Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje suvih šljiva može da umanji rizik od raka debelog creva.
Naime, suve šljive povoljno deluju na crevnu floru i na taj način smanjuju šanse za razvoj zapaljenja i hroničnih oboljenja u gastrointestinalnom traktu.
Isto tako, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovo voće povećava sitost i smanjuje apetit, te na taj način pomaže u prevenciji gojaznosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa.
Budući da sadrže i mineral bor, suve šljive doprinose zdravlju mišićno-koštanog sistema. S tim u vezi, istraživanja su pokazala da suve šljive pomažu i u prevenciji osteoporoze.
Naime, pokazalo se da redovno konzumiranje 10 suvih šljiva dnevno kod žena u postmenopauzi može da dovede do povećanja mineralne koštane gustine, čime se smanjuje rizik od preloma kostiju.
(doktor.rs/pixabay)
#PressSerbia #Šljive #SuveŠljive #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар