dobila poziv da glumim u seriji "Ubice mog oca". Pored toga što mi je velika čast da glumim sa našim čuvenim glumcima, moram priznati da mi je ovo bio i veliki izazov. Odlično sam se snašla, a o detaljima ne mogu da pričam još uvek. Jedva čekam da nova sezona počne sa emitovanjem - rekla je nedavno Aleksandra za "Blic".

#AleksandraPrijovic #Hit #Pevacica #Singl #PRessSerbia

Elma Hrustić gost turskog filmskog festivala u Beogradu

Turski filmski festival biće održan u Beogradu od 19 do 23 marta, gde će biti prikazani filmovi poznatih turskih reditelja.






Pored festivala , turska ambasada je spremila i bogat muzičko kulturni program kako bi približila beogrdaskoj publici kulturu svoje zemlje.

Među turskim zvanicama naće se i naša pevačica Elma Hrustić koja je rado prihvatila poziv minstarstva kulture iz Ankare.

Pored Elme na festivalu će se pojaviti i popularna turska glumica Merjem Uzerli koju publika je zavolela po ulozi Hurem, ona će sva svojim kolegama otvoriti i zvanično tusrki filmski festival i našok publici predstaviti svoj novi film.

Organizatori festivala su se ove godine potrudili da beogradska publika uživa pored turske kinematografije i u kulturno muzičkom programu ove popularne zemlje.

#ElmaHrustic #Grand #Pevacica #Turska #PRessSerbia

ZATVARANJE KINESKOG FESTIVALA SVETLA UZ ČAJANKU

U organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, uz podršku Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada organizovan je drugi „Kineski festival svetla“ u Srbiji. Izložbu je u Beogradu, i po prvi put i u Novom Sadu, videlo više od 600 000 ljudi. Fotografije čarobnih lampiona su preplavile društvene mreže, zahvaljujući saradnji sa Rakuten Viber, festival je dobio i svoje zanimljive, besplatne stikere, mnogobrojni mediji su izveštavali o izložbi...






Kineski festival svetla je zbog velikog interesovanja produžen do kraja meseca i u nedelju će zvanično biti zatvoren uz zvuke tradicionalne kineske muzike i uz čajanku. Slobodan Trkulja, inicijator i osnivač KFS će se u nedelju družiti sa posetiocima i deliti im čaj od jasmina.

„ Organizatori Kineskog festivala svetla se zahvaljuju svima koji su posetili i Limanski park i Kalemegdan. Drago mi je što se festival ove godine proširio i na drugi grad, što je interesovanje naroda veliko i što su divne reakcije. Siguran sam da ste uživali u prelepim lampionima, da ste napravili mnogobrojne fotografije za uspomenu, da smo bar malo uneli svetlost i radost u Vaša srca.  U okviru festivala održali smo i koncert podrške za Vuhan i Kinu. Radujem se što ovaj festival svetla postaje tradicija i najavljujemo druženje i dogodine sa još zanimljivijim, spektakularnijim lampionima. „ zaključio je svetski priznat umetnik Slobodan Trkulja

U nedelju 1.marta u 17 časova na Kalemegdanu će biti čajnaka povodom zatvaranja Kineskog festivala svetla, a lampioni će biti ugašeni u ponoć.

#Beograd #Festival #Kineski #NoviSad #Svetla #PRessSerbia

MAGIČNA BILJKA ČUVARKUĆA: Leči mnoge bolesti, detoksikuje organizam, otporna je skoro na sve uslove

Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači “uvek živa”. Čuvarkuća je višegodišnja biljka iz porodice tustikovki, poznata i pod nazivima cmilić, možek, netres, pod silu živ, treset, uhovnik, ušna, vazdaživ i žednjak. Karakterišu je debeli mesnati listovi puni vode i cvetovi zvezdastog oblika.






 

Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza.  Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego lekovita biljka. Neki od vas je se sećaju i kao biljku s kojom su vam u detinjstvu lečili uhobolju.

Sastav i lekovito delovanje čuvarkuće

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da poseduje vrlo vredne kiseline, flavonoide i ugljenehidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja

Najbolji prirodni lek za uhobolju

Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skupljene smole (cerumena) u uhu i smanjuje bol. Mnogi su se uverili da deluje bolje nego kapi iz apoteke, a čak je i neki pedijatri preporučuju za decu. Da bi se njome lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha.

Izvanredan lek za kožne bolesti i rane

Čuvarkuća ima slično delovanje kao aloe vera, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Čuvarkućom možete tretirati:

crveni vetar (erysipelas)

kurje oči

pegice

rane i čireve

herpes zoster

upale oka i uha

zloćudne kožne bolesti

tvrdu kožu na tabanima

opekotine, ubode i ugrize

Pročitajte i:  Kako umiriti mokraćne infekcije uz pomoć sode bikarbone


Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od presečenog lista.

Sok čuvarkuće

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se učinkovito bore protiv bakterija. Pomaže i kod živčanih smetnji, strahova i padavice, kao i protiv crevnih parazita. Može se piti ili grgurati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora maternice i usne šupljine. Pijte tri kašičice soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Čuvarkuća u medu

Ova smesa uspešno leči miome i ciste na maternici, kao i probleme sa štitnjačom. Deluje detoksikacijski, pa se preporučuje nakon neumerenosti u jelu i piću. Pomešana s vrućom vodom, smesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutru natašte i tokom dana jednu do dve kašike.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popije šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.

Uzgoj čuvarkuće

Čuvarkuću je lako uzgajati iz njenih podmaladaka. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Kamo god da je posadite nećete pogrešiti. Imaćete lep ukras, a uz to i lek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja. To je logična posledica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje treba da izbegavaja čuvarkuću.

(stvarukusa/pixabay)

#ČUVARKUĆA #LekovitoBilje #PressSerbia #Zdravlje #PRessSerbia

Svi pričaju o Puberaju

Osnivač ovog neobičnog lokala otkrio je zbog čega se toliko često govori o Puberaju






Svi pričaju o Puberaju

Nekada stvari koje naizgled deluju kao nespojive čine kreativnu biznis praksu još uspešnijom.

Tako je koncept berbernice, restorana, pub-a i frizera učinio da „Puberaj“ postane jedan od nezaobliaznih lokala u Novom Sadu, sa tradicijom dužom od 15 godina.

Šta je tajni sastojak koji spaja brkove i piće, otkrio nam je jedan od osnivača koncepta - Andrija Nikitović.

Poslušajte šta je osnivač rekao o ovom neobičnom konceptu:

https://www.youtube.com/watch?v=ols-Jvs4nWU&feature=emb_title


Foto:printscreen

PRessSerbia








#AndrijaNikitovic #Lokal #NoviSad #Puberaj #PRessSerbia

Poslastica dana: Starinska torta!

Podsetiće vas na torte koje ste jeli kod bake...








Namirnice za ovu tortu već verovatno imate kod kuće.


Odvojite malo vremena i obradujte svoje ukućane!

Sastojci:

4 jajeta

175 g šećera

4 kašike hladne vode

100 g brašna

100 g gustina

3 kašike kakaoa

½ praška za pecivo

Fil:

½ l mleka

1 puding od čokolade

6 kašika šećera

200 g čokolade

250 g margarina

Ostalo:

marmelada od kajsije ili šipka

rum

150 g čokolade

Priprema:

Jaja, šećer i vodu penasto umutiti. Brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo pomešati, pa lagano umešati u smesu od jaja. Pažljivo promešati i izliti u pripremljen okrugli kalup (prečnika 26 cm). Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C, oko 25-30 minuta (proveriti čačkalicom da li je kora pečena). Ohlađenu koru poprečno preseći da se dobiju 3 kore. Skuvati puding i, dok je još vruć, dodati čokoladu. Mešati dok se čokolada ne istopi, a kad se smesa ohladi, dodati margarin i dobro umutiti. Svaku koru poprskati rumom, premazati marmeladom i filom i ređati jednu na drugu. Celu tortu premazati rastopljenom čokoladom.

Prijatno!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Mondo

#PoslasticaDana #StarinskaTorta #TortaNašihBaka #PRessSerbia

ZABLUDE o bateriji mobilnog telefona


Razbijamo mitove i zablude o punjenju telefona






Da li punjenje telefona tokom cele noći skraćuje životni vek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog telefona.

Iako krajnji cilj ovog mita nije u potpunosti neistinit, radi se, ipak, o pogrešnoj pretpostavci. Mnogi veruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom cele noći može da dovede do problema povezanih sa punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spreče da se njihove baterije preopterete.

Međutim, postoji problem “otrovnog punjenja”, što može da dovede do kraćeg života baterije.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ ESPRESO

 



#Baterija #MobilniTelefoni #SAVETI #Zablude #PRessSerbia

Ovu HRANU izbegavajte u TRUDNOĆI


Kako biste sprečili komplikacije i loš uticaj na bebu, s nekim namirnicama bi trebalo da budete prilično obazrivi.









Trudnoća se sa razlogom naziva drugo stanje. Tada je naročito važno obratiti pažnju na pravilnu ishranu i navike, kako bi beba mogla da dobije sve potrebne nutrijente i tako se pravilno razvijala, piše Yumama.

Pored toga, radi svog i bebinog zdravlja, postoje namirnice na koje bi bilo dobro obratiti pažnju, jer mogu imati negativan uticaj, usled prisustva bakterija, mikroba i slično.

Izdvajamo10 namirnica koje bi trebalo izbegavati u trudnoći:

1. Nepasterizovani mlečni proizvodi (meki sirevi)

2. Sirovo meso i mesne prerađevine

3. Suši

4. Morska hrana

5. Sirova ili nedovoljno pečena jaja

6. Prezačinjena hrana

7. Biljni čajevi

8. Veštački zaslađivač - saharin

9. Kafa

10. Alkoholna pića

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Glossy



#Hrana #SAVETI #Trudnoca #Zdravlje #PRessSerbia

SLOBI POTREBNA POMOĆ?! KIJI KOCKAR STIGAO MISTERIOZNI PAKET!

Čim se vratila u Srbiju iz Sjedinjenih Američkih Država, Kiju Kockar je na kućnoj adresi dočekalo pismo misterioznog sadržaja, i to od anonimnog pošiljaoca.








Pevačica je pokazala spomenutu pošiljku u jednoj emisiji, ističući da sve to ima veze sa njenim bivšim suprugom Slobom Radanovićem.

- Na pismu je pisalo: "Hitno!". Naravno, neću da govorim o čemu se radi. Pismo je predugo. U njemu piše da treba da pomognem Slobodanu - ispričala je Kija za "IDJTV"

- Ne znam od koga je pismo. Ne bih da otkrivam ko se potpisao jer ne znam ni tačno šta sve piše. Ali iz onog malo što sam pročitala shvatila sam da su to oni ljudi koji žele da se nas dvoje pomirimo. Tu se nalaze i informacije o nekim osobama koje ću da iskoristim - dodala je šaljivo Kockareva.

- Sačuvala bih to ipak za sebe jer ne znam da li je to tačno. Ne bih da se bavim time, ali veoma je škakljivo pismo. Spominje se tu i neka treća osoba koja utiče na Slobodana i baca mu crne magije. Majke mi, to piše. Pomoliću se za njega i zapaliti mu sveću.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/Puls online



#KijaKockar #Opasnost #SlobaRadanović #PRessSerbia

KAFA dobra za KOSTI


Novo istraživanje otkrilo je da oni koji je češće konzumiraju imaju jače kosti









#CrniNapitak #KAFA #Kosti #Uživanje #PRessSerbia