Predivni, lisnati, premekani, sočni, odlični i vrući i hladni, dugo ostaju mekani, čak i sutradan. Odlični kao doručak, večera ili užina, a mogu da se posluže i na rodjendanima. Jednostanija metoda od prebacivanja testa da bi bilo lisnato, uvijanje u rolat.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 200 ml jogurta
- 40 gr svežeg kvasca ( 10 gr suvog )
- 1 kg mekog brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli ( ili po ukusu )
- 500 gr sitnog sira
- 2 pune kašike pavlake
- 250 gr margarina
- 2 žumanca
- 50 ml ulja + 4 kašike
Priprema:
U toplu vodu dodati kvasac i šećer pa promešati.
Dodati 300 – 400 gr brašna i so , pa opet promešati.
Dodati još otprilike toliko brašna, 50 ml ulja, jogurt i opet mešati.
Postepeno dodavati brašno ( za izradu testa dovoljno je 900 gr brašna ).
Umesiti testo, preliti sa 2 kašike ulja i namazati ga okolo, pa ostaviti da nakisne i udvostruči se.
Sitan sir ako nije slan posoliti, dodati pavlaku i promešati.
Nadošlo testo premesiti i ratvući u pravugaonik, otprilike 40 x 60 cm
Narendati margarin na celu površinu pa uviti užu stranu u rolat.
Ostaviti rolat da odmori 10 minuta pa razvlačiti.
To je i najteži deo posla jer se rolat sam po sebi razvlači više u dužinu nego u širinu.
Meni ne stane ceo na sto pa ga ja kada ga razvučem po celoj dućini stola presečem i sklonim taj jedan deo pa deo koji sam ostavila naknadno još razvučem, da bude debljine 0,5 cm.
Na pola testa naneti pola fila, a drugu polovinu ostaviti za drugi deo testa
Preklopiti i iseći u trakice
Svaku trakicu uvrnuti
Uvrnute trakice koje sad izgledaju kao štapići i slagati u podmazan pleh od rerne.
Kada poslažete takice umutiti žumanca sa preostale 2 kašike ulja i prstohvatom soli pa premazati štapiće.
Ostaviti da kisne prva tepsija ( taman toliko se dobije od pola testa, puna jedna tepsija ) dok napunite drugu tepsiju.
Kada završite i sa drugim testom uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni i taman će testo još malo da odstoji dok se rerna zagreje.
Staviti da se peče 20 minuta.
Ja sam prekla 15 minuta pa još 5 minuta sa ventilatorom.
Dužina pečenja zavisi od vaše rerne, nekome će trebati možda i 25 minuta.
Gotovo je kada lepo porumeni.
Prijatno.
#RECEPTI #Sir #Štapiči #Ukusni #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар