Poslednjih godina sve više se može se čuti o lekovitosti aronije. Ovo bobičasto voće poreklom je iz Severne Amerike, a vremenom je počelo da se gaji i u Evropi.
Kada su vitamini i minerali u pitanju, bobice aronije sadrže vitamine C i K, kao i mangan i gvožđe. Predstavljaju i odličan izvor antioksidansa - fenolnih kiselina, flavanola i naročito antocijanina koji ovim bobicama daju karakteristično tamnoplavu do crnu boju.
Upravo zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, aroniji se pripisuju protivupalna svojstva, kao i protektivno dejstvo kada je pojava karcinoma u pitanju. Naime, istraživanja na životinjama su pokazala da bi antocijanini mogli da zaustave rast i napredovanje ćelija raka debelog creva.
Antioksidansi iz aronije povoljno deluju i na kardiovaskularno zdravlje - u jednom istraživanju u kojem je 38 osoba sa metaboličkim sindromom svakodnevno uzimalo 300 mg ekstrakta aronije, uočeno je bitno snižavanje nivoa triglicerida, LDL i ukupnog holesterola posle perioda od dva meseca. U drugom, sličnom istraživanju, utvrđeno je da bi ista količina ekstrakta aronije mogla da pomogne u regulaciji povišenog krvnog pritiska.
(doktor.rs/pixabay)
#Aronija #BobiceAronije #PressSerbia #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар