петак, 20. септембар 2019.

ZAMOR OČIJU JE VRLO OPASAN: Ovih 7 namirnica čuvaju vaš vid

Ukoliko vas često muči zamor očiju ili lošije vidite pri slabijem osvetljenju, osim konsultacije sa oftalmologom, bilo bi dobro da u ishranu uključite više namirnica koje doprinose boljem očnom zdravlju.






Za početak jedite više narmirnica bogatih beta-karotenom kao što su batat (slatki krompir) i šargarepa. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A. Ishrana bogata ovim vitaminom smanjuje rizik od katarakte i starosne makularne degeneracije, dok je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina A noćno slepilo. Jaja (pre svega žumance) isto tako predstavljaju odličan izvor vitamina A kao i antioksidansa luteina i zeaksantina, kojima još obiluju peršun kao i bundeva. Peršun sadrži i vitamin C koji isto tako snižava rizik od katarakte i gubitka vida usled makularne degeneracije.

I vitamin D je važan za zdravlje očiju - istraživanja su pokazala da adekvatan unos ovog vitamina može da smanji šanse za razvoj kratkovidosti. U najbolje prehrambene izvora vitamina D spadaju losos i sardine, a ova riba predstavlja i odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u prevenciji suvoće očiju.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Doktor.rs

#ČuloVida #OČI #RibljeMeso #ŠARGAREPA #Zdravlje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар