Dok alkohol, trans-masti i šećer nepovoljno deluju na jetru, pojedine namirnice "čiste" i štite ovaj organ.
To su najpre začini kao što su kurkuma, biber i paprika koji podstiču proizvodnju enzima za detoksikaciju.
Zeleni čaj, zatim, smanjuje rizik od bolesti jetre zahvaljujući visokom sadržaju polifenolnih jedinjenja.
Takođe, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama pomažu u regulaciji povišenih nivoa lipida u krvi i na taj način smanjuju rizik od nealkoholne masne bolesti jetre. S druge strane, namirnice koje obiluju vitaminom E usporavaju napredovanje ove bolesti te su značajna pomoć tokom lečenja.
Najzad, i probiotici su važni za zdravlje jetre - poremećaj ravnoteže crevne mikroflore često se uočava kod osoba sa masnom jetrom ili cirozom jetre.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Doktor.rs
#DETOKSIKACIJA #Hrana #Jetra #Zdravlje #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар