уторак, 17. септембар 2019.

Kada je najbolje vreme da posetite Bali?

U kišnoj ili suvoj sezoni, van sezone ili nedelju dana na vrhuncu sezone – koji je to period kada bi trebalo da rezervišete putovanje na Bali?






 

Kada je u pitanju planiranje odmora, jedna od prvih stvari koje uradimo je donošenje odluke u koje doba godine ćemo organizovati naše putovanje. Budući da je tako blizu ekvatora, na Baliju je uglavnom toplo tokom cele godine, što ga čini izuzetno popularnim mestom za turiste koji ga posećuju od januara do decembra. Međutim, položaj ovog ostrva, takođe, znači da ne postoje četiri godišnja doba između kojih možemo birati prilikom planiranja odmora, već da ga možemo posetiti ili tokom „kišnih“ ili „suvih“ meseci. Iako oba dela godine imaju svoje prednosti i mane, postoji nekoliko razloga zbog kojih biste možda više želeli da ga posetite tokom jedne ili druge sezone.
Suva sezona: od aprila do oktobra

Bali tokom svoje „suve sezone“ uglavnom nudi lepo vreme i upravo to je period kada na ostrvu obično ima najmanje kiše. Uz uglavnom sunčane dane i nisku vlažnost vazduha, ovo doba godine, takođe, nudi najbolje uslove za surfovanje na čuvenoj zapadnoj obali ostrva. Za razliku od toga, od novembra do marta, istočna obala Balija nudi bolje uslove za pomenutu aktivnost. Imajte na umu svakako da tokom suve sezone možete očekivati veće gužve kada se radi o ovom sportu.

Ako ste više okrenuti kopnenim aktivnostima, suva sezona posetiocima pruža mnogo opcija kada je reč o trekingu, uključujući živopisna pirinčana polja i planinsko utočište Sanak sa veličanstvenim slapovima. Ukoliko vas zanima istraživanje unutrašnjosti ostrva, od maja do septembra je izuzetno sušno vreme pogodno za organizovanje ovakvih aktivnosti.

Međutim, kako uz dobro uvek dolazi i nešto loše, kombinacija toplih dana i manjka kiše čini ovo doba godine vrhuncem za posete turista. Dakle, ako nameravate da putujete u „najbolje doba godine“, očekujte da ćete više platiti za hranu, smeštaj i aktivnosti – i verovatno ćete morati da se naoružate strpljenjem kada je u pitanju kretanje po ostrvu.
Kišna sezona: od novembra do aprila

Iako se u ovom periodu povećavaju vlaga i pljuskovi, tokom kišne tj. niske sezone ima mnogo toga što se može videti i učiniti na ostrvu. Uz temperature od oko 31 stepen, velika prednost ovog doba godine je što su na Baliju znatno manje gužve i sve je jeftinije. Restorani, aktivnosti, plaže i barovi nisu prepunjeni, a pojedini hoteli i vile čak nude i značajno snižene cene u ovom periodu. Zanimljivo je da iako se ovaj period smatra niskom sezonom, na Baliju ćete zapaziti veliki broj australijskih turista zbog godišnjih odmora koje većina njih koristi upravo tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Meseci sa najviše kišnih dana su decembar i januar, dok je februar vrlo blizu iza njih. Ukoliko možete da odete na odmor u novembru, to bi mogao da bude dobar izbor jer je to mesec sa najmanje kišnih dana u ovoj sezoni. Sa druge strane, ako pratite posebne ponude i popuste u hotelima najbolje vreme za posetu je najčešće od februara do početka juna i od kraja septembra do početka decembra, jer je tada na ostrvu manje turista.

(travelmagazine/pixabay)

#Bali #KadaPosetitiBali #PosetaBaliju #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар