петак, 27. септембар 2019.

Krit – ostrvo koje posećuju turisti i bogovi!

Malo je reći da je Krit izuzetan. Najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Sredozemnom moru, bogato je kulturom i istorijom.






 

Prema legendi, na njemu je rođen bog Zevs, a turisti danas mogu da se dive ostacima i ruševinama naprednih antičkih civilizacija. Nepregledne plaže, sanjiva sela, živopisni gradići, vinogradi i spektakularni planinski pejzaži, muzika i gastronomija, osvojiće srce svakog turiste koji kroči na Krit.

Na zapadnoj strani ostrva, Hanjom dominiraju Bele planine (Lefka Ori) i poznati nacionalni park. Ovaj grad i danas pleni svojim šarmom kao i u doba Mletačke republike. Istražite uske uličice Starog grada koje podsećaju na lavirint i uživajte u prelepim venecijanskim palatama, fontanama i crkvama. Otkrijte različite arhitektonske stilove istražujući istorijsko srce grada. Okusite čuvenu kritsku kuhinju i jednako dobro vino. Posetite vinarije, uživajte u lokalnoj gastronomskoj ponudi i kritskom gostoprimstvu.

Retimno je najmanji kritski okrug, smešten između Belih planina i planine Psiloritis (poznate i pod nazivom „Idi“). Ovaj deo ostrva obiluje raskošnim planinskim pejzažima, plažama, pećinama, manastirima i istorijskim spomenicima, a posebnu čar donose tradicionalna planinska sela gde će vas poslužiti domaćom kritskom rakijom (tsikoudia).

Lasiti je najistočniji i najmanje brdovit region Krita sa četiri delimično urbana centra: Ajos NikolaosJerapetraSiteja i Neapoli. Čuvena šuma palmi na plaži Vai, zaliv Mirabelo, vetrenjače na platou Lasiti i plaže sa kristalno čistim morem, čine Lasiti veoma primamljivim

Pešačenje


Ukoliko ste avanturista, Krit obiluje ponudom za pešačenje i planinarenje. Postoji puno mesta koje možete posetiti, uključujući plaže, kanjone i planine. Plaža Palaiokastro je jedna od omiljenih plaža na ostrvu i nudi tri pešačke staze. Osim toga, ima i prilično zanimljivu istoriju. Smatra se da je plaža nekada bila tvrđava koja je štitila to područje od neprijatelja i da su ostaci zamka bili sagrađeni na vrhu akropolja antičkog grada. Veruje se i da postoje tuneli koji povezuju zamak i obalu, izgrađeni za lakši beg, u slučaju potrebe

Još jedna fantastična staza se nalazi u klisuri Ha, koja počinje na vrhu Tripitija i završava se u Jerapetri. Odavde možete krenuti u živopisnu vožnju, a onda se lagano i prošetati. Imajte na umu da pešačenje kroz određene delove klisure zahteva kvalitetnu opremu i značajno iskustvo.
Istorija

Krit je ostrvo bogato antičkom istorijom, a prema grčkoj mitologiji, upravo ovo ostrvo je mesto rođenja Zevsa. Glavni grad Iraklion je poznat po svom Arheološkom muzeju. Pećina Psihro je još jedna važna istorijska lokacija Krita. Hodočasnici su na ovom mestu ostavljali mnoštvo minijatura ljudi, životinja i bogova, a kasnih 1800-ih pronađeni su mnogi artefakti.
Kultura

Na Kritu su nastali prvi grčki plesovi i muzika, koje je, po predanju, ljudima prenela boginja Rea, majka bogova. Najpoznatiji je Pirov ples. Tradicionalne plesove izvode muškarci i žene obučeni u raznobojne kostime. Ples se može izvoditi brže i sporije, ali je uvek snažan i dinamičan, a praćen je lirom ili violinom. Svaka regija ima svoj tradicionalni ples, ali karakteristika većine je da se igraju u krug. Ples i muzika su energični i uzbudljivi, a doživljaj je neverovatan.
Hrana

Tradicionalna kritska kuhinja je zdrava i ukusna. Uglavnom se sastoji od morskih plodova, hleba, žitarica, svežeg povrća i vina, a puževi su zaštitni znak ove kuhinje. Masline i maslinovo ulje su dobro poznat neizostavni deo grčke kuhinje uopšte. Vinogradi su, takođe, poznati, a vino se uvek ispija u društvu porodice i prijatelja. Prema grčkoj mitologiji, vino je bilo dar boga Dionisa, boga radosti, života i društva. Moderna vina danas nastaju kao spoj tradicionalnih recepata i savremene tehnologije, a vremenski uslovi i klima, učinili su Krit jednim od najboljih mesta za uzgajanje vinograda.

(travelmagazine/pixabay)

#Krit #PressSerbia #PutovanjeNaKrit #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар