среда, 13. фебруар 2019.

Ukusni štapići sa sirom

Predivni, lisnati, premekani, sočni, odlični i vrući i hladni, dugo ostaju mekani, čak i sutradan. Odlični kao doručak, večera ili užina, a mogu da se posluže i na rodjendanima. Jednostanija metoda od prebacivanja testa da bi bilo lisnato, uvijanje u rolat.






Sastojci:

  • 400 ml tople vode

  • 200 ml jogurta

  • 40 gr svežeg kvasca ( 10 gr suvog )

  • 1 kg mekog brašna

  • 1 kašika šećera

  • 1 kašika soli ( ili po ukusu )

  • 500 gr sitnog sira

  • 2 pune kašike pavlake

  • 250 gr margarina

  • 2 žumanca

  • 50 ml ulja + 4 kašike


 

Priprema:

 

U toplu vodu dodati kvasac i šećer pa promešati.

Dodati 300 – 400 gr brašna i so , pa opet promešati.

Dodati još otprilike toliko brašna, 50 ml ulja, jogurt i opet mešati.

Postepeno dodavati brašno ( za izradu testa dovoljno je 900 gr brašna ).

Umesiti testo, preliti sa 2 kašike ulja i namazati ga okolo, pa ostaviti da nakisne i udvostruči se.

Sitan sir ako nije slan posoliti, dodati pavlaku i promešati.

Nadošlo  testo premesiti i ratvući u pravugaonik, otprilike 40 x 60 cm

Narendati margarin na celu površinu pa uviti užu stranu u rolat.

Ostaviti rolat da odmori 10 minuta pa razvlačiti.

To je i najteži deo posla jer se rolat sam po sebi razvlači više u dužinu nego u širinu.

Meni ne stane ceo na sto pa ga ja kada ga razvučem po celoj dućini stola presečem i sklonim taj jedan deo pa deo koji sam ostavila naknadno još razvučem, da bude debljine 0,5 cm.

Na pola testa naneti pola fila, a drugu polovinu ostaviti za drugi deo testa

Preklopiti i iseći u trakice

Svaku trakicu uvrnuti

Uvrnute trakice koje sad izgledaju kao štapići i  slagati u podmazan pleh od rerne.

Kada poslažete takice umutiti žumanca sa preostale 2 kašike ulja i prstohvatom soli pa premazati štapiće.

Ostaviti da kisne prva tepsija ( taman toliko se dobije od pola testa, puna jedna tepsija ) dok napunite drugu tepsiju.

Kada završite i sa drugim testom uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni i taman će testo još malo da odstoji dok se rerna zagreje.

Staviti da se peče 20 minuta.

Ja sam prekla 15 minuta pa još 5 minuta sa ventilatorom.

Dužina pečenja zavisi od vaše rerne, nekome će trebati možda i 25 minuta.

Gotovo je kada lepo porumeni.

 

 

Prijatno.

#RECEPTI #Sir #Štapiči #Ukusni #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар