Živinsko umesto crvenog mesa smanjuje rizik od raka
Rak dojke, koji spada u najpodmuklije oblike kancera, češće dobijaju žene koje više jedu crveno meso, potvrdilo je nedavno jedno američko istraživanje
Rak dojke, koji spada u najpodmuklije oblike kancera, češće dobijaju žene koje više jedu crveno meso, potvrdilo je nedavno jedno američko istraživanje. Studija je obuhvatala 42.000 žena od 35 do 74 godine sa najmanje jednim slučajem ove vrste kancera u porodičnoj anamnezi. Došlo se do zaključka da su one koje su jele veće količine crvenog mesa bile za 23 odsto više izložene riziku od raka dojke od drugih.
S druge strane, žene koje su najviše jele živinsko meso imale su za 15 odsto manje šansi da obole od opake bolesti u odnosu na one koje su ga konzumirale u malim količinama.
Doktori su zaključili da bi prelazak sa crvenog na živinsko meso znatno smanjio stopu smrtnosti od raka dojke. Uz to, smanjenje udela crvenog mesa u svakodnevnoj ishrani umanjuje rizik od raka debelog creva, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Нема коментара:
Постави коментар