One poznate, koje su naše bake pravile na tihoj vatri. Poznate i po dugom kuvanju, sa dosta mleka i šećera sve dok se ne dobije karamel fil u koji možete, a i ne morate dodati orahe.
Dosta su slatke, pa se ne mogu puno ni pojesti, po svojoj hrskavosti i mlečnosti podsećaju na najlepše napolitanke.
Sastojci i priprema:
– 1,500 ml mleka
– 800 g kristal šećera
– 1 vanilin šećer
– 200 g margarina
– 200 g mlevenih oraha
– pakovanje oblandi
Šećer, vanilin šećer i mleko kuvajte (karamelizujte) oko sat i po do dva, potrebno je da se dobije gustina kao tečni jogurt i svetlo braon boja. Ja sam kuvala prvih 20 minuta na jačoj temperaturi, potom sam malo smanjila i nastavila kuvati. Na sat vremena kuvanja smanjila sam još temperaturu da ne bi prskalo i pokipelo. Tako da imajte na umu da ćete morati korigovati temperaturu ringle tokom celog kuvanja. I naravno ne zaboravite mešati.
U skuvan fil odmah dodajte margarin i orahe. Mažite oblande, za svaki premaz je dovoljno dve kutlače fila. Maže se u tankom sloju da sve rupice budu popunjene.
Na gotove oblande stavite krpu ili foliju i pritisnite težim predmetom. Ostavite da stoje da se stegnu i prilepe.
Isecite kockice ili šnite po želji i uživajte u ukusima. Prijatno.
(stvar ukusa)
#Karamela #Oblande #ORASI #Poslastica #RECEPTI #Starinski #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар