понедељак, 30. септембар 2019.

Zašto je dobro jesti suve šljive?

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje suvih šljiva može da umanji rizik od raka debelog creva.






 

Naime, suve šljive povoljno deluju na crevnu floru i na taj način smanjuju šanse za razvoj zapaljenja i hroničnih oboljenja u gastrointestinalnom traktu.

Isto tako, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovo voće povećava sitost i smanjuje apetit, te na taj način pomaže u prevenciji gojaznosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa.

Budući da sadrže i mineral bor, suve šljive doprinose zdravlju mišićno-koštanog sistema. S tim u vezi, istraživanja su pokazala da suve šljive pomažu i u prevenciji osteoporoze.

Naime, pokazalo se da redovno konzumiranje 10 suvih šljiva dnevno kod žena u postmenopauzi može da dovede do povećanja mineralne koštane gustine, čime se smanjuje rizik od preloma kostiju.

(doktor.rs/pixabay)

#PressSerbia #Šljive #SuveŠljive #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар